Oriental är en populär familjekatt

Djurliv

Oriental är en fascinerade tamkatt som är extremt tillgiven med sina människor. Katten är av en ras som berättar precis allt den tycker och tänker med sin höga och raspiga röst. Dess päls kan vara antingen kort eller lång, men i vilket fall är de lika ljuvliga och roliga att vara med. Här har vi samlat det du behöver veta om oriental och det du kan finna intressant om du letar efter ett husdjur som passar dig och din familj.

 

Orientaliskt korthår är en av de finaste familjekatterna

Oriental är en naturlig atlet med ett långt, smidigt och elegant utseende. Katten är rolig att vara med och intresserad av allt. De ses ofta observera sina människor och allt de gör och tröttnar aldrig på att delta i olika aktiviteter med familjen. Katten kommunicerar ofta med sina människor och berättar vad den har på hjärtat. Om du är en person som letar efter en livlig och intressant katt så kan oriental vara rätt ras för dig.

Annons

Några av orientals egenskaper

Dessa är några av orientals särdrag som kommer intressera dig:

  • Oriental utvecklades från siamesen men pälsen har inte samma point-färg. Pälsen kan vara både kort och lång och katten kan ha över 300 färger och mönster.
  • Katten kan bli mycket tillgiven sina människor varför tidig socialisation rekommenderas för katten.
  • Oriental är aktiv och livlig. De tröttnar inte på att vara pratsamma och nyfikna.

Orientalkattens temperament

Vill du ha en katt som kommer älska dig och alla andra involverade i dess liv? Då kan oriental vara rätt för dig. Katten kan bli extremt tillgiven med sina människor och lojala mot dem för resten av livet. Katten kommer ha svårt att anpassa sig vid förlust av sin familj eller favoritperson.

De kan vara självständiga ibland och i synnerhet om deras familj är upptagen med något. Katten kan då leka för sig själv genom att klättra eller genom att göra nya upptäckter till exempel av nya gömställen. Ägare kan träna sin oriental att leka apport och att promenera i koppel. De är en kattras som kan bo med barn, hundar och andra katter i harmoni.

Engagera din oriental i olika stimulerande aktiviteter så som kluriga lekar eller agility. Dessa aktiviteter kan även hålla katten frisk och i form.

Orientals hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan oriental drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Därför är det en god idé att be om bevis på kattens hälsa innan adoption eller köp. Det rekommenderas även att ägare känner till de olika kattsjukdomar som kan drabba katten så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

De följande åkommor har observerats hos oriental:

  • Amyloidos
  • Astma / sjukdomar i luftvägarna
  • Medfödda hjärtfel
  • Lymfom
  • Nystagmus
  • Hyperestesi
  • Progressiv retinal atrofi

Skötsel av en oriental är inte särskilt ansträngande jämfört med skötsel av andra kattraser. Skötsel av pälsen då och då rekommenderas för att hålla pälsen ren och i fin form. Skötsel behövs för att kontrollera spridning av päls i huset då katten fäller en hel del. Att borsta katten kan även stimulera kattens blodcirkulation. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

 

10 november 2016
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...