Norfolkterriern, en stor hund i liten förpackning

Norfolkterriern är en hund som älskas för sina mångsidiga egenskaper. Den är en fin och lojal kompanjon och en hårt arbetande terrier. Här har vi samlat det du behöver veta om norfolkterriern.   


Norfolkterriern är en fin sällskapshund

Norfolkterriern är en populär hund tack vare sina många fina egenskaper. Rasen är en av få hundar som har mångsidiga egenskaper som är användbara både som husdjur och i fältet som arbetande hund.

Norfolkterrierns egenskaper

  • Norfolkterriern har en tendens att vara envis och kan vara svår att få rumsren. Därför rekommenderas det att hunden burtränas.
  • Hunden är energisk och älskar många aktiviteter.
  • Norfolkterriern behöver promeneras med koppel utomhus då den har en tendens att jaga, i synnerhet mindre djur.
  • Hunden kan skälla om den är uttråkad.
  • Precis som andra terrierhundar är norfolkterriern en grävare och en naturlig utbrytarartist.
  • De tenderar att äta för mycket vilket kan orsaka övervikt.

Norfolkterrierns utseende

Hunden har en strävhårig päls i toner av rött, gulbrunt, svart, tan och grizzle. Bland de arbetande terrierhundarna är norfolkterriern den minsta. De har en proportionerlig kroppsbyggnad vilket gör dem kompakta, aktiva och rörliga, vilket är användbart när de arbetar som råttfångare.

Pälsen bör borstas minste en gång i veckan för att undvika att pälsen tovas.

Norfolkterrierns historia

Brittiska friluftsmän utvecklade en arbetande terrier i East Angia i östra England. Norfolkterriern tros vara ett resultat av korsningar mellan lokala terrierliknande hundar, små irländska terriers med korta ben och små röda terriers som användes av romerna som råttjägare.

Hunden kallades ursprungligen för cantabterrier då den hölls av studenter vid Cambridge universitet. Namnet byttes sedan till trumpingtonterrier efter Trumpington Street där hunden utvecklades ytterligare. Precis innan första världskriget sålde Frank Jones kortbenta terriers till USA som kallades för Jonesterriers.

Det fanns två sorters terriers from Norwich. Terriern med stående öron kallades för norwichterrier och terriern med hängande öron kallades för norfolkterrier. Kennelklubben klassificerade varianten med hängande öron för norfolkterrier år 1964 och den amerikanska kennelklubben och kanadensiska kennelklubben särskiljde de två varianterna som separata varianter år 1979. United Kennel Club erkände rasen år 1979.

Norfolkterrierns temperament

Hunden är livlig, aktiv, alert, beskedlig och alltid redo för lek. Hunden älskar bus och aktiviteter och letar outtröttligt efter äventyr. Ägare är de som ibland tröttnar snabbt vid lek med hunden. Hunden älskar att vara aktiv och slutar aldrig så länge det finns något att undersöka. Norfolkterriern blir lätt uttråkad så förbered dig på att erbjuda hunden den lek och de aktiviteter den behöver.

Norfolkterriern är precis som andra terriers självständig och har tendenser att jaga. Hunden har även tenderar att gräva och skälla.

Blivande ägare av hunden bör först informera sig om terrierns egenskaper då de kan ha egenskaper som kan komma att förvåna.

Norfolkterrierns temperament påverkas av flera faktorer såsom arv, träning och socialisering. Var noga med att socialisera och träna hunden vid ung ålder för att försäkra att den växer upp till en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Norfolkterriern är i regel en hälsosam hundras. Men precis som vilken annan ras som helst kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare bör vara medvetna om dessa hälsoåkommor så att de kan förhindras, behandlas eller botas om de uppstår. De följande åkommorna kan drabba norfolkterriern:

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Knäledsurvridning – knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband vilket kan orsaka smärtsam förlamning av benet eller onormal gång hos hunden.
  • Vaccinationskänslighet – en allergisk reaktion vid rutinmässig vaccination som kan resultera i nässelfeber, ansiktssvullnad och slöhet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar