Se upp för huggormar när du plockar svamp och bär.
Se upp för huggormar när du plockar svamp och bär. Foto: Istockphoto

Ormen låg på tomten - bettet nära att döda

Djurliv

Huggormsbettet i trädgården resulterade i blodtrycksfall, inre blödningar och sjukhusvistelse. Varje år vårdas omkring 200 personer för huggormsbett. För en del är det ungefär som ett getingstick men för Maria blev det mycket värre.

Maria hade bråttom hem från landstället i Stockholms skärgård. Sista semesterveckan var slut och hon och hennes familj skulle hem för att börja jobba. Huset var städat och trädgårdsmöblerna inplockade. Bara en sista sväng förbi soptunnan och sedan iväg. Maria kliver barfota ut på gräsmattan framför huset när hon känner två vassa stick i ankeln. Det går blixtsnabbt men hon hinner se huggormen ringla bort över gräset.

     – Jag sa till min man och bror att jag blivit ormbiten. Vi ringde sjukvårdsupplysningen och de sa att jag skulle åka till akuten direkt. Men jag mådde bra så jag övertalade min bror att köra mig till Karolinska istället för Norrtälje. När vi kom fram lite mer än en timme senare var det i sista sekunden. Jag började må jättedåligt och giftet hade börjat verka.

Kräkningar, yrsel, buksmärtor, andningssvårigheter och blodtrycksfall är några av de vanligaste symptomen som uppstår vid huggormsbett. Även inre blödningar kan förekomma. Hur man reagerar beror på kroppsstorlek, antal bett och hur mycket gift ormen injicerat samt om du är allergisk eller inte. Huggormar kan själva styra över giftinjektionen och styrkan i giftet varierar. För en del är inte bettet värre än ett getingstick men för Maria blev det mycket värre.

Maria är ganska liten, hon blev biten två gånger med giftinjektion och visade sig vara allergisk. Blodet blev så tjockt att läkarna fick sätta in fyra dropp samtidigt och trycka på påsarna för att vätskan skulle kunna tunna ut hennes blod snabbare. Blodtrycket var nere på 50 och hon kunde inte sluta kräkas. När en andra attack startade satte de även in motgift och hon blev långsamt bättre, men benet var svullet och svart från fot till lår.

Annons

     – Jag blev kvar på sjukhuset i tre dagar
för övervakning. Mitt blodtryck var fortfarande så instabilt, säger Maria. Efter ett par veckor när de trodde allt var bra så visade det sig att jag hade fått inre blödningar i benet. Det tog flera veckor innan jag blev helt frisk.

Varje år vårdas cirka 200 personer på sjukhus till följd av huggormsbett, 40-60 av dem för måttliga till allvarliga symptom. När man blir biten ska man försöka att röra sig så lite som möjligt. Ligg stilla och håll den bitna kroppsdelen i högläge. Ring alltid läkare eller giftinformationscentralen. Om ett barn eller gammal person blivit biten kan det bli akut – ring 112!                                  

Ungarna föds i augusti- september
Huggormarna är som mest aktiva från april till september. Det är lättast att se dem på våren när de kryper fram och solar sig på varma stenar. Under sommaren drar de sig till stränder och våtare marker. Huggormar förekommer i hela Sverige utom längst i norr, men trivs bäst skärgårdar. En anledning kan vara att det finns gott om åkersork där i kombination med den glesa vegetationen.

Ungarna – eller äspingar som de också kallas – föds i augusti-september. En del menar att ungarna är farligare än vuxna huggormar.

     – Ungarna har mindre giftblåsor än de vuxna, huruvida giftets styrka i sig varierar med ormens ålder har jag hört olika saker om, så det vet jag inte säkert, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet.

Det är svårt att styra över huggormens beteende men det finns den del åtgärder som minskar risken för huggormar på tomten:

• Håll gräset kortklippt
• Ta bort rishögar och stenrös
• Se till att komposter och lövhögar inte ligger för nära huset
• Täta stenmurar och husgrunder
• Kontrollera näten för källarventiler

Alla svenska ormar är fridlysta. Du får flytta ormen från tomten, men det rekommenderas att någon som är van att hantera giftiga ormar gör det. Om det inte är möjligt att fånga huggormen, och någon annan lämplig lösning inte finns får huggormen dödas.

 

Så skiljer du på snok och huggorm
Huggormen är oftast grå (hannarna) eller bruna (honorna) med ett svart eller mörkt zigzag-band. Men de kan också vara helsvarta. Huggormen har ett trekantigt huvud. Pupillerna är vertikala som en katts och sitter på en mörkt rödbrun iris. Generellt blir huggormar kortare, tjockare och har kortare svans än snokar, men det kan vara lite svårt att avgöra för en ovan person.

Snokar är oftast grå till svarta med gula nackfläckar, men kan ibland vara helsvarta. Snoken har ett ovalt, skedformat huvud och pupillen är rund och irisen är ljus.

 

Källor: Naturhistoriska Riksmuseet och Giftinformationscentralen.

20 augusti 2013
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...