Foto: Istockphoto

Myror i huset – så blir du av med dem!

Djurliv

Honung, kanel och såpa – här är smarta husmorstips för att bli av med myror i huset.  

Av: Sara Åhlström , 20 maj 2019

Att få problem med svartmyror i trädgårdsrabatten eller i köket är ett vanligt problem för villaägare. Under vårkanten vaknar svartmyror till liv efter vintervilan – och är väldigt hungriga! Lämnar du kaksmulor, saftfläckar och annat smått och gott efter dig på altanen är det alltså lätt hänt att myrorna hittar in till dig.

 

Bygger bo under marken

Svartmyran, eller trädgårdsmyran som den också kallas för är en av våra vanligaste myror. Svartmyran bygger gärna sitt bo intill stenar och under grästuvor i marken.

 

Lämnar doftspår och lockar till sig andra myror

Lyckas en myra komma in i huset kan du snart ha en hord av myror inne i köket! En enda kaksmula kan locka till sig en myra, som sedan lägger ut ett doftspår som leder dit hundratals andra myror.

 

Så bekämpar du myrorna inomhus

Var väldigt noga med att torka upp allt spill och fläckar, både ute på altanen och inomhus. Du kan även se till att täta alla husets springor, så att myrorna inte kan komma in. Ett annat smart tips är att trimma dina växter nära huset och se till att de inte har bladlöss, myror äter nämligen gärna bladlöss*.

 

Läs även: "Hur blir jag av med myror och löss i trädgården?"

 

Fem smarta husmorstips

Locka bort myrorna från ditt hus och trädgård genom att ställa ut mat som myrorna gärna äter eller är känsliga mot.

 

1. Strö ut kanel  

Strö ut kanel i blomrabatten och runt huset. Myror gillar inte doften av kanel! Ett tips är att blanda ut kanel i en sprayflaska fylld med vatten, sedan kan du spruta ut kryddblandningen på de ställen du ser myrorna.

 

2. Bikarbonat eller bakpulver skrämmer iväg myrorna

Bikarbonat sägs skrämma bort myror! Strö ut ett lager runt huset, i trädgården och vid alla ingångar.

Annons

 

3. Vattna rikligt

Myror gillar när det är torrt! Så att vattna rikligt i trädgården är en effektiv metod för att få myrorna att till slut flytta på sig. Men det gäller att ha tålamod, det här är ingen metod som trollar bort myrorna på studs.

 

4. Locka med honung

Myror älskar söta saker. Placera ett fat med honung eller sirap utanför din tomt för att locka iväg myrorna. 

 

5. Såpskura golvet

Har myrorna redan lyckats ta sig in i huset? Då ska du skura golvet med såpa! Försök att lokalisera vart myrorna tar sig in, och vart de går, och skura sedan bort doftspåret. Myror gillar överlag inte starka dofter, så att pensla lite extra såpa längs med ingångarna till ditt hem kan vara en god idé.

Missa inte vår steg för steg guide: Så såpskurar du golvet

 

*Källa Anticimex

20 maj 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...