Visste du att en mus kan ta sig in genom ett 6–7 mm litet hål? Det är ungefär som diametern på en penna! Det gäller med andra ord att vara riktigt noggrann när du ser över ditt hus.
Visste du att en mus kan ta sig in genom ett 6–7 mm litet hål? Det är ungefär som diametern på en penna! Det gäller med andra ord att vara riktigt noggrann när du ser över ditt hus. Foto: Istockphoto

Se upp! Nu börjar mössen leta sig in i huset

Djurliv

Oktober och november är de månader då mössen börjar leta sig in på jakt efter mat och värme. Är du orolig över att musen kan hitta in till dig är det hög tid att satsa på förebyggande åtgärder – än är det inte för sent!

Av: Redaktionen, 30 september 2021

Skulle en mus hitta in i ens hus kan det leda till stora problem för dig som är villaägare. Möss bygger gärna gångar inuti väggarnas isolering och tycker om att gnaga på det mesta i huset.

Om de skulle börja gnaga på elledningar kan det orsaka kortslutning, och i värsta fall kan det leda till att det börjar brinna. 

 

Annons

För att slippa problem med möss gäller det att se över sitt hus innan mössen hittat in, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert och biolog på Anticimex, i ett pressmeddelande.

 

Regler som förbjuder bekämpningsmedel 

I och med de förändrade reglerna (från 2019) kring bekämpningsmedel mot möss är det numera bara professionella med 1So-utbildning som får använda bekämpningsmedel, privatpersoner får istället fokusera på förebyggande åtgärder. 

– Vi tror att det tar tid för privatpersoner att ställa om från att använda bekämpningsmedel mot möss till att istället fokusera på förebyggande åtgärder, säger Thomas Persson Vinnersten. Om mössen ändå hittar in och orsakar problem rekommenderar vi klassiska slagfällor. Vid större problem bör man ta professionell hjälp. 

Lämna in kvarliggande bekämpningsmedel mot möss på en återvinningscentral som hanterar miljöfarligt avfall. 

 

Läs också: Läskiga djur som kan bo i ditt hus! 

 

Så förebygger du att musen hittar in i huset:

 

Här är smarta tips på vad du kan göra redan idag för att minska risken att mössen hittar in till dig. 

 

Åtgärder utomhus: 

 • Täta synliga hål i husgrunden! Sätt metallnät med en maskvidd på högst 0,5 mm och trådtjockhet på minst 0,7 mm över ventiler. 

 • Mata inte fåglarna. Mössen lockas till resterna. 

 • Ställ sopbehållaren en bit från huset. Se till att alltid ha locket på.

 • Ha gräset kortklippt runt huset och plantera helst inte buskar, träd och klätterväxter för nära fasaden. Mössen kan klättra på dem.

 • Och till sist – stapla inte trädgårdsmöbler, ved och annat bråte för nära fasaden. 

 

Åtgärder inomhus:

 • Börja med att se till att det inte ligger mat framme, töm skafferiet i sommarstugan och använd förslutande förpackningar.

 • Håll rent! Vind, källare etc. Möss gillar bråte! 

 • Om du har en sommarstuga kan du ställa soffdynor och madrasser på högkant. 

 • Placera dina stearinljus i lådor, de utgör annars föda för musen.

 • Får du inte bukt med problemet? Då kanske du behöver ställa ut godkända musfällor. Anticimex rekommenderar klassiska slagfällor. Ladda gärna fällan med något kladdigt som choklad, ost torkar ut fort. 

 • Se över alla genomföringar. Är den under diskbänken tät? Glöm inte heller bort genomföringar till elementrör! Källa: Anticimex 

30 september 2021 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...