Malteser som sällskapshund

Djurliv

Maltesern kan se kaxig på grund av sin stilfulla päls, men hunden har egenskaper som gör den till ett husdjur som älskas av de flesta. Här har vi samlat det du behöver veta om maltesern.

Av: Redaktionen, 09 november 2016

Maltesern är en älskvärd sällskapshund

Maltesern är en liten hundras som grupperas som dvärghund och har ursprung från de centrala delarna av medelhavsregionen. Hunden är mild och orädd och är en av familjens favoritraser

Annons

Malteserns egenskaper

Familjer som önskar sig en malteser som husdjur kommer upptäcka att hunden tillhör en ras som är svår att få rumsren. Därför rekommenderas burträning för denna ras.                                       

Eftersom maltesern är liten till storleken och är känsligt byggd rekommenderas inte rasen till familjer med små barn i hushållet.                              

Maltesern har ett känsligt matsmältningssystem och kan vara kräsen med maten. Detta problem blir särskilt tydligt när hunden drabbas av tand- eller tandköttsproblem.                                          

Maltesern är vänlig och orädd och kan se vem som helst som en ny vän.               

Malteserns historia

Hunden avbildades av dåtidens artister. Grekerna uppförde till och med minnesmonument för maltesern. Egypter och européer ansåg att rasen hade förmågan att bota sjukdomar, och placerade därför hunden vid sjuka personers kuddar. Av detta kom sig hundens smeknamn "tröstaren". Trots alla avbildningar av hunden under dess historia är malteserns exakta ursprung ännu okänt. Men många tror att hunden avlades på ön Malta i Medelhavet och att den är ett resultat av en korsning mellan en spets eller spanielhund.

Under 1800-talet nådde maltesern USA och erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1888.

Malteserns egenskaper som älskas av många

Maltesern är en aktiv ras som är tillgiven med människor. Hunden kan tränas med enkelhet och svarar väl på positiv träning så länge belöningar (så som godsaker) erbjuds när de klarar av en uppgift. De ser alla de möter som en vän så de är inte effektiva vakthundar. Hundens temperament påverkas av flera faktorer såsom arv, träning och socialisation. En malteser med ett gott temperament är vanligtvis lekfull och nyfiken och går med enkelhet med på att bli lyft och hållen av vem som helst. Genom korrekt träning och socialisation tidigt i livet kan maltesern bli en balanserad hund.

Hälsa och hälsorelaterade frågor

Maltesern är precis som vilken annan hundras som helst i regel frisk, förutom för några åkommor som kan ses hos en viss andel av hundarna:

  • Knäledsurvridning
  • Porta cava shunt eller levershunt - ett onormalt blodflöde mellan levern och resten av kroppen vilket leder till att levern inte renar blodet så som nödvändigt
  • Progressiv retinal atrofi (PRA) - degenerativ ögonsjukdom
  • Hypoglykemi - lågt blodsocker
  • Vit shaker dog syndrome - skakningar i hela kroppen och bristande koordinationsförmåga
  • Kollapsad luftstrupe / trakealkollaps
  • Omvänd nysning

För att hållas frisk behöver maltesern regelbundna promenader och lek. Då benen hos hunden ännu utvecklas vid ung ålder bör ägare vänta till hunden nått åtta månaders ålder innan de tar hunden på långa promenader. En ung malteser kan leka och promenera inomhus och på en inhägnad gård.

Maltesern och barn och andra husdjur

Maltesern är en liten och bräcklig hundras som inte passar hushåll med små barn. Maltesern behöver ägare som är något mer mogna och kan behandla hunden med omtanke. Socialisation tidigt i livet kommer göra att maltesern kan umgås med andra djur.

09 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...