Krönika: Vanligaste fåglarna vid fågelbordet?

Många svenskar matar fåglar på vinter och en del gör det kanske också på sommaren. Vet du vilka fåglar som är de vanligaste vid fågelborden runt om i Sverige? Nu behöver du inte undra längre.


Sveriges Ornitologiska Förening har under de fyra senaste vintrarna arrangerat ”Vinterfåglar inpå knuten”. Det hela går ut på att fågelskådare i Sverige under en förlängd helg i slutet av januari rapporterar vilka fåglar man sett vid sina fågelbord och hur många man sett som mest av varje art. Projektet genomförs både för att öka kunskapen om fågelfaunan vintertid och för att på sikt kunna följa trender av ökningar och minskningar bland ett antal av våra övervintrande fågelarter.

 

I år gjordes räkningen från gryningen den 23 januari till skymningen den 26 januari. För vår egen del var det full aktivitet vid fågelbordet och vi räknade nedanstående arter. I tabellen anger kryssen vad fåglarna åt. En del arter höll till på marken under fågelautomaterna och tog diverse som ramlat ner från automaterna.

När det gäller nötväcka kan det mycket väl ha varit flera individer, men vi såg bara en åt gången så då är det svårt att veta hur många det var egentligen. Speciellt roligt denna vinter är den svartmes som hållit till hos oss. Svartmes hade vi inte sett på tomten förrän den 25 oktober ifjol och sedan dess har vi sett den regelbundet vid fågelbordet.

Under åren 2006-2008 var de fem vanligaste fågelbordsarterna i Sverige talgoxe, grönfink, gulsparv, pilfink och blåmes, se tabellen nedan där siffran anger fågelartens placering.

I år har gråsiska trängs sig in i på femte plats och förpassat gulsparv till sjätte plats.
En viss reservation görs för att resultatet än så länge bara bygger på rapporter via webben, det återstår att föra in de som rapporterat via pappersblanketter.

Samtliga år har mer än 10 000 personer varit med i räkningen, fantastiskt! Rekordåret 2007 räknades hela 640 000 fågelindivider. Nästa år räknar väl du också?

 

Lästips

Vinterfåglar inpå knuten:

Resultat från fågelbordsräkningen 26-29 januari 2007  

Resultat från fågelbordsräkningen 25-28 januari 2008

Vinterfåglar inpå knuten 2009

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar