Foto: Istockphoto

Vad kostar det att ha katt eller hund?

Djurliv

Det är inte gratis att ha en hund eller katt. Här hittar du en översikt av vad ett husdjur kostar. 

Av: Einar Vestheim, 10 januari 2018

Har du eller din familj drömt om att skaffa en hund, katt eller annat husdjur? Då bör du kolla i förväg hur mycket det kostar dig eftersom den nya familjemedlemmen kan visa sig vara mycket dyrare än vad du först trodde!

Den privata finanssektorn Zmarta har jämfört kostnader för köp, utrustning, vaccination och försäkring av sex populära husdjur: hund, katt, kanin, akvariefisk, hamster och undulat.

– Att köpa ett husdjur är ett stort privatekonomiskt beslut, och det finns saker att tänka på innan du fattar ditt beslut. Tillbehör, försäkringar och eventuella vaccinationer kan tillsammans ge en riktig hög kostnad, säger Mattias Hallgrim, marknadschef på Zmarta.

 

Annons

De dyraste husdjuren

Hur mycket kostar det att ha en hund? Inte överraskande visar siffrorna från Zmarta att hunden är det dyraste djuret med hänsyn till den relativt långa livslängden.

Jämförelsen visar att hunden under sitt första levnadsår snabbt kostar över 20 000 kronor. Under hela livstiden kostar hunden 160 000 kronor. 

 

Läs mer här: Katter och kyla allt du behöver tänka på


Hur mycket kostar katten dig?

Katten är inte heller billig, men betydligt billigare än hunden. Beräkningen från Zmarta visar att katter har en genomsnittlig årskostnad på 6613 kronor och en kostnad på 99 200 kronor under hela livstiden.

 

Akvariefisk är det billigaste husdjuret

Det billigaste husdjuret du kan köpa är en akvariefisk som har en årlig kostnad på mindre än tusen kronor och en livstidskostnad på mindre än 3000 kronor.

 

Genomsnittlig kostnad/per år:

1. Hund, 13 195 kr

2. Katt, 6 613 kr

3. Kanin, 2 307 kr

4. Akvariefisk, 950 kr

5. Undulat, 3 735 kr

6. Hamster, 1 950 kr

 

Kostnad/livstid:

1. Hund, 158 340 kr

2. Katt, 99 200 kr

3. Undulat, 37 350 kr 

4. Hamster, 5 850 kr

5. Kanin, 16 150 kr

6. Akvariefisk, 2 850 kr

 

 

 

10 januari 2018 Einar Vestheim
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...