Foto: Istockphoto

Kopplad eller okopplad hund? Här är det som gäller!

Djurliv

Specifika restriktioner på speciella datum, koppeltvång och totalt hundförbud. Det här är det du som hundägare ska ha koll på.

Av: Redaktionen, 24 september 2021

Nu har ju du troligen redan koll på detta, men är du ny hundägare kan det vara bra att läsa vidare. För hur är det nu, måste man ha hunden kopplad i tätbebyggt område? Och vad gäller vid badplatsen? 

 

Måste hunden vara kopplad? Olika regler beroende på kommun 

Annons

När måste hunden vara kopplad? Tyvärr finns det inget enkelt svar på den frågan då det råder olika regler från kommun till kommun. 

På vissa ställen råder det ofta hundförbud, som till exempel vid lekplatser, kyrkogårdar och allmänna badplatser, och i vissa områden råder det koppeltvång (som till exempel naturreservat). 

Stockholms stads hemsida kan man till exempel läsa att det råder strikt koppeltvång på alla offentliga platser. Koppeltvånget gäller inte på hundrastplatser. 

Det är helt enkelt ditt ansvar som hundägare att ta reda på vad som gäller för just din kommun! 

 

1 mars–20 augusti – hunden ska inte springa lös

Under perioden 1 mars till 20 augusti gäller specifika restriktioner. Mellan dessa datum ska hunden hållas under sådan uppsikt att den inte kan springa lös i områden där det finns vilda djur. Detta för att skydda de vilda djur som får ungar under den här perioden.  

Lagen säger inte att du måste ha hunden i koppel, men du ska ha så pass kontroll på din hund som att den hade ett osynligt koppel. Ha i åtanke dock att det kan vara svårt att ha den kontrollen över din hund ute i naturen!

 

Här kan du läsa mer om lagen om tillsyn över hundar och katter. 

 

Källor: Moderna djurförsäkringar, Stockholm stad, Svenska brukshundklubben 

24 september 2021 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...