Foto: Istockphoto

Köpa kattunge? Tänk på det här!

Djurliv

Kattförsäkring, stamtavla och id-märkning. Det här ska du tänka på innan du hämtar din nya familjemedlem.

Köpa en katt – tänk på det här

Teckna en kattförsäkring

Räkna med att en katt lever 15-20 år. Fundera på hur ser livet ut då. Köper man en huskatt kostar den inte mycket – men alla katter kostar lika mycket i ”drift”, det vill säga mat, kattsand och försäkring, oavsett vad köpeskillingen är. En kattförsäkring måste man teckna ifall något händer. Brist på pengar ska inte få avgöra om man kan låta den behandlas av veterinär eller inte.

Annons

 

Välja kattunge

Kattungar

Titta på flera kullar innan köp för att jämföra och hitta den katt du söker. Välj då inte en som du tycker synd om, som kryper undan i ett hörn och ser olycklig ut. Välj istället den kattunge som är framåt och söker kontakt med dig. Alla ungarna i kullen ska se friska ut. Kolla att de inte är geggiga runt ögonen eller att de verkar ha diarré. Det tyder på infektioner.

Titta också på hur mamman ser ut och hur hennes personlighet är. Man kan också få en hint genom att titta hur hemmet de har fötts i ser ut. Kolla att det är rent och snyggt och alla katter ser ut att må bra. Men gå också på magkänslan, att säljaren känns seriös. Något kan gå fel. Då ska det kännas som om personen som säljer katten är bra att ha att göra med.

 

Du ska få vad du betalar för

Alla katter har ett värde och ska kosta pengar. Men om man köper en katt ska den vara värd det belopp man betalar. På säljsajter på nätet säljs ibland kattungar som raskatter för höga belopp men man får inte med en stamtavla. Köp aldrig en sådan katt till ett sådant pris. Du kan inte avla på den och få ”renrasiga” kattungar med stamtavla och du kan aldrig ställa ut den hur renrasig den än ser ut. Du kan däremot ställa ut den som huskatt och den tävlar med andra katter med okänd bakgrund. En katt utan stamtavla blir aldrig annat än en huskatt, oavsett vad säljaren bedyrar.

 

Läs mer här: Så förstår du kattens kroppsspråk

 

Kattunge – 12 veckor gammal

Kattungar

En kattunge, såväl raskatt som huskatt, får aldrig vara yngre än 12 veckor när man hämtar den. Däremot får den gärna vara äldre eftersom vissa kattungar kan vara sena i utvecklingen. Det är inte bara ett krav från SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) utan också från Jordbruksverket. Det är viktigt att låta kattungen vara kvar med sin mamma så länge som möjligt för att den ska bli bättre rustad för ett liv på egen hand. Ett undantag kan vara om mamman dör. Då får man söka dispens hos Jordbruksverket.

 

Stambokförd och stamtavla

När du köper en raskatt ska den som sagt vara minst 12 veckor och stambokförd. I samband med köpet ska en stamtavla överlämnas. Godta aldrig att stamtavlan ska skickas senare. Det kan då finnas risk för att att du aldrig får den.

 

Veterinärintyg och id-märkt

Kattunge

Vid köpet ska det finnas ett veterinärintyg som visar att katten är besiktigad och fullvaccinerad med kattpest, kattsnuva och kattherpes. Intyget får inte vara äldre än sju dagar. Man får också ett köpeavtal och ett ägarändringsintyg som ska undertecknas av säljare och köper och skickas in till SVERAK.

Katten ska också var id-märkt. Det vanligaste är ett mikrochip i nackskinnet. Är katten registrerad är chansen större att du får tillbaka den om den springer bort.

 

Läs mer här: 10 katter som inte vet vad privatliv är

 

Vad ska man köpa till kattungen?

Förbered hemmet innan och se till att ha en basutrustning i förväg när katten kommer hem. Först och främst en transportbur för hemtransporten och sedan för att kunna ta katten till veterinären. Sedan ska det finnas kattlåda, kattsand, mat- och vattenskål, klösbräda, leksaker, klotång (vänj katten tidigt) och borste.

 

Okastrerade katter

Så småningom blir kattungen en könsmogen katt och personligheten förändras. Katter som inte ska användas i avel kastreras. Då försvinner risken för oplanerade kullar men man får också en beydligt trevligare familjemedlem. Okastrerade katter är mycket ”hormoniella” och kan till och med börja kissa inomhus för att markera revir. Och du slipper även få en katt som jamar hjärtskärande, råkar i slagsmål eller rymmer hemifrån.

 

Läs mer här: Så gör du enkla och roliga kattleksaker

13 januari 2020
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...