Foto: Istockphoto

Katter och kyla – allt du behöver tänka på

Djurliv

Vad ska man tänka på om man har en katt och det är vinter? Här är veterinärens bästa tips som håller din katt varm under kyliga dagar.

Nu när vintern står runt hörnet finns det vissa saker du som kattägare bör tänka på. Utekatter såväl som innekatter kan få förfrysningsskador om de är ute för länge. Det är viktigt att låta katten få komma in när den behöver det.  

– Symptom på förfrysning är missfärgade, eventuellt kalla örontippar, svansspetsar och trampdynor, säger Lotta Möller, legitimerad veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Vad ska jag tänka på som har en utekatt/innekatt när det blir kallare väder? 

– Det är viktigt att katten kan komma in och värma sig med jämna mellanrum för att inte förfrysa sina öron, svanstipp, trampdynor och tår. Det är ingen fara att släppa ut katten trots minusgrader, men den behöver få komma in när den vill. Att gå från jobbet på morgonen, komma hem sent och låta katten vara ute är inte bra, säger Lotta Möller. 

Annons

Hur länge kan en katt vara ute när det är kallt ute? 

– Jag tror att katten väljer det själv, men det är bra om du kan ge den möjlighet att komma in när den vill. En kattlucka med magnet är bra.

Finns det någon temperatur som är för låg för katten? 

– Det är svårt att säga generellt, det beror på om att katten har fått sin vinterpäls och hur mycket det blåser ute. Här får man använda sitt sunda förnuft. 

Vad ska jag tänka på nu när det är mörkare tider och jag har en utekatt? 

– Ett bra reflexhalsband så att katten syns i mörkret nära trafikerade vägar. Tänk på att använda en modell med så kallat snabbspänne eller resår. Då kan katten lätt komma loss om halsbandet fastnar i en gren eller liknande.

Så gör du om du misstänker förfrysningsskador på katten

  • Värm katten i rumstemperatur.
  • Lägg en varm filt runt kroppen. Om möjligt, värm kattens kalla kroppsdel mot din egen hud.
  • Ta tempen på katten (normal temperatur är 38-39 grader).
  • Gnugga inte en misstänkt förfryst kroppsdel.
  • Ta kontakt med veterinär om kattens allmäntillstånd verkar påverkat.

 

Så bygger du en mysig sovplats till din katt! 

 

5 tips för kattägare i vinter

1. Katter som vistas ute i kyla behöver ett foder med mer energi.

2. En ID-märkt katt har större chans att hitta hem igen om det händer något med den.

3. Katter som är ute regelbundet får tjockare päls i takt med att de är ute och successivt vänjer sig vid kyla.

4. Om du inte kan släppa in katten direkt när den vill det kan du göra i ordning en skyddad liggplats där katten kan bädda ned sig i varma filtar. Att katten kan få skydd från vind är A och O.

5. Det är bra om katten även har tillgång mat och vatten utomhus. 

 

Sara Åhlström
23 oktober 2017
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...