Risk för farliga myggor

Myggor ger kliande bett men kan också sprida allvarliga sjukdomar. Vi har pratat med myggexperten Yngve Brodin om myggsjukdomar i Sverige och hur du undviker att bli biten.


Om det blir klimatförändringar och varmare väder kan myggen och således sjukdomarna sprida sig. I Italien har det utbrutit epidemier med Chikungunyafeber som är en virussjukdom med influensaliknande symptom. I vissa fall kan sjukdomen även orsaka hjärnhinneinflammation. I dagsläget finns inte den myggarten i Sverige, men den finns bland annat i Belgien, Nederländerna och Storbritannien.
     – Om den sprider sig i Mellaneuropa och Polen så finns det absolut en risk att det kommer hit, säger Yngve Brodin.

En myggart som däremot återfinns i den svenska faunan är Anopheles maculipennis, även kallad malariamyggan. Arten har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men har inte spridit sjukdomen här sedan 1933.
     – Det finns en risk att malaria ska spridas i Sverige igen, men då rör det sig om enstaka fall precis som i London eller Wien. Inga epidemier, säger Yngve Brodin.

I norra Sverige blommar harpest upp då och då. Det är en bakteriesjukdom som förekommer hos vissa vilda gnagare, men som också kan spridas till människor via mygg och broms. Smittan orsakar en infektion i huden som sprider sig till lymfkörtlarna. Man får feber och behöver antibiotika.

Undvik myggmedel

Regniga somrar som sedan blir mycket varma utvecklas oftast till myggrika somrar. Det kan ske över hela Sverige men också lokalt, som i Värmland eller södra Dalälven. Knepen för att skydda sig mot myggor är flera, och det finns otaliga myggfångare och medel som ska hjälpa till att hålla insekterna borta. Vilka som är bäst är en annan fråga.
     – Jag bär aldrig myggmedel! Säger Yngve Brodin. Man vet inte vad de långvariga effekterna av myggmedel är. Istället brukar jag göra en krans av pors och sätta på huvudet, den lukten gillar inte myggorna, säger Yngve Brodin.

Pors växer vid vatten och används även för att krydda öl och brännvin. Yngve Brodin tipsar också om att myggor inte gillar rök och dras till mörka färger, så klä dig heltäckande och i ljusa kläder.

Läs mer om malariamyggor på Naturhistoriska Riksmuseets hemsida.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar