Hur man rengör en kaninbur

Djurliv

Att rengöra burar är inte en uppskattad aktivitet för några husdjursägare men att göra städningen så enkel som möjligt och att hålla sig till schemat kommer göra sysslan till en del av din rutin.

Det finns inga regler vad gäller hur ofta du bör rengöra, men att rengöra lite varje dag kommer hjälpa dig hålla din kanins bur i gott skick och din kanin fortsatt frisk och glad. Som tumregel, planera en grundlig rengöring av din kanins bur minst en gång i veckan.

Men din kanins bur kan kräva en ordentlig rengöring oftare än så beroende på burens storlek och om din kanin är rumsren. Om du har fler än en kanin kommer du även upptäcka att du behöver städa något oftare.

Den dagliga städningen av kaninens bur

Annons

Ta bort oäten färsk mat (grönsaker och blad osv.) från buren varje dag (helst två gånger om dagen, på morgonen och kvällen).

Ta bort hö från burens golv. Om du inte använder ett ställ för utfodring av hö, ta iallafall bort hö som är våt eller smutsig.

Tvätta ur matskålar och tvätta och fyll vattenflaskan på nytt.

Punktstäda områden där det spillts vatten eller där kaninen missat lådan för att göra de veckovisa städningen enklare.

Kontrollera och skopa ur eller byt kaninlådans innehåll vid behov (se nedan för fler tips om rengöring av kaninlåda).

Den veckovisa städningen av kaninburen

Ta ut och rengör alla tillbehör i buren

Ta bort och rengör allt strö och underlag som använts i buren

Tvätta ur buren med hett vatten och använd vinäger för urinfläckar. Om du har en mindre bur är det en god idé att ta isär den och skölja den med hett vatten (t.ex. i badkar eller med slang).

Tvätta ur matskålar, vattenflaska, höställ och kaninkåda med hett vatten.

Det är en god idé att desinficera kaninburen då och då, men desinfektionsmedlet behöver sköljas ur väl och är inte ett bra alternativ för träburar (som kan suga upp kemikalier) eller burar som inte med enkelhet kan flyttas till en plats där de kan sköljas av med slang.

En blekmedelslösning (en del blekmedel till tio delar vatten) kan användas för att desinficera buren och andra tillbehör (låt de dra i lösningen under 30 minuter för bäst resultat) men var noga med att skölja allt extremt väl efter.

Att rengöra kaninlådor

Kaninlådor bör kontrolleras dagligen. Detta är viktigt då det ger dig en möjlighet att hålla koll på din kanins urin- och avföringsvanor och kan låta dig upptäcka förändringar som kan tyda på hälsoproblem. Men vad gäller frekvensen du vill byta i kaninlådan och städa ur den beror mycket på vilken sorts strö du använder i lådan. Om du använder ett tunt lager strö är det en god idé att städa ur lådan varje dag, eller så använder du mer strö och kanske byter något mer sällan (och endast skopar upp avfallet dagligen). Även med djupare strö i lådan kan du behöva byta ut det runt var tredje dag. Vinäger är en utmärkt rengöringsprodukt för kaninlådor då det löser upp kalcium som kommer av kaninens urin.

Tips för att rengöra kaninburar

Vinäger är utmärkt för att rengöra kaninburar och i synnerhet kaninlådor. Kalciumsalter tenderar att komma av kaninens urin och bildar ett hårt material som klibbar fast i botten av burar och kaninlådor. Men vinäger löser upp dessa kalciumsalter otroligt väl. Ha lite vinäger i en sprayflaska för att enkelt rengöra kaninburen och för att spraya på nedsmutsade områden i buren. Om din kaninlåda har hårdare avlagringar, blötlägg dem i vinäger under 10-20 minuter och du bör sedan enkelt kunna torka bort dem.

Att lära din kanin gå på låda (och att välja rätt sorts material i lådan) kommer göra rengöringen av kaninburen enklare.

Att välja strö som är absorberande kommer underlätta rengöringen av buren.

Att välja rätt bur är viktigt. En stor bur är bäst för alla kaniner men leta efter en bur som är lätt att rengöra. Träytor kan suga upp urin och annat smuts och är svårt att rengöra.

Att kastrera din kanin kommer även det hålla buren renare genom att territoriella markeringar minskar efter kastrering.

Rengör inte objekt nedsmutsade med kaninens avföring i kökshandfatet. Använd istället badrummets handfat, badkar eller tvättutrymmet för att rengöra kaninlådor och sanera handfatet eller badkaret och omkringliggande område efteråt. Att tvätta av sakerna med slang utomhus är även det enkelt.

Planera in och markera en städning varje vecka i din kalender så att du inte glömmer bort den!

16 mars 2017
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...