Hur man klipper kaninklor

Djurliv

Att klippa klor är en nödvändig del av din kanins skötsel. Kaninklor växer under hela kaninens liv (precis som deras tänder) så om de inte på naturligt sätt nöts ner kommer de behöva klippas eller trimmas med kloklippare. Om du aldrig klippt din kanins klor och du inte har någon att hjälpa dig kan det vara en god idé att ta hjälp av ett proffs eller en veterinär. Om du har en ung kanin, var då noga med att börja trimma dess naglar när de är unga och att göra det reguljärt så att de vänjer sig.

Hur du klipper en kanins klor

Först, samla ihop de verktyg du behöver samt en vän för att hålla din kanin. Du vill inte börja och sedan tvingas sluta när du har din kanin redo för att få klorna klippta så samla allt på en och samma plats. Skaffa dig ett par bra kloklippare gjorda för kanin eller katt (som Kaytee Pro Nail Trimmer) en handduk, blodstillande medel i t.ex. pulverform som är redo att användas (om en klo klipps för kort) och godbitar som din kanin tycker om.

Låt din vän hålla kaninen i en handduk för att hålla kaninen lugn och stilla. En kanin kan sparka och skada (eller bryta) ryggen så var noga med att hålla dem korrekt och ge dem ordentligt stöd särskilt i nedre delen av ryggen. Om de kämpar emot så sluta. Sätt din kanin på golvet igen och försök på nytt när din kanin lugnat ner sig. Du kan använda godbitar som belöning för kaninen och försök locka dem att bli insvepta i handduken.

Annons

När din kanin är insvept i handduken och har lugnat ner sig, klipp endast den yttersta delen av klon. Det är långt bättre att endast klippa en liten del av klon oftare än att försöka klippa en större del vid ett och samma tillfälle. Om din kanin har klara eller vita naglar och du kan se var blodtillförseln slutar kan du försöka klippa klon innan du når blodet, du vill aldrig att din kanin ska börja blöda vill kloklippningen. Klipp aldrig snabbt då detta kan resultera i att kaninen drabbas av blödning och smärta. Placera kloklipparen där du planerar att klippa klon. Tryck långsamt kloklipparen för att klippa klon och om kaninen rycker till flytta klipparen ut mot toppen av klon då detta kan vara ett tecken på att du är för nära blodtillförseln. Klipp med en bestämd och effektiv rörelse utan att krossa klon.

Om en klo av misstag klipps för kort, drabbas inte av panik. Stoppa blodningen med blodstillande medel i puderform vid klons topp. Trots att klippa en klo så att det börjar blöda gör ont för din kanin, finns medel du kan använda för att bedöva klon och stoppa blödningen, och nageln växer ut relativt snabbt. Om nageln inte klippt väldigt kort finns ingen anledning att söka en veterinärs hjälp om din kanin börjar blöda vid kloklippningen. Alla som regelbundet trimmar sin kanins klor har klippt för kort vid något tillfälle så döm dig inte för hårt om det händer.

Repetera ovan steg för alla dina kanins klor. Ta en paus mellan fötterna om din kanin kämpar emot eller om processen tar tid. Detta är särskilt viktigt om du använder en handduk för att hålla din kanin, då detta annars kan överhetta din kanin.

När du är färdig med att klippa så många klor som din kanin tillåter, kontrollera snabbt alla klor för att se om någon blöder innan du släpper din kanin.

Slutligen, ge din kanin en godbit som belöning! Även om du endast fick en fot gjord, var noga med att ge din kanin en belöning och kel.

16 mars 2017
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...