Hur du bäst tar hand om din nya hundvalp

Har du bestämt dig för att skaffa en hundvalp? Grattis! Att skaffa en hund kommer förändra ditt liv för alltid. Hundvalpar innebär definitivt en hel del jobb men de skapar också mycket glädje i ditt liv och hem. Varesig du skaffar din första hundvalp eller bara behöver påminnas, kommer här en kurs i vad du behöver veta för att få din hundvalp på rätt spår in i vuxenlivet.


Att välja rätt hundvalp

Tiden är kommen att välkomna en hundvalp i ditt hem, detta är underbara nyheter! Nu är det dags att klura ut hur du ska välja rätt hundvalp för dig och din familj.

Kanske din livskamrat kommer hitta dig, en hund som kommer in i ditt liv av en slump och du känner en omedelbar kontakt som gör att du bara vet att denna hund är rätt för dig. Men det händer inte alltid på detta sätt. Ofta krävs det av dig att du går ut och hittar rätt sorts hund för dig.

Först och främst bör du undersöka din livsstil och överväga vad du letar efter hos en hundvalp. Vill du ha en renrasig hund eller en blandras? Stor eller liten? Det finns många andra faktorer att överväga, som behovet av skötsel, motion, temperament och möjliga hälsoproblem.

Nästa steg är att bestämma var du tänker leta efter din nya valp. Kommer du besöka ett hundhem för adoption? Eller kommer du kanske besöka en ansvarsfull uppfödare? Att noga undersöka alternativen och vara tålmodig är viktigt under denna process. När du slutligen hittat din valp kommer du ha en vän för livet.

Att göra ditt hem redo för en hundvalp

Innan du tar hem din söta pälsboll måste du försäkra dig om att ditt hem är så säkert som bara möjligt. Du kommer även vilja skydda dina tillhörigheter från att förstöras av en äventyrlig hundvalp. Det är av stor vikt att valpsäkra ditt hem innan valpen kommer. Denna process liknar processen med att barnsäkra ett hem, men det finns skillnader.

Först, titta på ditt hem från en valps ögonhöjd. Elektriska sladdar, möjliga giftiga substanser och föremål som kan gå sönder bör placeras utom valpens räckhåll. Kom ihåg att din valp kan hoppa, klättra, tugga och klösa, så placera det du kan mycket högt upp eller i ett låst skåp.

Var medveten om att barnsäkra spärrar inte brukar fungera när det kommer till nyfikna och beslutsamma valpar. Det är en god idé att säkra låga skåp och lådor med lås eller hårdvaror av metall. Dessa bör vara både tuggsäkra och kräva tummar att öppna.

Installera slitstarka barngrindar eller husdjursgrindar om du behöver hålla din hundvalp borta från vissa rum i ditt hem. Detta kan vara en god idé när det kommer att hålla din hund borta från köket (och i synnerhet soporna) och trapporna om du så önskar.

Att noggrant valpsäkra håller inte bara din valp trygg utan ger dig även lugn i sinnet.

Att namnge din hundvalp

När din valp blir en del av familjen blir namngivandet en prioritet. Du kommer förstås att använda din hunds namn genom hela dess liv, så välj klokt. Välj något som klingar väl och inte är för långt. Det bör vara enkelt att säga och lätt för din hund att lära sig. Det är även en god idé att inte välja ett namn som låter för likt andra ord som du planerar att lära din hund.

Du kanske vill döpa din valp till något som beskriver dess personlighet eller utseende. Eller så kanske du vill välja något helt unikt. Titta igenom förslag på namn för att underlätta ditt beslut. När du väl valt namnet, använd det rikligt, snart kommer din valp lära sig sitt namn och svara till det.

Viktiga tillbehör för hundvalpar

Din nya hundvalp kommer behöva vissa tillbehör redan från början. Vissa av dessa är av stor vikt för din valps välbefinnande, medan andra är hjälpsamma. De viktigaste tillbehören är koppel och halsband med kontaktuppgifter och ID, mat- och vattenskålar, och tuggleksaker. Du bör även skaffa en bekväm hundbädd och gärna en hage eller kennel.

Vissa av dessa föremål kan vara länge medan din valp växer men var medveten om att flera av dem kommer behöva bytas ut i och med att din hund växer. Halsband kan regleras till en viss storlek. En kennel kan köpas i större storlek med framtiden i åtanke men bör avskärmas med lådor eller andra objekt för att göra den till korrekt storlek för en valp.

Det är även viktigt att korrekt förbereda sig för utgifterna som kommer med hundägande. Skapa en budget och försök hålla dig till den. Var noga med att ha extra pengar i din budget för oväntade kostnader.

Att välja din hundvalps mat

Din hundvalps diet kan göra stor skillnad för din valps framtida hälsa och välbefinnande. Innan du bestämmer dig för valpens mat bör du undersöka alternativen. Prata med din veterinär och andra hundägare. Kom ihåg att om maten du väljer från början inte lever upp till dina förväntningar kan du gradvis byta till annan mat.

I dagens hundvänliga värld kan utbudet hundmat verka gränslöst. Vissa ägare föredrar de dyraste sorterna mat, medan andra tycker att naturlig eller holistisk diet är bäst. Hemgjord mat och råa dieter ökar i popularitet.

Medan du forskar i valpmat bör du betänka kvaliteten på ingredienserna, om maten innehåller korrekt mängd näringsämnen, och smaken. Var noga med att välja en mat som passar hundar som växer (och inte mat för vuxna hundar). Maten bör vara både hälsosam och välsmakande för din valp.

Att hålla din hundvalp frisk

Det är bäst att hitta en veterinär innan du hittar din valp. Inom ett par dagar efter att din hundvalp kommit hem bör du ta valpen till veterinären för en allmän kontroll. Gör allt du kan för att upplevelsen ska bli trivsam för din valp så att den blir mindre benägen att vara rädd för veterinären i framtiden.

Under din valps första sex månader kommer du träffa din veterinär en hel del. Detta börjar med vaccinationer och slutar ofta med kastrering. Vanligtvis blir en valp kastrerad vid sex månaders ålder.

Din veterinär kan hjälpa dig upptäcka möjliga hälsoproblem i ett tidigt skede och ge dig rekommendationer vad gäller den dagliga skötseln. De första besöken öppnar öven dörrar för kommunikation mellan dig och din veterinär.

För att hålla kostnaderna för din hundvalp nere bör du överväga en husdjursförsäkring, vilket kan täcka en stor del av din hunds friskvårdskostnader under dess livstid.

Vaccinera din hundvalp

Precis som människobarn behöver valpar och kattungar grundläggande vaccination för att skydda dem när inte antikropparna räcker till. Vaccination för valpar är den viktigaste delen i din valps tidiga liv.

Husdjursvaccinationer har varit ett kontroversiellt ämne under många år. Många ägare oroar sig för att vi överdrivet vaccinerar våra husdjur, och tror att detta kan leda till autoimmuna sjukdomar och reaktioner mot vaccin. Detta är en av anledningarna till att många veterinärer väljer ett treårsprotokoll över ett årligt protokoll för vuxna hundar. Men för valpar gäller andra regler. Vaccin skyddar din hundvalp och andra hundar från potentiellt dödliga sjukdomar.

Rutinvaccinationer låter även din veterinär se över din valp några eller någon gång i månaden och kan på så sätt hålla koll på valpens utveckling och allmänna hälsa. Prata om den bästa planen för din hundvalps vaccination med din veterinär.

Träna din hundvalp rumsren

Att träna din hudvalp att bli rumsren är en av de första sakerna du kommer lära din valp. Denna process kan ibland vara något krävande, trots att vissa hundvalpar fattar galoppen tidigare än andra.

Du bör börja träna din hundvalp att bli rumsren så snart du får hem den, en aktivitet som tar tålamod. Valpar är i regel inte duktiga på att kontrollera sin blåsa och tarm innan 12 veckors ålder. Om din valp är yngre än detta måste du tålmodigt vänta.

Att börja tidigt kan hjälpa din hund få in rutinen. I och med att valpen växer och utvecklar kontroll över sin kropps funktioner, kommer den redan veta vad som förväntas av den. Som regel ska du ta din valp till området som valts till pottområde direkt efter att valpen ätit eller druckit. Ibland sker olyckor så var beredd, tålmodig och konsekvent.

Grundläggande träning och socialisation av din hundvalp

Förutom träningen för att bli rumsren finns många andra saker du måste lära din hund. Börja med att socialisera din hund. Sedan behöver hunden tränas att gå i koppel och sedan grunderna vad gäller kommandon som sitt, kom och stanna. Att lära valpen dessa grundläggande kommandon kan hjälpa dig kontrollera vissa beteendeproblem.

Kom ihåg att valpar är nyfikna, aktiva och att deras tänder växer. De tuggar på allt, inklusive dina händer! Jobba för att byta ut olämpliga objekt med tuggleksaker som är säkra att gnaga på. Distrahera din hund från busigt beteende genom att erbjuda den något mer tillfredsställande, som lek, promenader eller andra aktiviteter. Belöna din hund med godsaker eller beröm när den fokuserar på något mer önskvärt.

Trots att valpträning kan vara krävande kommer resultatet göra dina ansträngningar värda. En grundläggande träning ger din hund struktur och självförtroende. Vältränade hundar är gladare hundar.

Att skapa en relation med sin hundvalp

Bandet du har med din valp börjar utvecklas så snart valpen kommer in i ditt liv och kommer aldrig sluta utvecklas. Du kan vårda detta band genom tillgivenhet, träning, skötsel, lek, motion och deltagande i olika aktiviteter. Du kanske vill delta i lydnadsträning, börja träna hundsporter som agility eller flyball, eller delta i hundutställningar.

Ett av de bästa sätten att skapa en god relation med sin hund och låta hunden knyta an till andra är att delta i djurterapi. Om din hund passar som terapihund kan den börja tränas för att besöka människor på sjukhus och vårdhem eller hjälpa barn lära sig läsa.

Att stärka och bevara bandet mellan människa och hund gör gott för både din valps och din egen hälsa.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar