Foto: Istockphoto

Hundens kroppsspråk – det här betyder det!

Djurliv

Hundar är härliga och ärliga, just för att de inte kan ljuga. Deras kroppspråk avlöjar dem alltid – om man vet hur man ska läsa av det. Här är några vanliga beteenden som kan kännas lite svåra att förstå.

Av: Susanna Rosén, 27 november 2019

Hundens kroppsspråk

Visar sig liten

En hund som ska mopsa sig försöker göra sig så stor som möjligt. Det gör den genom att resa ragg och böja nacken för att få en mer imponerad storlek. Att titta in i ögonen uppfattas också som hotfullt.

Och en hund som är undergiven gör precis tvärtom. Den gör sig liten och blottar sina känligaste kroppsdelar. I första hand lägger den sig ner på marken för att bli liten. Ibland lägger den sig till och med på rygg. Då blottar den strupen och visar sitt underläge. Den undviker också ögonkontakt. På det här sättet undviker hundar onödiga konfrontationer. Den gör likadant mot oss. En hund som visar underkastelse tittar bort och slickar sig om nosen. Den skäms alltså inte som man lätt kan tro. Då gäller det för oss att tolka det rätt och inte ryta åt en undergiven hund om man vill att den ska fortsätta att lita på oss.

Annons

 

Läs också: 12 anledningar – därför älskar vi hundar

 

Hoppar upp mot ansiktet

Det är helt naturligt för en hund att hoppa mot en människa när den hälsar. Den försöker helt enkelt nå munnen för att pussas och visa sin kärlek. Den gör samma sak när den hälsar på en hund. Problemet är att vi har huvudet så högt upp så hunden måste hoppa för att nå. För att undvika detta kan man sätta sig på huk så att du och hunden hamnar på samma nivå.

 

Titta på öronen

En hund, eller egentligen vilket djur som helst, som är osäker flaxar med öronen även om den försöker att lura dig med att visa en sturskt kroppshållning. Om det är svårt att utläsa en hunds kroppspråk, fokusera då på öronen. En säker hund har både öron och mungipor riktade framåt, medan en osäker rör öronen fram och tillbaka eller håller dem utspända rakt åt sidorna. Även mungiporna dras tillbaka. Är hunden rädd stryker den öronen bakåt så de nästan försvinner och vänder bort blicken.

 

Röstläget avslöjar

Med ett dovt och mörkt skall talar hunden om att den menar allvar. Är däremot skallet ljusare än normalt är det en rädd och osäker hund. Korta, upprepade skall säger att hunden är upprörd. Ju tätare mellan skallen desto mer upprörd är den. En leksugen hund skäller på ett ljusare och mer uppfordrande sätt. Blir du utskälld av en lös hund som du möter är det inte alltid som skallet är riktat mot dig. Se det mer som att hunden varnar de därhemma att en främlign är i antågande. En hund som morrar är sällan arg utan säger: jag är osäker och jag litar inte på dig. Prova att gäspa och kanske sträcka på dig lite. Då visar du får hunden att du inte bryr dig.

 

Läs också: 14 tecken på att din hund älskar dig!

 

Puttar på dig med nosen

Hundar i flock har ofta kroppskontakt med varandra. De nuddar varandra med nosen mest för att säga hej. Precis likadant beter sig hunden mot oss. Den puffar regelbundet på oss med sin nos, inte för att vi ska klappa den utan mest för att hålla kontakten och visa att den finns. De flesta hundar gillar snabb och lätt kroppskontakt. Däremot ogillar de kramar. Så krama aldrig en främmande hund. Den kan uppfatta det som om du utmanar den till ett slagsmål. Det är också därför som hundar ofta går emellan husse och matte när de kramas.

 

Ylar när man spelar instrument

Hunden ylar, precis som vargen, för att hålla ihop flocken. Ylandet smittar också av sig, så om en hund börjar yla kan andra hundar stämma in i kören. Det är därför som hundar börjar yla när man spelar ett instrument. De uppfattar tonerna som ett ylande och stämmer in i orkestern.

 

Läs också: Katt vs. hund – vem vinner?

27 november 2019 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...