När hunden löper – här är allt du behöver veta

Hur ofta löper en tik och vad gör man om man inte vill ha valpar? Här är 9 tips för dig som har en tik som löper.


När hunden löper 

När hunden löper betyder det att din tik kan bli dräktig. I början av perioden är blodet väldigt rött, men med tiden förändras färgen och blir mer slemmig och mer gulaktig eller genomskinlig. 7-10 dagar efter att blödningen har slutat kan tiken bli dräktig.

För att vara helt säker när din hund har ägglossning kan du ta ett blodprov hos din veterinär – men ägglossningen sker vanligtvis efter 12 till 14 dagar. 

Hur ofta löper en hund?

En tik börjar löpa för första gången någonstans mellan de är sju till elva månader. Små hundar löper oftast tidigare än de något större hundarna. Efter den första löpningen är det vanligt att hunden löper ungefär var sjätte månad.

Det är mycket normalt att tikarna fortsätter att löpa hela livet. De går inte in i någon menopaus. Å andra sidan får vissa hundar en längre ”paus” mellan löpningarna beroende på vilken ålder hon är.

Vad kan jag göra om jag inte vill ha valpar?

Om du inte vill att din hund ska bli dräktig och få valpar kan du göra flera olika saker. Du kan isolera hunden medan hon löper. Det kräver att du håller din hund inomhus och även tolererar lite blod på golvet.

Du kan också utföra en hormonell sterilisering i form av preventivpiller eller p-piller. Det är en injektion som stoppar löpningen och ska göras var femte månad.

Du kan även välja att få din hund steriliserad. Det rekommenderas att du tidigt väljer om du vill använda denna metod.

 

Här är 9 tips som gör ditt liv lite lättare när din hund löper

hundar gräsmatta

1. Låt inte hunden springa ensam – inte ens på gården!

Det viktigaste du kan göra för dig själv och din hund under löpning är att skydda henne från hanhundar. Det kan vara frestande att låta din tik springa fritt ute i trädgården och du kan naturligtvis sitta och titta på din hund från fönstret, men om en hanhund fångar doften av henne under löpning kan du riskera att han hoppar över häcken och sedan tar det inte många sekunder innan det är för sent. 

2. Använd koppel – även om din hund är väluppfostrad

Det är viktigt att komma ihåg att ha henne i koppel – även om din hund är väluppfostrad och brukar gå utan det, kan du inte förvänta dig att hon har samma beteende under löpning. Hundens instinkter är starkare än lydnad. 

3. Var extra uppmärksam

Precis som hos människor är det inte bara fysiska förändringar som sker när ”Tant röd” är på besök. Hundens mentalitet och sinne kan också förändras under den här perioden. Om du vill se till att din hund mår så bra som möjligt, ge henne lite extra uppmärksamhet just nu. Ställ upp på massa skoj och lek, ge pälsvård och gå mycket promenader. Om du lägger lite extra tid på hunden kommer hon att må bättre.

4. Hundblöjor kan underlätta livet

Du har förmodligen hört talas om hundblöjan. Den hjälper dig att undvika blodiga fläckar på mattor och möbler. Om du kan få din hund att använda blöjan kan det vara till stor hjälp i vardagen. Kom ihåg att låta din hund bekanta sig med blöjan, stillsamt och i sin takt. Första intrycket ska vara bra – annars kan det vara en kamp för att få hunden att använda den.

Läs också: 14 tecken på att din hund älskar dig! 

5. Känn in aktivitetsnivån för din hund

Hundar reagerar annorlunda när de löper. Om din hund bara vill sova eller koppla av, bör du låta henne göra det. Om hon å andra sidan är rastlös är det viktigt att du avsätter tid att leka med henne och lugna henne genom att ge henne tillräckligt med uppmärksamhet. 

Om din hund behöver vara hemma ensam under en längre tid är det viktigt att du lämnar lite leksaker. Se till att ta en lång promenad med din hund innan du lämnar henne. Under den här perioden kan hunden snabbt bli mycket rastlös, så det är en bra idé att hon har några kul leksaker som håller henne upptagen.

7. Ta promenader på andra ställen

När du går med en hund som löper, kan andra hundar lukta till sig det direkt. Det är därför en bra idé att ta era promenader på något nytt ställe under den här perioden. Du kan med fördel köra någon annanstans för att gå med hunden – eventuellt i någon skog eller park. På så sätt kan tiken göra sig av med lite extra energi i ett nytt och spännande område. 

8. Undvik andra hundar när din hund löper

När hunden löper är det smart att hålla den borta från situationer där det finns många andra hundar. En tik avger en speciell lukt som påverkar hanhundarna. Så om du till exempel tar med din hund till en hundshow, kan det distrahera hundarna som är med i tävlingen, vilket blir tråkigt både för hundarna, deras ägare och åskådarna på plats.

9. Läs på 

Det är alltid klokt att vara väl förberedd. Om du vill ha professionella kommentarer och råd kan du alltid kontakta en veterinär. Löpning är inte en sjukdom och den bör inte behandlas som det heller. Men det är alltid en bra idé att bli informerad om ämnet! 

Läs också: Ska du köpa en hundvalp? Tänk på det här! 

 

Källa: sidenomhunde.dk , Virumdyreklinik.dk , pet-happy.com 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar