Foto: Istockphoto

"Hjälp – vad gör vi åt grannens skällande hund?"

Djurliv

Vi har problem med grannarnas hund som står ute och skäller hela dagarna. Det är rätt störande. Vi har försökt prata med grannen, som muntligen sa att han skulle se till att hunden lugnade sig – men det har inte hänt. Hur kan vi gå vidare?

Vi har problem med grannarnas hund som står ute och skäller hela dagarna. Det är rätt störande. Vi har försökt prata med grannen, som muntligen sa att han skulle se till att hunden lugnade sig – men det har inte hänt. Hur kan vi gå vidare?

Tobias

 

Annons

Svar:  

Du är långt ifrån ensam om att störas av hundskall. Ett problem är att vi kan ha lite olika uppfattning om vad som är störande. Jag utgår ifrån att du bor i ett inte alltför tätbebyggt område. I de flesta tätbebyggda områden brukar ”granntrycket” lösa problemet på det ena eller andra sättet. 

På landet, med få grannar, kan det vara svårare att påverka den vägen, och hjälper inte samtal med hundägaren är det en fråga för kommunens miljökontor.

Miljöbalken – hundhållning

Hur hundar ska skötas regleras av lagen om tillsyn av hundar och katter, men även i miljöbalken finns hundhållning med. I båda står det att hundar ska skötas på ett sådant sätt att skada eller avsevärda olägenheter förebyggs. Här finns ju utrymme för olika tolkningar, men man kan kräva att det är tyst på natten men får tåla ett visst skällande på dagen.

Kontakta kommunen

Vad som är rimligt måste då kommunen ta ställning till. Innan du tar kontakt med kommunen är det nog bra om du för ”loggbok” över skällandet så att det finns något konkret underlag att utgå från. Att gå den vägen kan dock vara både tidsödande och jobbigt. Som alltid i grannkonflikter är det bäst att komma överens sinsemellan.

Ulf Henricsson, Överste, fd internationell medlare

 

Läs också: Regler och lagar för utekatten

13 februari 2020
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...