Tips: Så skyddar du ditt husdjur från fästingar

Nu är fästingsäsongen här och det gäller att skydda ditt husdjur. Men vilket fästingmedel ska man använda och hur plockar man bort fästingen? Här är expertens tips för att skydda din hund eller katt från att bli fästingbiten. 


Fästingsäsongen är här och ditt husdjur är ett lätt byte för de små krypen och när marknaden kryllar av olika fästingpreparat och medel mot fästingar är det inte lätt att veta vilket preparat som är bäst. Vi frågar Lotta Möller, legitimerad veterinär hos Agria Djurförsäkring, om några tips och försöker reda ut en gång för alla vad som gäller.

Vilka sjukdomar kan fästingar sprida till husdjur?

– Fästingar kan sprida TBE, anaplasma och borrelia. Många hundar träffar på dessa smittämnen via fästingar men det är betydligt mera sällsynt att kliniska sjukdomstecken ses. Får man in fästingar genom sin hund eller katt kan fästingen tappa taget och gå på dig som djurägare istället. Och även du kan få borrelia eller TBE och bli väldigt sjuk. Därför är viktigt att kolla ditt djur.

Kan djur vaccineras mot fästingar?

– Det finns vaccin mot borrelia för hundar, men det är tveksamt kring hur nödvändigt det är. Värdet av vaccination mot borrelia för hund är begränsat enligt Läkemedelsverket och det är sällsynt med kliniska symtom på borrelia hos hund. Katter har aldrig visat en naturlig infektion på att de blir sjuka av borrelia. Däremot finns det katter som blir sjuka av anaplasma.

Hur ofta ska man titta efter fästingar?

– Kolla djuret varje dag om ni är ute i naturen. Märker du att du har ett djur som får fästingar så är det vettigt att gå igenom pälsen varje kväll. Var särskilt uppmärksam kring ljumskar, hals och armhålor och på ställen där det finns lite päls. Känn med fingrarna, kamma eller borsta pälsen. Låt gärna djuret stå på ett vitt lakan eller annat underlag så syns fästingen bättre. Plocka bort fästingen så tidigt som möjligt.

Hur tar man bort fästingen?

– Ta bort fästingen med en pappersbit om den inte greppat tag eller plocka bort den med en fästingborttagare. Grip tag i fästingen och dra ut den försiktigt. Försök att få ut hela djuret. Du ska helst inte trycka på fästingkroppen, då sägs det att fästingen tömmer tarminnehållet där en eventuell sjukdom kan finnas och sprida sig till djuret.

– Det kan bli en reaktion i huden där djuret haft en fästing då de injicerar ett ämne när de biter tag. Tvätta och gör rent med koksaltlösning eller en antiseptisk lösning.

Vad rekommenderar du för att skydda sitt djur mot fästingar?

– Det finns olika former av preparat mot fästingar. Tablettform, sprayform, spot-on och halsband. Som med alla läkemedel kan djuret få biverkningar, det är helt individuellt. En djurägare kan uppleva att sitt djur får biverkningar medan en annan tycker just det preparatet fungerar bra.

– För vissa av läkemedlen ska hunden ha nått en viss ålder eller ha en vikt för att användas. Det kan också vara olämpligt att använda vissa preparat när små barn har nära kontakt med djuret. Diskutera därför gärna val av preparat med din veterinär och läs ALLTID medföljande bruksanvisning. Sjuka djur ska generellt inte behandlas.

Vilka symtom kan tyda på att fästingpreparat är dåligt för djuret?

–Halsband mot fästingar liksom spot-on och spray kan klia och orsaka irritation om djuret är överkänsligt och huden kan reagera. Hos vissa hundar har symtom på vinglighet setts. Då bör man inte använda det preparatet mer och prova ett annat när effekten från det nuvarande medlet klingat av.

– Det är väldigt viktigt att du köper rätt preparat – ge absolut inte katten ett hundpreparat för då kan katten dö. 

4 fästingpreparat för hund och katt

Fästinghalsband: Halsband mot fästingar är indränkta med en substans som tas upp av huden. Preparatet dödar eventuella fästingar.

Fördelar: En fördel med halsbandet är att den är lätt att applicera och även lätt att ta av om det blir några biverkningar.

Nackdelar: Har ni små barn hemma som är nyfikna och vill smaka och tugga på saker? Då är halsbandet inte att rekommendera då barnet kan få i sig gifter.

Spot-on: Medel som du häller på huden, repellerar och dödar fästingar.

Fördelar: Spot-on är lätt att applicera.

Nackdelar: Spot-on kan du inte ta av som du kan med ett halsband. Undvik nära kontakt med små barn.

Kutan spray: Lätt att applicera.

Fördelar: Lätt att applicera på djur med kort päls.

Nackdelar: Svårare att fukta och komma åt all päls och hudyta på djur med lång päls eller storväxt ras. Barn bör undvika nära kontakt med behandlat djur.

 

Fästingtabletter: Innehåller en substans som dödar fästingar.

Fördelar: Normalt lätt att ge.

Nackdelar: Vissa hundar kan vara svåra att ge tabletter.   

 

SVERAKS, Sveriges Kattklubbars Riksförbunds, tips mot fästingar:

1. Håll katterna inomhus eller under uppsikt.

2. Införskaffa kunskap om de olika fästingpreparat som finns och vilka biverkningar som finns. En del preparat innehåller nervgift ­– var gärna medveten om det här. 

3. Som kattägare är det upp till dig att göra ett val. Det finns receptbelagda preparat som är verksamma men som innehåller gifter och så finns det naturliga preparat som kanske inte funkar lika bra men som kanske inte skadar ditt djur.

4. Välj ett medel efter vad för slags liv din katt lever. Är den ute mycket behöver du kanske skydda den med fästingpreparat som du sätter i nackskinnet. Är det en inomhuskatt – men kanske är ute i trädgården då och då är bäst att borsta igenom kattens päls varje gång den går in igen. Då lossnar de fästingar som inte hunnit sätta fast sig än.

5. Har du en katt med långhårig päls? Då är ett tips att använda en vanlig klädborste, en klädroller. Rulla den över pälsen så fastnar fästingarna. Den här är giftfritt, enkelt och billigt tips för att skydda ditt djur från fästingar.

6. Har du en utekatt är det bäst att kamma igenom pälsen varje dag. Kamma katten med en tät kam, den får gärna se ut som en luskam – på så sätt får man tag i fästingen.

 

Svenska Kennelklubben, hundägarnas riksorganisation, tips mot fästingar:

1. Ta för vana att kontrollera hunden – kamma och borsta igenom pälsen. Håll extra uppsikt där det finns mindre päls, vid öronen och halsen, där tycker fästingen om att vara.  

2. Ta bort fästingen så fort som möjligt, använd gärna en riktig fästingborttagare. Med den får du ett ordentligt tag på en gång och den är väldigt effektiv att använda.

3. Rådgör med dig själv eller tala med din veterinär. Det är helt individuellt och upp till sig själv som hundägare att bestämma vilket preparat eller vilken metod att använda. 

4. Fästingar är smittobärare av diverse sjukdomar, men vissa märker du inte av några symtom på. Men titta på vad normalläget är och ser du en avvikelse ska du kontakta en veterinär. 

5. Det finns många olika sätt att skydda din hund, tuggtabletter, halsband och Spot-on är några av det som finns ute på marknaden. Anpassa de preparat och medel som finns efter vad du tycker passar din omgivning, din hund och dig som hundägare bäst. Badar din hund mycket – då kanske tabletter funkar bäst. Har ni barn i familjen? Då kanske ni ska undvika fästinghalsband eftersom att det kan finnas gift i det.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar