Rödhaken är svår att ta miste på!
Rödhaken är svår att ta miste på! Foto: Istockphoto

Ljuva fågelsång! Känner du igen fåglarna i din trädgård?

Djurliv

Vad vore trädgården utan fågelkvitter? Här är 10 vanliga fåglar som sjunger i våra trädgårdar om sommaren. Vet du vilka de är?

Av: Sandra Holmes, 02 juni 2021

1. Lövsångare (Phylloscopus trochilus)

Annons

En liten fågel som är i ständig rörelse och flyger från gren till gren i trädkronorna. Ovansidan är grönaktigt gråbrun och undersidan ljust gultonad. Ett bra kännetecken är det gulvita strecket  ovanför ögonen. 

Sång: Sjunger en mjuk och ringlande strof på tre sekunder som når sin fulla styrka i mitten. Lyssna här!

 

2. Bofink (Fringilla coelebs) 

Hanens vårdräkt, med tydligt roströd undersida och ansikte, brun rygg och stålgrå hjässa, gör den enkel att känna igen. Honan och ungfåglarna är bruna och lite diffust tecknade över bröstet. Bägge könen har dubbla vita vingband som ger skarp kontrast mot den svarta vingen. 

Sång: Börjar som en stark drill som gradvis blir svagare och avslutas med en tydlig knorr. Lyssna här!

 

3. Koltrast (Turdus merula)

En mycket omtyckt fågel som svenska folket röstat fram till Sveriges nationalfågel! Hanen är lättast att känna igen med sin helsvarta fjäderdräkt och gula näbb. Honan och ungfågeln är brun med ett ljusare bröst med mörka streck. Brukar skutta fram över marken och sätta huvudet på sned när den letar mask. 

Sång: Sjunger in våren med sin mjukt joddlande flöjtmelodi som brukar öka i styrka gradvis. Lyssna här!

 

4. Trädgårdssångare (Sylvia borin)

Den lilla fågeln kan vara svår att få syn på då den är ljust gråbrun och brukar sitta inne buskarna och uggla. Näbben är kort och tjock, ögonen mörka och den är mer tydligt grå på sidorna av halsen. 

Sång: Låter lite som en porlande bäck, med långa haranger som obestämt går upp och ner. Lyssna här

 

5. Talgoxe (Parus major)

Är mycket lätt att känna igen med sin starkt gula bröst och svarta “slips”. Huvudet är svart med stora vita fläckar på kinderna. Ovansidan är grön och blå, och vingarna har vita band. Den är väldigt orädd och kan få för sig att hoppa in genom ett öppet fönster. 

Sång: Är rytmisk och tvåtonig och låter ofta så här: “ti-ty-ti-ty-ti-ty”. Lyssna här!


Quiz: Känner du igen våra vanligaste fåglar?

 

6. Grönfink (Carduelis chloris)

En lite bullig fågel med kraftigt huvud och grov näbb. Ovan och undersidan är grågulgrön, men honan har lite brunare nyans. Bägge könen har tydliga gula band på vingarna och stjärten. 

Sång: De musikaliska slingorna av visslande och kvitter påminner om kanariefågelns. Men den har också en annan, mer kväkande, sång som ibland flätas in i den andra. Lyssna här!

 

7. Pilfink (Passer montanus)

Sätter sig gärna lite skyddat i buskarna, och häckar i till exempel trädhål, under takpannor och i fågelholkar. Den liknar gråsparven men är något mindre, har en markerad vit kind med en svart fläck på vardera sida, och en mindre, svart ”hakklapp”. Huvudet och fjäderdräkten är kastanjebrun med en ljusare undersida. 

Sång: Ett distinkt kvittrande med ett glatt klingande “tolit”. Lyssna här!

 

8. Rödhake (Erithacus rubecula)

Svårt att ta miste på med sitt röda bröst och ansikte! En oblyg fågel som gärna är med dig i trädgårdsarbetet, skuttar runt på marken, och under morgon och kväll gärna sätter sig högt i ett träd och sjunger sin visa. Undersidan är ljus och ovansidan gråbrun. 

Sång: Varierar mycket! Är som en ström av klara toner som växlar i tempo, som ett porlande vatten. Lyssna här!

 

9. Sädesärla (Motacilla alba)

Springer ofta omkring på marken och jagar maskar och insekter med ryckiga huvudrörelser. Dräkten har skarpa kontraster i svart, vitt och grått, och stjärten är lång och vippig. Den bosätter sig gärna nära människor, som under hustak, i vedstaplar och i uthus. 

Sång: En enkel kvitterramsa med några toner i taget och pauser däremellan. Lyssna här!

 

10. Näktergal (Luscinia luscinia)

Läs även:

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Den kan vara svår att få syn på med sin anonyma gråbrun dräkt – men den starka sången är lätt att känna igen. Stjärten är rostbrun och undersidan ljusbeige med ett svagt tecknat brunt mönster. Bygger gärna bo i buskar eller på skyddade stubbar. 

Sång: En högljudd och mycket varierad visa som innehåller visslingar, djupa kluck, smattrande skottsalvor och flöjtmelodier. Kan ibland höras på flera kilometers avstånd. Lyssna här!


Källa: Boken ”Fågelsång” av Jan Pedersen och Lars Svensson. 

Läs också: Bästa växterna till pergolan

02 juni 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...