Foto: Istockphoto

Så får du katten att trivas bättre i ditt hem

Djurliv

Katter är lätta att få att trivas så länge de får tillräckligt med sysselsättning under den vakna tiden. Få djur kan konsten att sova bort en stor del av dygnet. Och de älskar vårt sällskap.

Av: Susanna Rosén, 28 november 2019

Katter – så får du katten att trivas i ditt hem

 

Två katter är lättare

Att katter skulle vara ensamvargar och inte bry sig särskilt mycket om mänskligt sällskap är en myt. Många katter mår dåligt av att tillbringa för mycket tid utan att ha något att göra. Då kan man lösa problemet med att skaffa en kattkompis. Två katter är alltid lättare. De sysselsätter varandra och får sällskap, även om vissa katter kanske mår bäst av att regera själv hemma. Allt är individuellt.

Annons

Det kan vara klokt att köpa två katter samtidigt, helst av samma kön för att undvika incest när de blir könsmogna. Annars kan man skaffa en lekkamrat senare om det visar sig att katten inte trivs.  Även en hund brukar fungera bra, förutsatt att det är en hund som gillar katter och inte ser dem som byte.

 

Om katten är understimulerad

En katt som är understimulerad kan hitta på ”hyss” för att få tiden att gå. Det kan vara allt från att strimla toapappersrullen till börja bita i dina tår när du tassar upp i köket på morgonen för att göra frukost eller hugga tag i hälsenorna i brist på mer spännande saker – allt för att träna sin jaktinstinkt.

 

Läs också: 10 katter som inte vet vad privatliv är

 

Katter gillar sällskap

För att en katt ska må bra behöver den sällskap, mental stimulans och omvårdnad, som regelbundna veterinärbesök och årlig vaccination. Ofta vänjer sig en katt vid en viss dygnsrytm och sitter och väntar på dig när du kliver innanför dörren efter jobbet. Råkar man komma hem tidigare kan det ofta vara så att katten inte alls kommer för att hälsa utan ligger och sover i godan ro.

 

Lek med katten – kattleksaker och bus

När du är hemma se till att leka med katten och låt den vara med i det du gör. Prata med den. Tristess ger beteendestörningar hos både hundar och katter. Vissa individer och framför allt vissa raser är mer sociala än andra och blir då lättare understimulerade.

Man kan med enkla medel se till att katter får den stimulans och sysselsättning de behöver. Det finns mängder med kattleksaker att köpa men det kan räcka med att man knycklar ihop små papperstussar som katten kan dribbla runt. Så ge katten pingisbollar, papperstussar, skinnmöss men även ett tygskärp som man viftar med. Stora sjok med silkespapper brukar vara superkul, även papperskassar. Fast då får man klippa bort handtagen så katten inte stryps.

 

Ge utmaningar

Titta gärna även bland aktiveringsleksaker för hundar där belöningen är att den kommer ut en godsak från leksaken. Man kan också ge katten utmaningar med saker som man har hemma. Ett enkelt sätt  är att lägga lite kattgodis i en tom toarulle och trycka ihop sidorna. Det tar en stund för katten att få ut godiset. En pingisboll i tomt badkar är också kul. 

 

Klättermöbler är bra

Skaffa en klättermöbel som katten kan klösa på men också ha möjlighet att sitta högt upp och titta ut över hemmet. Flytta gärna klättermöbeln emellanåt. Då blir de genast mer spännande. Katter kan tröttna om allt alltid ser likadant ut så ha inte heller alla leksaker framme hela tiden.

 

Läs också: Därför ska du ha en katt i huset!

 

Se upp! Garnnystan är farliga

Lägg ALDRIG fram ett garnnystan trots att katter leker med sådana i sagorna. När en katt börjar tugga på ett garnnystan fortsätter instinktivt att tugga i sig bit för bit. En katt har nämligen bakåtriktade ”taggar” på tungan och kan därför inte spotta ut garnet. Garnet kan ge en katt svåra skador på tarmarna. Samma sak med snören. Låt därför inte katten leka med presentförpackningar.

 

 

28 november 2019 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...