Dvärgpudeln, elegant och stolt hund

Djurliv

Dvärgpudlar är populära vid många hundshower och har vunnit flera priser tack vare sina iögonfallande frisyrer och sin attityd. 

Av: Redaktionen, 09 november 2016

Att äga den eleganta dvärgpudeln

Dvärgpudel är en populär hundras vid show och tävlingar. Hunden räknas som den näst mest intelligenta hundrasen. Dvärgpudeln är duktig i flera hundsporter och aktiviteter såsom agility, lydnad och vallning. De kan även ses som uppträdande underhållare eller som assistanshundar vid cirkusar i olika länder.

Förutom att hunden räknas som den näst mest intelligenta är dvärgpudeln även aktiv och elegant, vilket gör dem passande vid flera hundaktiviteter. Hunden har en proportionerlig kropp och är i genomsnitt 28-38 cm hög och väger i genomsnitt 6,8-7,7 kg.

Annons

Dvärgpudeln fäller inte vilket kan göra dem till ett bra val för personer som lider av allergi. Man har noterat att vissa allergiska personer inte får någon allergisk reaktion alls när de möter en dvärgpudel. Pudelns päls kommer i flera färger såsom svart, vit, grå, silver eller créme. De har lockig päls som ägare brukar tycka om att styla för att ge hunden sitt eleganta utseende. Skötsel av pälsen bör ske regelbundet, runt var tredje till var sjätte vecka för att undvika att pälsen tovas. Men oroa dig inte över kostnaden för professionell pälsvård, har du tiden och utrustningen kan du sköta din dvärgpudels päls själv.

Dvärgpudelns historia

Dvärgpudelns ursprung diskuteras än idag. Många påstår att hunden har ursprung i Tyskland där den kallades för "pudelhund", medan andra menar att dvärgpudeln härstammar från Frankrike. Var de än kommer ifrån är det ett faktum att de influerat många andra hundraser, såsom miniatyrschnauzern.

Bevis har hittats som visar på hur pudeln existerat sen förhistorisk tid. Uråldriga artefakter har visat hur man i Egyptens och Roms civilisationer älskade rasen och använde hunden för att apportera vilt i träsk och mossor, samt använde den som vallande hund. Det var först under 1400-talet som en mindre version av pudeln utvecklades. Aveln resulterade i dvärgpudeln och toypudeln. Dessa raser utvecklades för att bli sällskapshundar till den franska aristokratin. Dvärgpudeln fungerade även som tryffelhund.

Dvärgpudelns temperament

Dvärgpudeln är känd för sin intelligens, samt sin lojala, busiga och tillgivna natur. Hunden älskar att leka alla sorters lekar och tycker om att vara människor till lags. Dvärgpudeln är även beskyddande av sitt hem och sin familj och skäller högt för att varna sina ägare om främlingar närmar sig.

Vissa har beskrivit dvärgpudelns intelligens som nära mänsklig, vilket är en egenskap som behövs för att utföra de olika aktiviteter och trick som gör dem till fina sällskapshundar.

Dvärgpudelns hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en dvärgpudel är 13 till 15 år. Den är mellan 28 och 38 cm hög och väger kring 6,8-7,7 kg. Denna ras är benägen att drabbas av sjukdomar såsom grå starr, glaukom, retinal atrofi och epilepsi. Förutom detta är dvärgpudeln även benägen att drabbas av knäledsurvridning och von Willebrands sjukdom. DNA-test föreslås för att identifiera de senare sjukdomarna.

Dvärgpudeln och människan

Dvärgpudeln är en fin sällskapshund för barn, men barn som inte tränats i att hantera denna sorts hund behöver ändå en vuxens övervakning vid lek och hantering av hunden. Detta för att undvika skador från båda parter. Dvärgpudeln kan komma väl överens med andra hundar och husdjur i hushållet, så länge de vuxit upp tillsammans. Hunden kommer behöva träning för att acceptera ett nytt husdjur i hemmet.

09 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...