Den tillgivna italienska vinthunden som familjehund

Djurliv

Den italienska vinthunden är en av de mest älskade hundraserna av flera fantastiska anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om den italienska vinthunden.

Av: Redaktionen, 08 november 2016

Den tillgivna italienska vinthunden som familjehund

Den italienska vinthunden är en av de mest populära hundraserna i människans historia tack vare sina många värdefulla och ljuvliga karaktärsdrag.

Annons

Några av den italienska vinthundens egenskaper

 • Den italienska vinthunden utvecklades för jakt så de har en tendens att jaga allt som rör sig.
 • De avlades som sällskapshundar och älskar att sitta i ditt knä.
 • På grund av hundens låga andel kroppsfett är rasen känslig för vissa mediciner och i synnerhet bedövning och insekticider med organofosfat.
 • De är mycket snabba och har god hörsel och syn.
 • Den italienska vinthunden är mycket enkel att sköta.
 • Hunden är mycket intelligent men har en kort koncentrationsförmåga, varför träningssessioner bör hållas korta och positiva.
 • Italienska vinthundar älskar uppmärksamhet och blir blyga och hyperaktiva om de inte får den uppmärksamhet de behöver.

Den italienska vinthundens historia

Den italienska vinthunden är en mycket gammal ras och har setts i lämningar som daterats kring vår tideräknings början. Hunden har ursprung i Grekland och Turkiet för över 2000 år sen. Man tror att hunden utvecklades för att jaga mindre vilt förutom som mänskligt sällskap.

Under medeltiden spreds hunden i södra Europa och blev mycket populär bland aristokratin i synnerhet i Italien, varför den fick namnet italiensk vinthund. Under 1600-talet anländer hunden i England där den blir favorit bland adeln inkluderande Maria Stuart, prinsessan Anne av Danmark, Charles I, drottning Victoria och Fredrik II av Preussen.

År 1886 registrerade amerikanska kennelklubben den första italienska vinthunden. Första och andra världskriget gjorde att antalet hundar av rasen minskade. Efter världskrigen började så småningom engelska uppfödare använda italienska vinthundar från USA för att bevara och återställa rasen i Europa.

Den italienska vinthundens temperament

Den italienska vinthunden är alert, smart och lekfull, för att inte nämna känslig. Hunden är mycket tillgiven med sin familj och kallas ibland för en "kardborrehund" eftersom den italienska vinthunden älskar att mysa med dig och vara nära dig hela tiden.

De är fina familjehundar men är även känsliga och skadar sig lätt så de kan få skador i synnerhet om de leker tufft med barnen. Den italienska vinthunden frodas med äldre och inte med familjer med små och aktiva barn för hunden avskyr högljudda miljöer.

Den italienska vinthunden kan inte anses vara en god vakthund då de är lättskrämda och reserverade kring främlingar. Men de skäller vid okända ljud och förbipasserande samt andra djur.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Precis som andra hundraser är italiensk vinthund i regel frisk, men det finns ett antal sjukdomar som kan drabba rasen och påverka ett antal av de italienska vinthundarna:

 • Grå starr - ogenomskinlighet av ögats lins som leder till förlorad syn och förekommer vanligtvis när hunden åldras.
 • Von Willebrands sjukdom - en blodsjukdom som påverkar blodets förmåga att koagulera på grund av låg mängd eller brist på von Willebrands faktor i blodet, och kan drabba både hundar och människor. Hundar med denna sjukdom kan uppleva blödande tandkött, näsblod och liknande.
 • Vitreous degeneration - vätskan i ögat blir grumlad och kan försämra synen.
 • Progressiv retinal atrofi - en ärftlig ögonsjukdom som kan orsaka blindhet genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
 • Legg-calve-perthes sjukdom - missbildning av lårbenshuvudet vilket kan förväxlas med höftledsdysplasi. Detta kan orsaka artrit hos hunden och kan åtgärdas kirurgiskt.
 • Knäledsurvridning - knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband vilket orsakar förlamning av benet eller onormal gång hos hunden.
 • Höftledsdysplasi - ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. 
 • Allergier - kan vara av flera sorter så som matallergi, kontaktallergi och/eller luftburen allergi.
 • Kryptorkism - ett tillstånd där en eller båda testiklar ej vandrat ner i pungen vilket kan orsaka cancer hos hunden.
 • Porta cava shunt eller levershunt - ett onormalt blodflöde mellan levern och resten av kroppen vilket leder till att levern inte renar blodet så som nödvändigt. 
08 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...