Den söta cavalier king charles spaniel som sällskapshund

Djurliv

Cavalier king charles spaniel är en av de största hundarna inom dvärghundsgruppen. Cavalier king charles spaniel är mångsidig och rolig att vara med, och är en sällskapshund av naturen.

 

Av: Redaktionen, 03 november 2016

Cavalier king charles spaniel är en vänlig hund

Cavalier king charles spaniel tillhör dvärghundsgruppen och har en naturlig instinkt att slå följe med människor. Hunden härstammar ursprungligen från Storbritannien och blev så småningom populär ett flertal länder och i USA. Cavalier king charles spaniel är listad som den 18de mest populära rasen i världen. Dess päls är len och silkig och kommer fyra färger (blenheim, tricolor, runy och black/tan). I regel är cavalier king charles spaniel en mycket vänlig hund som kommer väl överens med barn och andra djur. Dessa är några av anledningarna till att den anses vara en utmärkt familjehund.

Annons

Cavalier king charles spaniels egenskaper

Cavalier king charles spaniel är utvecklad för att vara en sällskapshund. De är mycket tillgivna sina ägare och avskyr att lämnas ensamma. Skötsel av hunden kan vara något krävande då de behöver borstning för att hålla pälsen i bästa skick. De anses inte vara bra vakthundar på grund av sin vänliga natur. Men de tenderar att skälla på främlingar och i synnerhet när någon kommer nära deras territorium.

Cavalier king charles spaniels historia

Cavalier king charles spaniel härstammar från Storbritannien. Hunden har existerat i århundraden och utvecklades med det enda syftet att fungera som sällskapshund för kunglighet och adelsmän. Förfäderna till cavalier king charles spaniel har avbildats i målningar från 1500-talet till 1700-talet. Cavalier king charles spaniel korsades även med mops och andra raser med platt ansikte för att på så sätt ge hunden det platta ansiktet med underbett, kupolformade huvud och stora runda ögon.

Cavalier king charles spaniels temperament

Cavalier king charles spaniel är i regel en tillgiven och aktiv ras, och är därför ett gott sällskap till barn och andra hundar. Hunden kan med enkelhet anpassa sig efter miljön, familjen och hemmet. De är lekfulla av naturen och nyfikna, vilket gör att de har svårt att följa kommandon, i synnerhet när de är upptagna med att leka. Cavalier king charles spaniel njuter av att mysa vilket gör att den anses vara en duktig terapihund för patienter och äldre. De har även en naturlig jaktinstinkt, i synnerhet när det kommer till jakt av mindre djur så som fåglar och hamstrar. Cavalier king charles spaniel njuter också av motion regelbundet på grund av sina aktiva och lekfulla tendenser.

Cavalier king charles spaniels hälsa

En cavalier king charles spaniels genomsnittliga livslängd är nio till fjorton år. Hunden har en genomsnittlig höjd av och en vikt mellan

Precis som vilken annan hundras som helst, kan cavalier king charles spaniel drabbas av ett antal åkommor så som höftleds- och armbågsledsdysplasi, hypotyreos, och von Willebrands sjukdom. Men det finns en sjukdom som är särskilt vanlig hos cavalier king charles spaniel som, om den inte upptäcks i tidigt skede, leder till döden. Sjukdomen kallas mitralinsufficiens eller mitral valve disease (MDV) och innebär att hunden upplever hjärtblåsljud vilket kan leda till hjärtsvikt.

Hunden kan även uppleva syringomyeli som är en nervsjukdom som påverkar hjärnan och ryggraden och leder till svår smärta och delvis förlamning. Detta på grund av huvudets struktur där en del av utrymmet för hjärnan är reducerat. Episodic Falling är en sjukdom som kan upplevas av cavalier king charles spaniel och innebär att hunden upplever anfall. Torra ögon kan även drabba hunden och är en autoimmun sjukdom som leder till en brist på tårvätska; detta kan behandlas genom dagliga ögondroppar. Men om inte behandling sätts in kan åkomman leda till blindhet hos cavalier king charles spaniel.

Cavalier king charles spaniel och människor

Cavalier king charles spaniel kan vara en utmärkt lekkamrat och kompanjon till barn. Hunden njuter av att fånga bollar och lära sig nya trick, så länge som ägaren är tålmodig när den lär sin cavalier king charles spaniel dessa. Precis som med andra hundar behövs en vuxens övervakning när unga barn leker med hunden för att förhindra skador från båda parter.

En cavalier king charles spaniel är otroligt söt och har en lika söt personlighet som sällskapshund. Ha så roligt med din cavalier king charles spaniel! 

03 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...