Den fjärilsörade papillon en självsäker hund

Djurliv

Papillon är en hund av spanieltyp som är mycket intelligent och självsäker och kan lära sig nya trick med enkelhet. Här har vi samlat det du behöver veta om papillon om du funderar på att skaffa dig en hund av rasen. 

Den fjärilsörade papillon

Papillon är en intelligent hundras. Detta är en av anledningarna till att många föredrar papillon som husdjur och sällskapshund, samt att den kan visa många egenskaper som är av nytta för människors behov.

Annons

Papillons egenskaper

Papillons namn kommer från dess utmärkande drag, vilket är de fjärilsliknande öronen. Den kallas även för kontinental dvärgspaniel och är en av de äldsta raserna i spanielgruppen. Man har noterat att papillon är mycket intelligent och att den därför kan lära sig nya trick med enkelhet. Papillon kan komma överens med barn och även främlingar och anses vara en mycket social ras. Hunden är även lekfull och tillgiven vilket gör den till en utmärkt sällskapshund. Papillon kan anpassa sig efter sin ägares aktivitetsnivå, från att vara aktiv till att bara ligga i ditt knä och ta en tupplur.

Det mest utmärkande draget hos papillon är formen av dess stora och fransade öron, vilket gör att de liknar en fjärils vingar. Papillon kan vara flerfärgade eller vita med fläckar av alla färger.

Papillons historia

Papillon ursprung kan spåras tillbaka genom målningar från Italien. Flera målare inkluderade hunden i målningar så tidigt som under 1500-talet. Papillon är populär i Belgien, England och i Frankrike, som anses vara papillons ursprungsorter. Rasen har även varit associerad med kungliga familjer.

Papillon erkändes först av amerikanska kennelklubben år 1935. Det finns inget tvivel om att rasen varit populär vid ett flertal hundshower och utställningar, vilket har resulterat i att de vunnit många tävlingar.

Papillons temperament

Papillons är vänliga och glada hundar. De älskar äventyr. Dess alerta natur kan ibland vara nyttig genom att hunden kan varna vid förändringar i sin miljö. Papillon är varken blyg eller aggressiv vilket gör rasen till en fin sällskapshund som även går väl ihop med barn. Dock krävs en vuxens övervakning när barn hanterar papillon.

Papillons hälsa och hälsorelaterade frågor

I genomsnitt blir papillon 11-12 år gammal, men de kan leva i upp till 17 år. Till skillnad från andra raser har papillon endast mindre hälsoproblem så som knäledsurvridning, tandproblem och anfall.

Då papillon är en aktiv ras kräver de regelbunden motion såsom dagliga promenader eller joggingturer. Hunden tycker även om att leka i en inhägnad gård vilket kan vara en del av deras dagliga motionsprogram.

Sist men inte minst...

Att välja papillon som husdjur är en god idé då de besitter egenskaper (både beteendemässiga och fysiska) som passar dess ägares behov.

11 november 2016
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...