Den atletiska shetland sheepdog även kallad sheltie

Djurliv

Shetland sheepdog, även kallad sheltie, är en vallande hund med ursprung längst den skotska kusten där hundens arbete var att driva bort fåglar och får från böndernas trädgårdar. De var även goda sällskapshundarna tack vare de egenskaper de besitter.

 

Shetland sheepdog som sällskapshund

Shetland sheepdog är en ras av vall- och herdehund. Det är en liten hund som är intelligent, energisk, hårt arbetande och är sina ägare till lags genom att visa sitt engagemang vid sitt arbete som herdehund. Rasen är en ättling till den skotska collien och king charles spaniel som ursprungligen skötte fåren på Shetlandsöarna. Idag avlas hunden som gårdshund samt som husdjur för familjen.

Annons

Några av shetland sheepdogs egenskaper

När det kommer till att skälla kan du lita på shetland sheepdog då de är mycket vokala och har en högt och gällt skall. Hunden är mycket intelligent och älskar att ha något att göra. Med korrekt träning kan shetland sheepdog lyda dina order. Då de är mycket energiska hundar uppskattar de aktiviteter som stimulerar dem både mentalt och fysiskt.

Shetland sheepdogs historia

Shetland sheepdog kommer ursprungligen från Shetlandsöarna som ligger mellan Skottland och Norge. Bönder avlade hunden för att valla och skydda deras hjordar av shetlandsfår. Hunden skyddade till och med böndernas grödor från fåglar. På grund av hundens instinkt att jaga fåglar tenderar shetland sheepdog att jaga helikoptrar och flygplan.

Under 1800-talet togs shetland sheepdog till England och Skottland där hunden beskrevs som en miniatyr av en collie då den liknar en collie men är mindre till storleken. Jordbrukare har avlat mindre versioner av hunden för att sälja dem till turister och besökare.

Shetland sheepdogs temperament

I regel är shetland sheepdog mild till temperamentet, lojal och känslig. Hunden har ett brett spektrum av temperament och kan vara både aktiv samt lugn och blyg.

Hunden är reserverad kring främlingar men tenderar att vara vänlig när de vant sig vid dem. Denna hundras älskar att vara kring människor mest hela tiden. De tenderar att följa efter sina ägare från rum till rum i huset under hela dagen, och precis som andra hundraser behöver de träning och socialisation tidigt i livet för att bli balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är shetland sheepdog frisk men kan drabbas av vissa sjukdomar som kan påverka deras vitala organ. Några av de sjukdomar som de kan drabbas av är: hypotyreos, collie eye anomaly (CEA), von Willebrands sjukdom, höftledsdysplasi och dermatomyosit.

Då de anses vara aktiva hundar kräver de motion dagligen och tycker om lekar med barn så som apport med boll. Deras enorma känslighet gör att de inte tycker om hård eller sträng behandling från sina ägare. De behöver istället bekräftelse och positiva träningsmetoder. 

13 november 2016
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...