Den amerikanska cocker spanieln är en lojal hund

Djurliv

Den amerikanska cocker spanieln är en av de mest älskade sällskapshundarna. Det är en vacker ras att titta på vilket gör den idealisk för tävlingar eller helt enkelt som familjehund. Här har vi samlat det du behöver veta om den amerikanska cocker spanieln. 

 

Den amerikanska cocker spanieln är en lojal familjehund

Det finns många goda anledningar att älska den amerikanska cocker spanieln. En av anledningarna är dess positiva egenskaper som älskas av många.

Annons

Den amerikanska cocker spanielns egenskaper

 • Hunden har en tendens att bli nervös. Detta trots träning och socialisering tidigt i livet.
 • Den amerikanska cocker spanieln vill vara till lags och älskar att vara nära sin familj.
 • Den amerikanska cocker spanieln har jaktinstinkter och den har en tendens att jaga fåglar och andra smådjur.
 • Den amerikanska cocker spanieln har en mild personlighet. Därför är tuff träning och straff oacceptabla.
 • Dess långa öron är rasens signum, både vad gäller estetik och hälsa. Kontrollera öronen minst en gång i veckan för att upptäcka möjlig infektion.
 • Skötsel av pälsen är ganska tidskrävande, därför tar många ägare av en cocker hjälp av en professionell hundsalong.

Den amerikanska cocker spanielns historia

Ordet "spaniel" betyder spansk hund. Det tros att rasen härstammar från Spanien och att de delades i två grupper under 1800-talet, en dvärg- och sällskapshund och en jakthund. Jakthundsgruppen delades på nytt mellan landspaniel och vattenspaniel. Hunden namngavs därefter då det upptäcktes att den hade utmärkta egenskaper på fältet. De är kända för att jaga morkullor.

I England ansågs hunden vara en kategori istället för en egen ras. Det var först år 1892 som cocker spanieln blev erkänd som egen ras av kenneln Obo Kennel av James Farrow.

In the late 1870, Americans started importing the dog and a liver and white Cocker Spaniel was registered in the first studbook of the National American Kennel Club. Another dog imported from England was registered into the 2ndvolume of the studbook in 1885.

Cocker spanielns närvaro i USA blev både känd bland uppfödare och allmänheten. Med tiden började många uppfödare föredra den mindre sortens spaniel vilken var mer uppseendeväckande i ringen vid shower. Hundrasen vann ett antal priser i ett flertal hundshower och fångade många uppfödares och amerikaners hjärtan. Uppfödare fokuserade sedan främst på att avla cocker spanieln för shower snarare än för fältet. Detta gjorde skillnaderna större mellan den engelska cocker spanieln och den amerikanska cocker spanieln. År 1946 erkände slutligen den amerikanska kennelklubben rasen som en egen ras, och inte som en version av den engelska cocker spanieln.

Den amerikanska cocker spanielns temperament.

Den amerikanska cocker spanieln är en mycket rar hund. Hunden är kelig och tillgiven och älskar verkligen att vara en del av familjens aktiviteter. En mycket lekfull, vaken och aktiv hundras, som tycker om alla sorters motion så som promenader och jakt.

Hunden är också mycket känslig och hanterar inte hård behandling eller hård träning väl. Om den känner sig hotad har hunden en tendens att morra eller nafsa. Att behandla och träna hunden med försiktighet är fördelaktigt för hundens personlighet.

Coker spanieln är en populär familjehund som trivs kring barn och andra djur. Dock är hunden av känslig natur varför uppsikt av en vuxen behövs, i synnerhet vid hantering av hunden.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den amerikanska cocker spanieln är generellt sett en hälsosam hundras. Den kan trots detta, precis som andra hundraser, vara benägen att drabbas av vissa hälsoproblem, så som följande:

 • Katarakter
 • Progressiv retinal atrofi
 • Glaukom
 • Immunmedierad hemolytisk anemi
 • Hypotyreos
 • Primär seborré
 • Allergier
 • Epilepsi
 • Höftledsdysplasi
 • Knäledsurvridning
27 oktober 2016
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...