Breton en mångsidig familjehund

Djurliv

Breton är en populär vinthund tack vare sin mångsidiga personlighet. Här har vi samlat det du behöver veta om breton.

Av: Redaktionen, 03 november 2016

Bretons egenskaper

  • Breton är en mycket aktiv och pigg hundras. Runt en timmes intensiv motion krävs av rasen varje dag. I avsaknad av motion kan hunden bli psykiskt instabil och destruktiv.
  • Hunden är intelligent och kräver aktiviteter så som hundsport som kan stimulera dem både fysiskt och mentalt,
  • Hård träning rekommenderas inte för hunden. Breton uppskattar positiv träning med belöningar istället för straff.
  • Breton är en ras som tycker om att vara med människor och trivs särskilt i sällskap med sina egna människor. Det tycker inte om att bli lämnade ensamma under en längre period.
  • Då hunden har mycket energi rekommenderas den inte för små barn då dessa kan bli skadade när hunden leker och springer runt.

Bretons historia

Annons

Rasen kom till USA år 1931 där den ökade i popularitet. The American Kennel Club erkände rasen år 1934. Den första Breton som registrerades bar namnet Edir du Mesnil.

Rasen minskade i antal under andra världskriget. Efter kriget påbörjades avelsprogram för att bevara rasen.

Ursprungligen ansågs breton vara en spaniel, men ordet spaniel tog sedan bort från namnet eftersom rasen inte är en stötande hund utan en stående hund.

Bretons temperament

Breton är i regel en glad och alert hundras. De är nyfikna på allt runtomkring dem samt är självständiga av naturen, vilket är egenskaper som krävs av en stående hund. När det kommer till fåglar tenderar hunden att vara självständig, men i frånvaron av fåglar älskar de att vara med sina människor, i synnerhet när ägarna ägnar sig åt motion och aktiviteter. Hunden är intelligent och behöver därför motion som stimulerar dem både fysiskt och mentalt.

Bretons beteende påverkas av många faktorer så som arv, miljö, träning och socialisation. Breton kräver tidig socialisation och träning för att det ska bli väluppfostrade och balanserade vuxna hundar. Rasen rekommenderas inte för små barn då dessa kan skadas på grund av hundens aktiva natur. För säkerhets skull bör en vuxen övervaka lek mellan barn och hund för att kunna förhindra skador från båda parter.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

I regel är hundrasen frisk. Men precis som vilken annan hundras som helst kan de drabbas av vissa hälsoproblem:

  • Höftledsdysplasi - ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden mognar.
  • Epilepsi - ett neurologiskt tillstånd som orsakar anfall av varierande grad.
  • Hypotyreos - ett tillstånd orsakat av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till infertilitet, övervikt, slöhet och hängande ögonlock.

Då hunden är av en aktiv ras kräver de en inhägnad gård där de kan springa, leka och motionera. Det rekommenderas inte att ha rasen i en lägenhet eller om du är boende i stad på grund av hundens behov av fysisk aktivitet.

03 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...