Borzoi är en populär jakthund

Djurliv

Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Av: Redaktionen, 03 november 2016

Borzoi som familjehund

Borzoi är en uppskattad hund tack vare de intressanta karaktärsdrag den besitter. Den tillhör en av få hundraser med unik personlighet som beundras av många.

Annons

Borzoiens egenskaper

  • Borzoi är en vinthund som tenderar att jaga allt som rör sig, vilket betyder att de aldrig ska tillåtas att springa fritt, förutom när de befinner sig på ett inhägnat område.
  • Det finns ett antal åkommor som hunden kan drabbas av.
  • Borzoi tenderar att vara nervös kring barn. De bör tränas att vara kring barn under ett tidigt skede i livet.
  • Lita inte på hunden när det gäller att vakta dig eller din egendom.
  • Borzoi kan vara kräsna i maten.

Borzoiens historia

Borzoien var känd som en rysk varghund. Den första nedtecknade beskrivningen av hunden kan hittas redan 1650 i Ryssland, när den första rasbeskrivningen skrevs. De avlades av adeln i Ryssland och tros ha utvecklats från den ryska björnhunden, tatarernas vinthundar och juzjnorusskaja ovtjarka, vilket är en hög vallhund.

Den ryska adeln använde hunden under jakt och höll ofta flockar med över hundra hundar. Jakt sker i grupp av tre, en hona och två hanar. När de sett ett byte, så som en varg, släppte adelsmännen hundarna lös för att fånga och hålla bytet.

Rasens höga standard räddades genom att många exemplar gavs som gåvor till kungligheter i andra länder. Den första borzoien som importerade till USA kom från Storbritannien och köptes av en man vid namn William Wade från Pennsylvania. En annan amerikan vid namn Steadman Hanks besökte Ryssland på 1890-talet och importerade sedan borzoien för att starta sin egen kennel.

År 1891 registrerades den första borzoien hos American Kennel Club och 1936 ändrades rasens namn från rysk varghund till borzoi.

Borzoiens temperament

Hunden är vänlig och dess temperament varierar från seriöst till clownlikt. Borzoien är tystlåten, förnuftig och intelligent. De trivs med människor och avskyr lämnas ensamma under en längre period. Borzoi anses ha en lättsam och medgörlig natur, men det betyder inte nödvändigtvis att de kan tränas med enkelhet. Hunden kan vara en envis och självständig tänkare. De vill bli försäkrade om att de är älskade och väl omhändertagna.

Precis som andra hundar behöver de träning och socialisation tidigt i livet för att göra dem till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Borzoi är generellt sett en hälsosam ras, men vissa kan drabbas av sjukdomar såsom följande:

  • Magomvridning - Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken genom att rapa eller kräkas vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat, vilket i sin tur kan leda till chock.
  • Progressiv retinal atrofi - en ärftlig ögonsjukdom som kan orsaka blindhet genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
  • Osteokondrit - en ortopedisk sjukdom orsakad av felaktig tillväxt av lederna.
03 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Den söta cavalier king charles spaniel som sällskapshund

Djurliv Cavalier king charles spaniel är en av de största hundarna inom dvärghundsgruppen. Cavalier king charles spaniel är mångsidig och rolig att vara med,...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:   

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...