Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv

Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med dig och älskar dig. 

 

Av: Redaktionen, 03 november 2016

Borderterrier som familjehund

Det finns många goda anledningar till varför hur Kan bli en god familjehund, Detta tack vare de kvalitéer Den innehar. Hunden är av ett milt temperament och mer förnuftig jämfört med andra terrierhundar, vilket gör den duktig både som jakthund och sällskapshund.

Annons

Borderterrierns egenskaper

 • Borderterriern kräver daglig motion eftersom rasen annars tenderar att bli överviktig.
 • Hunden är tänkt att bo inomhus där de frodas i sina människors sällskap. När de lämnas ensamma utomhus tenderar de att bli högljudda och ägna sig åt destruktivt tuggande.
 • En borderterrier kan vara en fantastisk utbrytarartist som letar efter svaga punkter i inhägnaden för att kunna rymma.
 • Borderterriern har en högre smärtgräns.
 • De är aktiva och älskar att hoppa när de hälsar på sina ägare.
 • Då hunden utvecklades för att jaga skadedjur och räv är det i deras natur att alltid jaga mindre djur så som möss, grannens katter, och ekorrar.
 • De kan vara ett gott sällskap till barn men kan vi leka ganska vilt ibland, i synnerhet i ung ålder.

Borderterrierns historia

The Border Terrier originated form northeast England, which is near the border of Scotland during the 185thcentury. Farmers bred the dog to solve the problem in foxes and other vermin. The dog was bred with long, narrow, flexible body so that they may be able to squeeze through small holes where foxes and other vermin thrive. Their legs are long enough so that they may be able to keep up with horses where their owners ride.

Hunden var inte särskilt populär utanför England. Borderterriern erkändes av England's Kennel Club år 1920 och 1930 erkändes hunden även av American Kennel Club.

Borderterrierns temperamen

Precis som andra terrierhundar är borderterriern godhjärtad. De är mycket intelligenta och kan lära sig snabbt. De är även lydiga och enkla att träna. De går inte väl ihop med andra djur eftersom de är jägare av naturen och jagar mindre djur outtröttligt.

Hunden behöver socialisation tidigt i livet för att bli en balanserad vuxen hund.

Borderterrierns hälsa och hälsorelaterade problem

Precis som andra raser är borderterriern i regel frisk, men rasen kan ändå drabbas av vissa specifika hälsoproblem:

 • Höftledsdysplasi - ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen.
 • Hjärtfel - det vanligaste hjärtfelet som borderterriern kan vara drabbad av är lungstenos där en artär i hjärtat smalnar av och orsakar blåsljud på hjärtat vilket beror på en störning i blodtillförseln.
 • Tandsällningsfel - hundens käkar passar inte ihop som de ska.
 • Anfall - orsakade av olika faktorer och kan uppstå utan förvarning.
 • Knäledsurvridning - ett vanligt problem hos små hundar där knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband.
 • Hypotyreos - låga nivåer av sköldkörtelhormon vilket kan påverka hundens metabolism och orsaka långsam hjärtrytm, viktökning och köldkänslighet.
 • Kryptorkism - ett tillstånd där en eller båda testiklar ej vandrat ner i pungen.

Borderterriern och barn

Borderterriern är förtjust i barn och i synnerhet de som kan hålla samma takt som hunden. Dock leker hunden ganska vilt för ett barn under sex års ålder. En vuxens övervakning behövs när barnen hanterar hunden, för att undvika skador från båda parter.

03 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Den söta cavalier king charles spaniel som sällskapshund

Djurliv Cavalier king charles spaniel är en av de största hundarna inom dvärghundsgruppen. Cavalier king charles spaniel är mångsidig och rolig att vara med,...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:   

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...