Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv

Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en kattras med ett elegant och panterlikt utseende. Du kommer aldrig tröttna på denna kattras. Här har vi samlat det du behöver veta om bombay som husdjur, i synnerhet om du äger eller funderar på att skaffa dig en bombay. 

 

Av: Redaktionen, 03 november 2016

Att äga en bombay, en spännande och mysig upplevelse

Bombay kan likna en liten panter, men till din lättnad kan vi berätta att inget vilt blod flyter i dess ådror. Bombaykatten är en lugn, mild, och tillgiven kattras. Den utvecklades på 1950-talet genom att korsa en svart burma med ett svart amerikanskt korthår. Det är en social ras som gärna tar emot besökare, och ofta fungerar bra ihop med barn, hundar, och andra katter. Katten är en aktiv ras som är förtjust i lek och bus, men som också älskar att sitta och ligga i ditt knä. Den är känd för att vara uppmärksamhetssökande, varför ägarna rekommenderas att spendera en viss tid med sin bombay varje dag. Om du är mycket upptagen kanske inte denna ras är för dig.

Annons

Bombays egenskaper

Här är några av bombaykattens särdrag som du kommer fascineras av:

  • Bombay är en muskulös och medelstor katt med kort päls som endast behöver skötsel då och då.
  • Katten fäller måttligt eller inte alls.
  • Rasen är i regel hälsosam, men det finns en viss risk att det kan drabbas av sjukdom.
  • Rasen är känd för att vara pratsam och kan jama även nattetid.
  • De älskar att få sina ägares uppmärksamhet.
  • Bombaykatten uppskattar ett flertal aktiviteter och i synnerhet aktiviteter som stimulerar dem fysiskt och mentalt
  • De kan vara vänliga mot besökare, och de kan ofta vara vänliga och tillgivna med barn.

Bombays historia

Bombaykattens utveckling påbörjades av Nikki Horner på 1950-talet. Målet var att utveckla en katt som skulle se ut som en svart miniatyrpanter. Det första försöket misslyckades, men det andra försöket som skedde år 1964, var lyckat. Rasen erkändes av Cat Fanciers Association år 1978 och av The International Cat Association år 1979.

Bombays eleganta utseende

Bombay är en katt som liknar en burma med svart päls, svarta tår, svart näsa och kopparfärgade ögon. Det som utmärker bombaykatten är dess glänsande svarta päls som ska vara svart in till rötterna. Det är en korthårig kattras som liknar burman.

Katten har en medelstor och muskulös kropp och väger kring tre till fem kg.

Bombays temperament

Bombaykatten är en mycket social huskatt. Den njuter av att vara med andra och tenderar att vara tillgiven med sin familj. De söker vanligtvis uppmärksamhet vilket betyder att ägare rekommenderas att spendera tid med sin bombay. Yngre bombaykatter behöver mer uppmärksamhet från sina människor än vuxna katter. Katternas förmåga att socialisera gör dem utmärkta med barn som vet hur man hantera dem.

Katten är även intelligent och lekfull. Du kan lära din bombay att apportera och den kan vänja sig vid att gå i koppel. Ägare rekommenderas att leka interaktiva lekar med katten för att stimulera den fysiskt och mentalt.

Bombays hälsa och hälsorelaterade problem

I regel är Bombay en hälsosam kattras men det finns några sjukdomar som katten kan drabbas av. Att förstå och känna till dessa sjukdomar kan hjälpa ägaren eller den blivande ägaren att förhindra, behandla eller bota dessa.

I ovanliga fall kan bombaykatten ha en åkomma som kallas "Burmese head defect" vilket är en kraniofaciell abnormitet. Förutom detta kan rasen drabbas av bihåleproblem och rinnande nos. 

03 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Den söta cavalier king charles spaniel som sällskapshund

Djurliv Cavalier king charles spaniel är en av de största hundarna inom dvärghundsgruppen. Cavalier king charles spaniel är mångsidig och rolig att vara med,...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:   

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...