Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv

Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.

 

Av: Redaktionen, 03 november 2016

Bolognese, en favorit bland hundägare

Bolognesen är en av de mest populära hundarna i världen och anses vara en god sällskapshund. Detta av flera anledningar och i synnerhet på grund av sitt söta yttre och sin personlighet.

Annons

Bolognesens egenskaper som hund

  • Bolognese tillhör bichongruppen och anses vara den mest intelligenta och bästa problemlösaren i gruppen.
  • Hunden är tillgiven och uppmärksam och tenderar att följa efter sin ägare. De är även duktiga på att tolka kroppsspråk och uttryck från sin ägare. På grund av detta tror vissa att rasen har telepatiska förmågor.
  • De älskar att vara med sina ägare och är en utmärkt knähund.
  • De lär sig snabbt och uppskattar mjuk och positiv träning. Hunden kan göra väl ifrån sig vid tävlingar i lydnad och agility.

Bolognese historia

Som tidigare nämnt tillhör bolognese bichongruppen vilken inkluderar bichon frisé, maltese, löwchen, havanais och coton de tulear. Hundens förfäder kan spåras till den antika adeln och har rötter inom den italienska aristokratin. Information om rasen finns nedtecknad sen 1200-talet.

Namnet Bolognese kommer från staden i norra Italien som tros vara hundens födelseplats. Hunden kan ses i en mängd konstverk och det är känt att rasen ägdes av flera framstående personer så som Katarina den stora av Ryssland, Madame De Pompadour och Maria Teresia av Österrike. Bolognesen kom slutligen till England år 1990.

Bolognese personlighet

Bolognesen är välkänd för att vara lekfull, lättsam, medgörlig, intelligent och lojal. I jämförelse med bichon frisé är bolognese inte hyperaktiv och vanligtvis reserverad. Vad gäller träning kan hunden tränas med enkelhet och den är lyhörd vid lydnadsträning tack vare sin intelligens. De lär sig snabbt men kan ibland vara envisa när de inte får som de vill.

Hunden njuter av sina ägares sällskap och formar starka känslomässiga band till sina människor. Bolognese älskar att få uppmärksamhet och hunden tenderar att följa efter sina ägare. Därför kan hunden vara vänlig även med främlingar, så länge som ägaren är vänlig mot dessa. Samtidigt kan de vara goda vakthundar eftersom de uppmärksammar sina ägare så fort de ser något ovanligt.

Då hunden avlats fram som sällskapshund klarar den inte av att lämnas ensam under längre perioder.

Dessa egenskaper hos bolognesen gör dem till perfekta sällskapshundar för familjer med barn, pensionärer, och stadsboende. De är utmärkta hundar för barn som är gamla nog att hantera dem på korrekt sätt. Om inte krävs en vuxens översyn för att undvika skador från båda parter.

Bolognese hälsa och hälsorelaterade frågor

Den genomsnittliga livslängden hos en bolognese är 14 år och det finns endast ett fåtal genetiska sjukdomar som drabbar rasen. I regel är det en frisk ras som inte är benägen att drabbas av några större hälsoproblem.

03 november 2016 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Den söta cavalier king charles spaniel som sällskapshund

Djurliv Cavalier king charles spaniel är en av de största hundarna inom dvärghundsgruppen. Cavalier king charles spaniel är mångsidig och rolig att vara med,...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:   

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en kattras med ett elegant och panterlikt utseende. Du kommer aldrig tröttna på denna kattras. Här har vi samlat det du behöver veta om bombay som husdjur, i synnerhet om du äger eller funderar på att skaffa dig en bombay.   

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...