Så blir du av med tvestjärtarna
Problem med tvestjärtar där hemma? Foto: Istockphoto

Tipsen för att bli av med tvestjärtar

Djurliv

I brevlådan, i trädgården eller små springor inomhus – det är särskilt på sensommaren som många har problem med tvestjärtar.  Jan Jungerstam, biolog på Anticimex, ger sina bästa tips för att bli av med tvestjärtar.

Av: Emelie Åberg, 20 juli 2015

Gör tvestjärtar någon direkt skada?

– Inomhus gör de egentligen ingen skada, förutom att de kan upplevas som lite obehagliga. Däremot kan de ute i trädgården göra viss skada genom att de gärna äter på frukt och växter, som dahlior och rosor för att nämna några. Tvestjärtar räknas dock som ganska oförargliga och kommer först fram när det mörknar ute, mest nattetid.

Vilka tvestjärtar har vi i Sverige?

– Det finns fyra olika arter av tvestjärtar, men de lever på ungefär samma sätt. De är allätare och äter det mesta. Den vanligaste heter just vanlig tvestjärt. Den har vingar och kan flyga, men den gör det sällan. Klorna används faktiskt inte bara till försvar utan också för att fälla ihop vingarna.

Annons

Vilka är det vanligaste sättet att få problem med tvestjärtar?

– På sensommaren är det vanligt att de kommer in genom att de till exempel krupit upp och gömt sig i brevlådan och kommer in med tidningen. Det är just på sensommaren som ungarna vuxit till sig och då kan man särskilt uppleva att de är många. Det är en perfekt tid för tvestjärtarna, då det finns mycket växtlighet att båda äta och gömma sig i. När de då letar efter mat kan de lätt förvilla sig in genom en öppen dörr eller några springor.

Hur blir man av med tvestjärtar?

– Tvestjärtar trivs egentligen inte inomhus men för att bli av med dem kan man själv plocka och kasta ut dem, eller så kan man dammsuga upp dem. Ett annat effektivt sätt är att tillverka egna fällor. Det gör du enkelt med wellpapp. Fukta den något, rulla ihop den och lägg på den plats där du har problem med tvestjärtar. Det kan vara på botten av brevlådan eller vid en växt de verkar gilla. Töm dina fällor på tvestjärtar varje morgon. Har du dräneringshål i din brevlåda kan du också sätta för nät för hålen, så kommer de inte in i brevlådan.

Är det sant att tvestjärtar kan krypa in i öronen om natten?

– Tvestjärtar heter faktiskt Ørentvist på danska, men det där med att de skulle krypa in i örat och knipsa hål på trumhinnan är en myt. Folk tycker förstås att tvestjärtar är obehagliga – de rör sig fort, har klor, gömmer sig och dyker sedan upp i mörket, men de gör alltså egentligen ingen skada.

Emelie Åberg
20 juli 2015 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...