De gillar stärkelse och lim, så påsen med socker eller dina böcker kan ligga illa till.
De gillar stärkelse och lim, så påsen med socker eller dina böcker kan ligga illa till. Foto: Istockphoto

Bli av med silverfiskar i hemmet – 4 miljövänliga knep

Djurliv

Silverfiskar är otrevliga små insekter men helt ofarliga. Insekten lägger 100 ägg åt gången, så därför är det bra att försöka bli av med den så snabbt som möjligt. Här är våra bästa tips – så blir du av med silverfiskarna! 

Av: Emma Ilis, 26 februari 2020

Är silverfiskar farliga?

Silverfisk golv

Silverfisken är ofarlig för människor men kan skada hemmet. De äter lite allt möjligt och både kläder, böcker och skafferivaror kan ligga illa till. Hittar du silverfiskar någon annanstans än badrummet kan det dessutom vara ett tecken på fuktskador då silverfisken trivs i mörka, fuktiga utrymmen.

Annons

Silverfiskar är aktiva på natten

Silverfisken kommer in i hemmet genom varor och produkter vi tar med hem, inte genom avloppsledningar som många tror. Den kan dock krypa på utsidan av rören och ta sig in den vägen. Normalt gör de inte skada men har man otur kan de äta bort limmet på böckerna eller ge sig in i skafferiet. Silverfisken kan vara svår att upptäcka då de är aktiva på natten och väldigt ljusskygga. Hittar du en eller flera silverfiskar är det bra att ta itu med det på en gång.

 

Vad äter silverfiskar?

Den vanliga silverfisken äter avlagringar under avloppsventiler medan den långsprötade gärna äter tapetrester och annat som innehåller mycket stärkelse. Silverfisken kan leva upp till ett år utan föda och därför är det viktigt att underhålla åtgärderna man tar. Det är en allätare som äter det mesta så som klister, socker, hår, hudrester, papper och döda insekter. Den trivs i fuktiga och mörka miljöer, så det kan man tänka på när man städar. 

 

Läs också: Läskiga djur som bor i ditt hus

 

Hur blir jag av med silverfiskar?

Silverfisk

Det finns en hel del man kan göra själv som oftast räcker långt. Renhållning är det allra viktigaste för att minska födan. Rengör alla utrymmen där du sett silverfiskar med bakteriedödande rengöringsmedel och täta springor där de trivs. Gör rent alla golvbrunnar både i tvättstugan och badrummet. Låt aldrig kläder och böcker ligga framme på golvet under längre tid, det är ett perfekt gömställe för silverfiskarna. Försök att hålla det torrt i köket och badrummet. Om du har du hög fukthalt kan det vara dags att se över ventilationen eller prova att vädra emellanåt.

 

Så blir du av med silverfiskar – naturliga och miljövänliga medel

Rengöringsprodukter

Om problemet kvarstår efter alla försök att bli av med dem själv så finns det fällor och medel att köpa.

  1. Storstäda och rengör alla ytor silverfisken trivs på!  
  2. Testa att spraya rödcederolja längs golvlister och i sprickor. Silverfiskar gillar inte doften och försvinner då självmant. Detta är ett naturligt och miljövänligt sätt att bli av med dem. Var försiktig när du sprayar i närheten av textilier då det kan lämna fläckar. 
  3. Ett annat tips är att ta lite ättika på en tops och dra längst lister och springor. 
  4. Vill man inte spraya eller topsa kan man lägga ut solida bitar av rödcederträ.

 

26 februari 2020 Emma Ilis
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...