Gråsugga
Gråsuggan är ett kräftdjur med gälar och trivs på fuktiga platser. Foto: Istockphoto

Så blir du av med gråsuggor i huset

Djurliv

Gråsuggor är helt ofarliga för människor men inte så kul att få in i huset. Så här blir du av med dem!

Av: Einar Vestheim, 24 augusti 2018

Gråsuggor (Oniscidea) dyker ofta upp i källare och kan även klättra på husväggar och ta sig in inomhus. De trivs bäst på mörka och fuktiga platser och är en av de få kräftdjursarter som har anpassat sig till ett liv på land. Djuren andas med gälar, precis som fiskar, och behöver ha tillgång till fuktig luft, annars torkar de ut och dör. 

Gråsuggan är gråaktig i färgen och har en platt, oval kropp som är bepansrad med ryggplåtar. Den har sju par ben, ett litet huvud med fasettögon och två par antenner, och blir upp till 18 mm lång.  

Vad äter gråsuggor?

Annons

Gråsuggans mat består i huvudsak av ruttna växter och löv, samt ruttet trä, men svampar finns också på menyn. Den har en viktig funktion i naturens kretslopp eftersom den hjälper till att bryta ner dött organiskt material. 

Gråsugga inomhus

Det finns 29 arter av gråsuggor i Sverige, och av dessa är det framförallt två som man vanligtvis kan hitta inomhus: murgråsugga (Porcellio scaber) och källargråsugga (Oniscus asellus).

Det vanligaste stället att hitta gråsuggor på är i fuktiga källare och suterrängvåningar där de kan överleva länge om de hittar något att livnära sig på. De kan också leva bakom vedstaplar och under plankhögar om där är tillräckligt fuktigt. 

Gråsuggor kan ibland också dyka upp i växthus där de kan orsaka skada på unga plantor, och i jordkällare och andra fuktiga lagringsutrymmen där de kan börja äta på förvarade frukter och grönsaker. 

 

Läs också: Bli av med silverfiskar i hemmet – 4 miljövänliga knep

 

Hur blir man av med gråsuggor?

Gråsuggor gör ingen åverkan på huset och överför inga sjukdomar, men många ogillar ändå att hitta dem i sina hem. 

Har du till exempel högar med löv, döda plantor och gräs som ligger nära husväggen ökar chansen för dem att ta sig in. 

Har det dykt upp gråsuggor i källaren är det bästa sättet att bli av med dem att göra miljön torrare, något som kan göras genom att förbättra ventilationen, dränera runt grundmuren, värma upp rummet eller byta ut fuktspärren på utsidan av husets yttervägg. 

Kontrollera också om ventilationsluckorna har hela nät som kan hålla gråsuggorna ute, och ifall du kan hitta några andra vägar där gråsuggorna har kunnat ta sig in. Hittar du hål så se till att täppa igen dem. 

Det bästa och mest miljövänliga sättet att få bort gråsuggorna du hittar är att använda en kvast istället för insektsmedel. Städa sedan rent berörda utrymmen och ta upp saker som ligger och skräpar på golvet. 

Källor: Folkehelseinstituttet, Anticimex, Store norske leksikon

 

Läs också: Läskiga djur som kan bo i ditt hus 

24 augusti 2018 Einar Vestheim
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...