Mördarsniglar är hermafroditer som kan befrukta sina egna ägg. En enda mördarsnigel, eller ett ägg, kan därför ge upp till 400 hundra nya sniglar.
Mördarsniglar är hermafroditer som kan befrukta sina egna ägg. En enda mördarsnigel, eller ett ägg, kan därför ge upp till 400 hundra nya sniglar. Foto: Istock

Bekämpa mördarsniglar – så hittar och förstör du deras ägg!

Djurliv

Så här ser de ut, mördarsniglarnas ägg! Att gå på äggjakt är en effektiv metod för att minska mördarsnigelns framfart i trädgården. 

Av: Sandra Holmes, 06 november 2020

En enda spansk skogssnigel, mer känd som “mördarsnigel”, kan lägga hela 400 ägg. Att lära sig känna igen äggen och var du kan hitta dem i trädgården är därför en god idé i kampen mot snigeln. 

 

 

Annons

Så här ser mördarsnigelns ägg ut: 

 • De är runda, lätt ovala i formen. 

 • De är mjölkvita till gula i färgen, eller genomskinliga.

 • De är 3-4 mm i diameter.

 • De är skinande blanka när de är nylagda.

 • De ligger samlade i kluster. 

 

 

Här ska du leta efter äggen:

 • Skyddade, fuktiga och ljumma platser. 
 • Under nedhängande blad. 

 • Under löst liggande material i trädgården så som brädor och skräphögar. 

 • Under krukor och stenar.

 • Under marktäckning i rabatter. 

 • Under gamla trädstubbar.

 • I högt gräs. 

 • I komposten.

 

När du hittar äggen kan du antingen lägga dem i påse, krossa dem och slänga dem i soporna, eller helt enkelt krossa dem under skon. Sniglar som redan hunnit kläckas ska du förstås också ha ihjäl om du ser några. Det är de unga individerna som har störst chans att överleva vintern, och våra allt mildare vintrar gör det desto lättare för dem. Då befinner de sig ett par decimeter ner i jorden. Äggen och de fullvuxna sniglarna överlever däremot inte minusgraderna på vintern. 

Mördarsnigelns livscykel

En mördarsnigel har en livslängd på maximalt ett år och lägger sina ägg från vår till höst. Efter att snigeln lagt ägg tar det fyra veckor innan de kläcks, och sedan fyra veckor till innan de är könsmogna (då de är ca 5 cm långa). Hösten är högsäsongen för mördarsnigelns äggläggning. 

På våren, när dygnsmedeltemperaturen stigit över fyra plusgrader, börjar de unga sniglarna krypa fram igen och därefter tar det några veckor innan den börjar lägga ägg. 

 

Läs också: Svarthuvade snigeln kan bli nästa “mördarsnigel”

06 november 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...