Att tänka på när man matar marsvin

Här kommer fina tips och råd på hur du matar ditt marsvin på bästa tänkbara sätt.


C-vitamin

C-vitamin är enormt viktigt för marsvin då de inte på egen hand kan tillverka denna vitamin (i likhet med människor). Utan tillräckligt med c-vitamin i dieten kan marsvin bli mycket sjuka i skörbjugg. Mängden c-vitamin som krävs varierar beroende på vilken källa som används, men de flesta marsvin behöver omkring 15-30 mg per dag. Gravida, ammande, unga och sjuka marsvin behöver mer.

Om du ger ditt marsvin ett rikt urval av grönsaker rikliga på c-vitamin tillsammans med ett högkvalitativt foder för marsvin når du antagligen behovet för c-vitamin hos det genomsnittliga marsvinet.

Många foder för marsvin har c-vitamin tillsatt men detta är en vitamin som är flyktig och bryts ned över tid. Förvara fodret på en mörk och sval plats för att hjälpa bevara vitaminen. Du kan även införskaffa foder med en stabiliserad form av c-vitamin.

Det bästa sättet att ge tillskott av c-vitamin är genom c-vitamintabletter. En kvarts tablett på 100 mg, d.v.s. 25 mg rekommenderas som daglig dos för de flesta vuxna marsvin. Det finns även tabletter för marsvin som innehåller 50 mg vilket är högre än dagsbehovet, men då c-vitamin är vattenlösligt kommer överskottet enkelt ut med urinen. Många marsvin tar dessa tabletter som en godbit och äter dem, annars kan de mosas och strös över grönsaker eller foderpellets.

Vitamin-c kan tillsättas vattnet, men det finns ett problem med denna metod. Vitamin-c tappar snabbt sin kraft i vatten (och måste tillsättas minst en, kanske två gånger dagligen). Marsvin kan även vägra att dricka eller minska sitt intag av vatten med c-vitamin på grund av smaken, och detta kan leda till andra hälsoproblem. Det är även svårt att veta om ditt marsvin får i sig tillräckligt med c-vitamin genom denna metod. Att servera ditt husdjur en mängd olika färska grönsaker rika på c-vitamin eller ge c-vitamin i tablettform är bättre alternativ.

Pellets

Foder som finns tillgängligt för marsvin på marknaden bör ges dagligen. De flesta marsvin överäter inte (de äter vanligtvis 0,3 dl per dag) men mängden pellets kan behöva begränsas om marsvinet blivit överviktigt. Välj ett foder av god kvalitet som utvecklats för marsvin. Då c-vitaminen i fodret också förlorar sin potential med tiden, bör du leta efter ett foder med c-vitamin i stabiliserad form, eller iallafall ett med ett bäst före-datum för att med säkerhet veta att fodret är färskt. Köp fodret i små kvantiteter och lagra det på en sval och mörk plats.

För marsvin som växer går det bra med foder baserat på blålucern, men för vuxna marsvin är det bättre att leta efter foder baserat på timotej. Ett par exempel på utmärkta foderpellets som baseras på timotej inkluderar Oxbow Hay’s Cavy Cuisine, och KM Hayloft’s Timothy’s Choice.

När du väljer ditt marsvins foder bör du undvika de med nötter eller frön, torkad frukt, majs, animaliska produkter eller andra fyllnadsmedel. Se även upp för foder med högt innehåll av socker (sackaros, fruktos, majssirap osv.) och foder med mycket konserveringsmedel eller tillsatta kemikalier. Sidan Guinea Lynx har utmärkta artiklar och rekommendationer gällande foder.

Hö bör vara en stapelvara i ditt marsvins diet och bör alltid finnas tillgängligt färskt. Gräs som det av timotej är bäst för vuxna marsvin.

Blålucern är rikt på kalcium och är ett bra tillskott för marsvin som växer samt för gravida och ammande marsvin, men bör inte vara basdieten för de flesta vuxna marsvin.

Färska grönsaker och frukter

Förutom hö och pellets bör en mängd färska grönsaker (och i synnerhet bladgrönt) och vissa frukter ges dagligen. Bladgrönt bör utgöra huvuddelen av grönsakerna som ges och andra frukter och grönsaker kan ges i mindre mängd. Undvik isbergssallad då detta är en sallad med lågt näringsinnehåll. Bättre alternativ är kale, spenat, persilja, blad av majrova, romansallat och maskrosblad. Undvik eller begränsa mängden kål, broccoli, blomkål, bok choy eller andra korsblommiga grönsaker då dessa kan leda till gasbildning och besvär med matsmältningen.

Undvik även grönsaker med mycket stärkelse som potatis. Morot, röd och grön paprika, äpple, aprikos, banan, blåbär, honungsmelon, druvor, apelsin, jordgubbar och tomat kan även ges. Om du har en källa som garanterat är fri från bekämpningsmedel kan du även ge gräs, maskrosblad och klöver ges, särskilt unga löv då dessa är de mjukaste och mest näringsrika.

Frukt och grönt bör introduceras gradvis då upprörd mage kan bli ett problem om för mycket ges plötsligt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar