Allt du behöver veta om vattensköldpaddan som husdjur

Djurliv

Vattensköldpaddan och den delvis vattenlevande sköldpaddan är populära husdjur. Den vanligaste förekommande sorten är antagligen den rödörade vattensköldpaddan, men det är bara en av många sorters vattensköldpaddor som man kan ha som husdjur.

Hur vattensköldpaddan blev ett populärt husdjur

Det har länge varit populärt att ha sköldpaddor som husdjur. Unga rödörade vattensköldpaddor fanns att köpa billigt överallt för många år sen, vilket tyvärr resulterade i många försummade sköldpaddor då de blev, och ibland fortfarande blir, hemskickade endast i en liten plastskål med ett litet plastträd.

Utan filtrationssystem och utan plats att växa, hade dessa unga sköldpaddor liten chans att överleva.

Annons

Under 1970-talet uppmärksammade den amerikanska regeringen sambandet mellan sköldpaddor och salmonella, i synnerhet bland barn, och förbjöd försäljningen av sköldpaddor mindre än 10 cm. Anledningen till förbudet var inte att mindre sköldpaddor bär på mer salmonella än större sorter, utan att barn oftare håller i och rör vid mindre sköldpaddor, eller till och med stoppar dem i munnen.

Tyvärr säljs många sköldpaddor än till ägare som inte anar hur mycket skötsel en sköldpadda kräver. Det de behöver är följande: stora terrarium, särskild ljussättning, bra filtrering, och regelbunden rengöring. Än värre är att djuren ibland delas ut som pris på marknader och andra tillställningar. Alldeles för ofta dör vattensköldpaddor av stress och försummelse. Ibland hjälper det inte ens att en ny ägare erbjuder en ideell livsmiljö för en sköldpadda, då den kan ha utsatts för så mycket illa hantering innan den kommer till sitt nya hem att den ändå inte överlever.

Varför? Kanske den utsatts för stress i trånga burar, försummelse vid transport mellan olika försäljare, felaktig skötsel i djuraffärer eller på marknader och att den på så sätt blivit mycket sjuk.

Vattensköldpaddor och barn

Vattensköldpaddor är inte det perfekta husdjuret för barn. De är inte enkla husdjur att sköta och de bär ofta på salmonellabakterien, vilket kan smitta barn som är för små för att klara av vikten av god hygien.

Många barn har inte intresse av eller möjligheten at erbjuda korrekt skötsel och den rengöring som en vattensköldpadda kräver, vilket betyder att föräldrarna måste ta på sig ansvaret för att sköta husdjuret när barnet så småningom tappar intresset.

Vattensköldpaddans storlek och livslängd

Många inser inte hur stora vattensköldpaddor kan bli. Den rödörade vattensköldpaddan och ett par andra vanliga sköldpaddor att hålla som husdjur kan växa till att bli 25-30 cm långa och därför kräva stora inhägnader att bo och röra sig på. Alla sköldpaddor har möjlighet att leva i många årtionden om de sköts på rätt sätt.

En vattensköldpaddas bostad

Vattensköldpaddan kräver en ganska komplex bostad. Den behöver regelbundet bli utsatt för ultraviolett (UV) ljus, varför speciella glödlampor med UVA och UVB-ljus som utvecklats för bruk i reptilterrarier bör användas i alla terrarier där sköldpaddor bor. Utan detta ljus kan sköldpaddan drabbas av metabolisk bensjukdom (mjukt skalsyndrom).

 

Vattensköldpaddor smutsar ner och deras terrarium behöver därför regelbundet rengöras, och välfungerande filtrering är viktigt för att vattnet ska hållas i gott skick. De bör ha vatten som är djupt nog för att kunna simma i, samt en plats på land där de kan ligga och sola under en värmelampa.

Det är viktigt att alltid bibehålla korrekt temperatur i både luft och vatten.

Att mata vattensköldpaddor

Trots att foder för vattensköldpaddor har förbättrats under åren rekommenderas de inte som uteslutande föda. De flesta vattensköldpaddor är omnivorer och trots att deras preferenser för vissa livsmedel kan ändras under deras livstid är det bästa att alltid erbjuda dem en variation av olika livsmedel i dieten. Sköldpaddor slafsar när de äter så det är en god idé att mata dem i en separat bur och inte i sitt hemterrarium vilket gör att matslafset blir mindre och rengöring enklare. Detta låter även ägarna att kontrollera hur mycket mat som sköldpaddan äter om flera sköldpaddor lever i samma terrarium.

Är vattensköldpaddor bra husdjur?

Trots allt det som sagts ovan finns det även positiva sidor med att ha sköldpaddor som husdjur. För rätt person som har tillräckligt med engagemang är sköldpaddor vackra, fascinerande och roliga husdjur.

De första stegen för att bli en god ägare av en vattensköldpadda är att läsa på om de olika sorterna vattensköldpaddor och den skötsel som krävs för den specifika sorten du är intresserad av. De grundläggande behoven är liknande för alla sorter men blivande ägare bör vara noga med att undersöka de specifika krav som finns vad gäller miljö och föda för sorten, innan köp sker.

För nybörjare rekommenderas de mer tåliga sorternas sköldpaddor, så som den rödörade vattensköldpaddan, pseudemys concinnan, kinosternon eller sternotherus odoratus. Kom ihåg att den rödörade vattensköldpaddan och pseudemys concinnan kan nå över 30 cm vid vuxen ålder, medan sternotherus odoratus och kinosternon oftast brukar bli kring hälften så stora. Graptemys geographica och den målade guldsköldpaddan, samt vissa av de mindre kända arterna, är något mindre tåliga som husdjur. Den kinesiska lädersköldpaddan och snappsköldpaddan har ett rykte av att vara stora, aggressiva och svårare att sköta, vilket gör att de inte rekommenderas för oerfarna ägare.

Förutom att ge vattensköldpaddan en passande miljö och diet behöver de inte mycket uppmärksamhet, men regelbunden interaktion kan resultera i en tam och social sköldpadda, och detta gäller i synnerhet graptemys geographica. I alla fall är de underbara husdjur som, om de sköts korrekt, kan bli en del av din familj under många år.

09 mars 2017
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...