20 tecken på att din kanin är sjuk

Djurliv

Det viktigaste steget du kan ta för att bibehålla din kanins hälsa är att titta till och hålla i din kanin varje dag. Denna enkla aktivitet kan göra att du upptäcker symptom på sjukdom i ett tidigt skede.

Att upptäcka sjukdom hos kanin

Att röra sin kanin är precis lika viktigt som att kontrollera sin kanins beteende. Beröring kommer att låta dig upptäcka eventuella förändringar i kaninens fysik och du kan upptäcka knölar eller skador i ett tidigt stadie. En kontroll av kaninens fysik är inte lika tidskrävande som man kan tro.

Kaniner anpassar sig snabbt till att bli rörda och att hållas i och du kommer vänja dig vid att hantera dem. Efter att rutinen blivit en vana är den till och med njutbar och klaras snabbt av.

Annons

Dagar då du inte har tid att hålla i din kanin är det extra viktigt att titta till den, och inte bara vid utfodring. Genom att observera din kanins beteende kommer du lära dig vad som är normalt beteende för just din kanin och snabbt se när något inte står rätt till.

Titta på hur din kanin äter, dricker och rör sig i sin omgivning. Titta på din kanins ögon och päls för att upptäcka förändringar. Om du en dag upptäcker en full matskål i din kanins bur, som vanligtvis snabbt brukar tömmas, bör du omedelbart fundera över om något inte står rätt till.

Håll utkik efter tecken på smärta eller sjukdom hos din kanin

Vare sig du föder upp kaniner för päls, kött, utställning eller som husdjur kan alla tecken nedan tyda på problem hos dina kaniner eller din kanin.

Här beskrivs vanliga tecken på sjukdom som kan ses som varningstecken men de behöver inte på egen hand betyda att en kanin är sjuk. Om du märker flera av dessa symptom kan det innebära att en närmare undersökning av din kanin kan behövas.

 • Ett ointresse för mat eller vatten
 • Ett långsammare intag av mat än vanligt eller att maten faller ur munnen när kaninen försöker äta.
 • Gnisslande av tänder
 • Extrem viktminskning utan uppenbar anledning
 • Ovanligt aggressivt beteende
 • Tovad päls
 • Avföring som sitter fast på rumpan
 • Ovanlig hållning (så som att kaninen lutar sig bakåt på bakbenen)
 • Slöhet (kaninen ser deprimerad ut) - kaninen är inte intresserad av sin omgivning längre
 • Vätska från ögon eller nos
 • Ingen eller mycket lite avföring
 • Torkad och hård päls på insidan av de främre tassarna
 • Kaninen sitter med ansiktet mot ett av burens hörn, gömmer sig, eller kurar ihop sig ovanligt mycket
 • Snabb andning eller tecken på ansträngd andning
 • Mun som vätskar av saliv
 • Kaninen ger ovanliga ljud ifrån sig när den rör sig eller blir rörd
 • Grumliga och matta ögon
 • Diarre
 • Svårighet att röra sig eller ovanligt långsamma rörelser, eller att kaninen inte rör sig alls
 • Lutande på huvudet (balanssvårigheter)

När du letar efter tecken på sjukdom hos din kanin, kom ihåg att de är bytesdjur som instinktivt försöker gömma tecken på smärta eller sjukdom. Detta då tecken på svaghet i det vilda snabbt låter rovdjur veta vem som kan hamna på dagens meny.

Då tama kaniner ännu bär på samma instinkter, är det mycket lätt att missa symptom på att något inte står rätt till. Faktum är att när kaninen väl visar tecken på sjukdom kan de i vissa fall vara i ett sent skede av sjukdomen.

Att besöka veterinären

Besök hos veterinären som planeras för efterkommande dag är ofta för sena. Därför får många veterinärer endast besök av en handfull kaniner (om ens så många) varje år. Men om du observerar och tar upp din kanin eller dina kaniner varje dag så kan du lyckas upptäcka hälsoproblem mycket tidigare än om du bara fyller på matskålar och vatten.

09 mars 2017
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...