Flera kattsjukdomar har liknande symptom, och för att veta vad som är fel är det viktigt att rådgöra med veterinären.
Flera kattsjukdomar har liknande symptom, och för att veta vad som är fel är det viktigt att rådgöra med veterinären. Foto: Istockphoto

10 vanliga kattsjukdomar

Djurliv

Risken för kattsjukdomar ökar ju äldre katten blir och det är bra att hålla koll på eventuella symptom. Här listar vi 10 vanliga kattsjukdomar och vad de innebär!

Av: Sandra Holmes, 17 augusti 2021

1. Giftstruma

Sjukdomen, som även kallas för hypotyreos, gör att kroppen producerar ett överskott av sköldkörtelhormon. Den drabbar katter från 4 år och uppåt, men är vanligast bland äldre katter. 

Symptom: Viktnedgång, kräkningar, ökad aktivitet, oro och aggressivt beteende är vanliga kännetecken. 

Annons

Behandling: Tabletter, som behöver justeras noggrant i doseringen, vilket kräver flera uppföljningsbesök hos veterinären. Operation eller behandling med radioaktivt jod är andra behandlingsmetoder.

 

2. Diabetes

Symptom: Katten är törstig, och dricker och kissar mer. I början äter den också mer, men det avtar så att katten istället börjar tappa vikt. Sjukdomen drabbar oftast överviktiga hankatter. 

Behandling: Insulininjektioner, medicinskt foder och regelbundna mattider. 

 

Kontrollera och borsta kattens tänder regelbundet, för att undvika tandsten och tandlossning. 

 

3. Tandlossning

Tandlossning, eller parodontit, som det också kallas, beror ofta på obehandlad tandsten som leder till inflammerat tandkött och lösa tänder.

Symptom: Dålig lukt i munnen, försämrad aptit, katten äter på ena sidan av munnen där det gör minst ont och irriterat tandkött.

Behandling: Regelbunden tandborstning.

(Ett annat vanligt tandproblem är tandresorption, som får tänderna att brytas ned, vilket orsakar stor smärta, och gör att tänderna behöver dras ut.) 

 

4. Urinsten

Symptom: Katten går till lådan hela tiden, men kan inte kissa alls eller bara några droppar. 

Behandling: Ett livshotande tillstånd som kräver akut vård! Stenen spolas bort under narkos och ibland krävs det även operation. Katten behöver även äta specialfoder. 

 

5. Hudtumör

Symptom: En mjuk eller hård svullnad i huden, som kan vara med eller utan hår. 

Behandling: Veterinären tar vanligtvis ett cellprov för att se ifall tumören är god- eller elakartad. Därefter sker ofta en operation. 

 

6. Hudböld

Symptom: Sårskador kan ofta uppstå genom slagsmål med andra djur, eller om katten skär sig på exempelvis glas eller taggtråd. Och dessa kan i sin tur leda till infektioner och varfyllda bölder.  

Behandling: Veterinären öppnar bölden och gör rent såret. Större sår behöver sys, och ett dränage sätts in så att vätskan kan rinna ut. Dessutom behövs en kur med antibiotika. 

 

7. Urinvägsinfektion eller inflammation

Symptom: Vanligt bland äldre katter. Den kissar ofta men lite, har blodig urin, kissar utanför lådan, kutar med ryggen när den försöker kissa, orolig och har minskad matlust. 

Behandling: Antibiotika. 

 

Har katten tappat matlusten? Det kan bero på en av flera vanliga kattsjukdomar. 

 

8. Avmagring

Symptom: Om en katt vägrar att äta och avmagrar är det viktigt att en veterinär får undersöka orsaken. Det kan bero på olika anledningar, såsom tandproblem, mag- och tarmsjukdomar eller cancer. Stress kan också få katter att tappa aptiten, såsom att resa, flytta eller att få en ny familjemedlem. 

Behandling: Blod- och urinprov, och även röntgen kan behövas för att fastställa orsak och behandlingsmetod. 

 

9. Njursjukdom

Symptom: Katten är ovanligt törstig och kissar mer, men kan ha dålig aptit och gå ned i vikt. 

Behandling: Medicinskt foder. Ibland även dropp och blodtryckssänkande medicin. 

 

Läs även:

Burmilla som huskatt

Här kommer burmillan! Rasen är ett resultat av en slumpartad korsning mellan en burma och en chinchillaperser. Båda dessa kattraser fick gemensamt...

10. Kräkningar och diarré

Det finns många orsaker till att katter kan drabbas av kräkningar och diarréer. De kan ha ätit något olämpligt, som i värsta fall kan ha fastnat och behöva opereras bort. Men när det gäller äldre katter kan dessa symptom även tyda på andra kattsjukdomar som till exempel giftstruma, lever-, njur- eller tarmsjukdom, IBD (inflammatory bowel disease) eller tumörer. 

Behandlingen varierar beroende på orsak. 

Källa: Agria, Evidensia, Moderna djurförsäkringar17 augusti 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Djurliv

Video: Katter som älskar julgranar

Djurliv Katter och julgranar – en bra kombination. Eller? Här är redaktionens favoritvideo just nu!

Egyptisk mau, en fascinerande familjekatt

Djurliv Egyptisk mau är en vänlig katt som visat sig vara den snabbaste av alla tamkatter. Dess bakben är längre än frambenen vilket ger den smidighet och ett...

Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Djurliv Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:

Borzoi är en populär jakthund

Djurliv Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borderterrier en mycket fin sällskapshund

Djurliv Borderterriern är en mindre hund som ursprungligen utvecklades för att jaga räv och skadedjur. Hunden kan bli en mycket fin sällskapshund som leker med...

Bombay en underhållande familjekatt

Djurliv Bombaykatten är en korthårig huskatt som utvecklades genom att para en svart burma och en svart amerikansk korthårskatt med avsikt att avla fram en...

Bolognese, en favorit bland sällskapshundar

Djurliv Bolognesen är en dvärghund som har blivit en populär sällskapshund av flera intressanta anledningar. Här har vi samlat den information du behöver om bolognesen.  

Blodhund, en detektiv i familjen

Djurliv Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du...

Belgisk vallhund en populär hundras

Djurliv Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör...