Annons

Villaägarens bästa vänner

Verktyg & redskap

Även om man inte är en hängiven gör-det-självare, behöver man som villaägare pyssla om sitt hus. Vi i Villas egen snickare, Jan Ohlis, berättar här vilken typ av verktyg han tycker du borde ha i verktygslådan.

Jan Ohlis är snickare och slöjdlärare med över tjugo års erfarenhet. Han delar gärna med sig av proffsens bästa gör-det-självtips.
Av: Susann Gson Engqvist och Jan Ohlis, ViV nr 9/2008, 09 oktober 2008
Rejäl handsåg, Bahco Superior, med härdade tandspetsar och ytbehandling som motverkar friktion och rost. Pris cirka 300 kronor, Bahco.
Handsåg/Fogsvans

En vanlig handsåg täcker de flesta behov för småreparationer och mindre byggen. Stora tänder på sågbladet gör att det går snabbt att såga, men sågytan blir flisigare än med ett blad med små tänder. Härdade tänder håller skärpan bäst. Välj en såg med tjockt sågblad, det känns stadigare och drar inte lika lätt snett som ett tunt. Lagom längd på bladet brukar vara cirka 55 centimeter.


Verktygslåda i kraftig plast och löstagbart verktygtråg. Bredd 45 cm, djup 21 cm, höjd 25 cm. Pris cirka 300 kronor, Raaco.

Verktygslåda

Annons

Man måste ju ha någonstans att förvara sina verktyg. Numera är de flesta verktygslådor i plast, de traditionella lådorna i plåt är onödigt tunga. Verktygslådor finns i storlekar från ungefär en attachéväska till uppåt en meter. Köp verktygen först så vet du vilken storlek du behöver. Men Ohlis vill också slå ett slag för att bygga sin egen verktygslåda. Antingen enligt Ohlis egen ritning (Världens bästa snickarlåda) eller att du köper en plywoodlåda (finns på de flesta välsorterade byggvaruhus) som du sedan inreder själv.


Rejäl ergonomisk snickarhammare med klys. Pris cirka 500 kronor, Hultafors.

Hammare

Numera skruvar man ofta mer än man spikar, men visst behöver man hammare, och då gärna två stycken. Först en snickarhammare med klys (klo) som du kan dra ut spik med. Snickarhammaren bör vara ganska tung, cirka 700 g, (16 oz) för att du ska få bra kraft. Sedan är det också bra att ha en liten, lättare hammare för att till exempel spika lister med. Ungefär 350 gram (8 oz) brukar en sådan väga.


Skruvdragare/borrmaskin KC12GTKH med borrkapacitet 0-700 v/min (9,3 Nm) och 12 volts miljövänligt NIMH-batteri. 6 bits ingår. Pris cirka 800 kronor, Black and Decker.

Skruvdragare

En bra skruvdragare är ett måste! Med den kan du både skruva och borra - du behöver ingen borrmaskin. För lite småjobb som att sätta upp enstaka hyllor och skruva i någon list ibland räcker det med runt 10-12 Nm (styrkan på vridmomentet). Vill du kunna borra mycket och även lite kraftigare saker bör du satsa på cirka 21 Nm. Det är bra om skruvdragaren har två batterier, då kan ett av dem alltid vara fulladdat.

 

 


Vinkelhake i metall, 25 centimeter. Pris cirka 150 kronor, Toolmate.

Vinkelhake

Ett måste för att till exempel kunna såga av brädor rakt och snedsåga i 45 grader (gera) lister. Satsa gärna på en ganska stor vinkelhake, minst 25 centimeter och i metall.

 

 

 

Underlätta med färger

Ett tips för att inte tappa bort verktygen är att välja färgglada skaft, då hittar du dem lättare, exempelvis i gräs. Likaså kan det vara smart att köpa exempelvis skruvmejslarna från olika tillverkare, då ser du direkt skillnad på dem.

 


60 centimeter långt vattenpass i aluminium med två lodräta och en vågrät libell. Pris cirka 300 kronor, Hultafors.

 

Vattenpass

För att exempelvis kunna sätta upp hyllor och lägga golv rakt behövs ett vattenpass. Lagom längd är cirka 60 centimeter. Ett längre vattenpass kan visserligen vara praktiskt om du ska mäta över stora ytor, men det blir klumpigt om det är trångt. Kontrollera att bubblan i blocklibellen (det lilla vattenröret) är exakt så stor att den passar in mellan markeringarna, det ger mer precis mätning. De flesta vattenpass har två libeller, en vågrät och en lodrät, men en del har även en för mätning av 45 grader. En del vattenpass har också magnetlist undertill vilket är praktiskt om du till exempel ska räta upp ett kylskåp eller montera metallskenor.

 


Meterstock i trä, cirka 55 kronor.

Tumstock

En bra tumstock (kallas på fackspråk meterstock) bör vara i trä. Använder du den ofta i väta kan det vara bra med en i plast eller metall. Längden kan variera, men de brukar vara två meter, vilket också är det mest användbara.

Var rädd om dina verktyg!

Inga verktyg mår bra av att ligga ute över natten. Samla ihop dem efter arbetsdagens slut, då tappar du heller inte bort något. Torka alltid rent från eventuell fukt och smuts innan du lägger ned dem i lådan. Håll knivbladet skarpt med regelbunden slipning och förvara den i sitt fodral. Se upp med sågen så att du inte sågar i spik eller sand, det skadar bladet.

 


Morakniv. Klassisk kniv med 100 millimeter blad i kallvalsat specialstål från Sandvik. Pris cirka 50 kronor, Cocraft.

Kniv

Kniven är allroundredskapet man inte kan vara utan. Oftast är den tillverkad i kolstål eller rostfritt. Kolstålet är vassare, men måste brynas regelbundet för att hålla sig skarpt. En parerstång hindrar att handen slinter ned på bladet. Gummihandtag ger bästa grepp.

 

 


Sats om 3 nycklar med fyra storlekar per nyckel, totalt 12 st. S4MR, kostar cirka 550 kronor, Bahco.

Fasta nycklar

En skiftnyckel är visserligen flexibel, men numera görs de flesta muttrar i millimeter som passar de fasta nycklarna. Med en fast nyckel får du bättre kraft än med en skiftnyckel och du slinter inte så lätt. Ofta kan man köpa färdiga nyckelsatser till bra pris. Du behöver ungefär sju till åtta nycklar från cirka 8 millimeter till minst 19 millimeter.

Välj sköna verktyg

Alla händer greppar olika, se till att de verktyg du väljer känns bra i just din hand. Har familjen flera villiga fixare kan det definitivt löna sig att köpa dubbla uppsättningar av exempelvis skruvmejslar och hammare. Vissa gillar känslan av trä i skaftet, andra tycker att ett gummiskaft är behagligare och stadigare. Med sköna verktyg är det betydligt roligare att jobba! Tänk också på de vänsterhänta, som ibland kan behöva anpassade verktyg för att jobba lättare.


Skruvmejselsats i 7 delar med klingor i förkromat stål med svartoxiderad spets och mjukt inlägg i handtaget. Pris cirka 200 kronor, Cocraft.

Skruvmejsel

Även om du har en skruvdragare är vanliga skruvmejslar oftast snabbast och enklast att ta till om det bara gäller någon enstaka skruv. Satsa på kvalitet och köp minst två stjärnmejslar och två vanliga, en stor och en liten. Ofta säljs de i set. Gummi eller mjukt inlägg i handtaget ger skönt grepp.

 


Kombinationstång med både grip- och avbitarfunktion, rundade käftar för bättre åtkomlighet. Ergonomiskt handtag i tvåkomponentsplast.Pris cirka 250 kronor, Bahco.

Tång

Läs även:

Gör redskapen redo för våren

Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Enklast är att köpa en kombinationstång, som både griper och biter av. Nackdelen är att avbitarskären då sitter en bit in, vilket kan göra det svårt att komma åt ibland. En hovtång är heller inte så dumt att ha, den är ofta räddaren i nöden när man behöver dra ut spik utan att göra alltför mycket åverkan på materialet.

 


 

Tips!

Det kan vara bra med lite plåster i verktygslådan också.

 

Jämför priserna!

Det kan verkligen löna sig att jämföra pris på verktygen i olika butiker. Handsågen från Bahco som vi visar i artikeln kostar mellan 179 till 425 kronor, beroende på var du handlar.

 

Vad kostar en full verktygslåda?

Satsa på kvalitet - de flesta verktyg kan du ha hela livet om du är rädd om dem. Vill eller kan du inte köpa allt på en gång är det bra saker att önska sig i present. Här några ungefärliga priser, men ofta kan man fynda verktyg till kampanjpris.

 • Skruvdragare
  800 kronor
 • Handsåg/fogsvans
  300 kronor
 • Snickarhammare
  300 kronor
 • Liten hammare
  150 kronor
 • Vinkelhake
  150 kronor
 • Tumstock
  60 kronor
 • Vattenpass
  300 kronor
 • Skruvmejslar
  200 kronor
 • Kombinationstång
  150 kronor
 • Hovtång
  150 kronor
 • Fasta nycklar,
  set 550 kronor
 • Kniv
  50 kronor
 • Verktygslåda
  300 kronor

  Totalt 3 460 kronor

 

Tack Clas Ohlson, Beijer Bygg med flera för hjälp med bilder.

 

Köpinformation

Bahco www.bahco.com
Beijer Bygg www.beijerbygg.se
Black & Decker www.blackdecker.se
Cocraft/Clas Ohlson www.clasohlson.se
Hultafors www.hultafors.se
Toolmate www.toolmate.com

 
09 oktober 2008 Susann Gson Engqvist och Jan Ohlis, ViV nr 9/2008
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]