Annons
Att jobba sittande spar ryggen. Hopfällbar pall med åtta förvaringsfickor för redskap. 390x310x300 mm. Pris cirka 280 kronor, Classicum
Att jobba sittande spar ryggen. Hopfällbar pall med åtta förvaringsfickor för redskap. 390x310x300 mm. Pris cirka 280 kronor, Classicum

Var rädd om ryggen! Arbeta rätt i trädgården

Verktyg & redskap

Att jobba i trädgården är för en del ett nödvändigt ont, för andra ett rent nöje. Vilken av kategorierna du än tillhör är det viktigt att du arbetar på rätt sätt så att du inte skadar kroppen.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se maj -07, 10 maj 2007

Det första man tänker på när det gäller tungt arbete i trädgården är grävning. Stora, tunga jordlass som ska flyttas, djupa planteringsgropar som ska grävas och kompakt kompost som ska luftas. Grävjobb är svårt att komma undan om man har en trädgård. Att satsa på en, eller helst två, riktigt bra spadar, är därför en smart investering för en frisk rygg i framtiden.

Ny spade med teleskopskaft för alla i familjen. Blad av härdat stål, handtag överdraget med mjukplast. Pris cirka 320 kronor.

Annons

Lätt spade skonar ryggen

Det finns olika typer av spadar anpassade för skilda sorters arbete. Ska du till exempel gräva djupa hål bör spaden var spetsig och gärna med trampskena på övre delen av bladet. Ska du mest lasta och skyffla är det bättre med en spade med rak eller rundad framkant.

En lång och stark kvinna och en liten, tunn man arbetar sällan bra med samma spade. Exempelvis krävs rätt längd på skaftet för att man ska få en bekväm grävställning. Det finns spadar med teleskopskaft, men väljer du en sådan är det viktigt att satsa på hög kvalitet så att skaftet håller sig på plats ordentligt så att du inte plötsligt får handtaget i magen.

Ett blad i aluminium är betydligt lättare att lyfta än ett i smidesjärn – detta gäller även om du är stor och stark! Ska man gräva mycket är det bättre att ha en lätt, medelstor spade istället för en stor. Tar du tunga lass på bladet varje gång blir du fortare trött och belastningen på ryggen blir större.

En spade med en liten böj på skaftet ger hävstångsverkan vilket gör att du inte behöver ta i lika mycket. Gräver du mycket i tung och stenig mark kan en grep vara ett bra alternativ till spaden.

Rak rygg, värm upp och stretcha

Oavsett vad du gräver, och om du använder spade eller grep, håll alltid ryggen rak, böj benen och ryggslutet istället. Glöm heller inte att avsluta arbetet i tid, innan du tar helt slut. Det är bättre att fördela arbetet på ett par dagar än att tokjobba en dag och sedan ligga med ryggont en vecka efteråt. Att både värma upp lite grann innan och stretcha efteråt är heller ingen dum idé när man ska göra större, tyngre jobb i trädgården. Det är ofta betydligt mer muskelkrävande än en timme på gymmet!

Rätt däck på skottkärran

Att vingla runt med en skottkärra är också tufft för kroppen, och det är inte alls säkert att det är körtekniken det är fel på om det är svårt att styra. En skottkärra som mest används på mjuk mark bör ha stora, runda, luftfyllda däck för att vara stadig. På hård mark, som exempelvis gångar, fungerar det bäst med massiva, hårda däck.

Gemensamt för alla skottkärror är att de inte ska vara för tunga, men heller inte alltför lätta så att de blir instabila. Skottkärran bör också vara konstruerad så att lasset tynger på hjulet, inte på dina armar. Provkör helst i butiken innan du slår till.

Använder du skottkärran mest för att transportera jordsäckar eller stora krukor är det bättre att satsa på en så kallad ”pirra”. Då behöver du inte lyfta så högt och den är också stadigare att köra.

Hitta rytmen med räfsan

Att kratta grusgångar eller räfsa ihop löv är jobbigt för både armar och rygg. Försök att få in en skön rytm så går det lättare och blir skonsammare. Använd stadiga, svepande rörelser. Se också till att du har ett lagom långt skaft så att du inte behöver böja dig i onödan. Teleskopskaft är jättebra på den här typen av redskap, då kan alla i familjen använda samma.

 

Nydesignad, extra bred lövräfsa med 25pinnar och S-format skaft som avlastar rygg och axlar eftersom du kan arbeta i en avslappnad, upprätt ställning. Fiskars, cirka 200 kronor.

Fyll vattenkannan på pallen

Vattning kommer man knappast undan ens den regnigaste sommar, om inte annat så brukar växterna på altanen, i uterummet eller växthuset behöva tillskott. Vatten är tungt att släpa på, men det är å andra sidan jobbigt att springa fram och tillbaka många gånger om man har en för liten vattenkanna. Tio liter brukar vara ganska lagom. Tänk även här på att inte välja en vattenkanna som är onödigt tung i sig själv. Fyll gärna vattenkannan på en liten pall eller liknande så behöver du inte böja dig helt när du lyfter upp den.

Att hålla vattenkannan med båda händerna avlastar ryggen. Vattenkannan från Fiskars är tillverkad i plast och rymmer 10 liter. Pris cirka 130 kronor.

Sitt ned och jobba

Att kunna sitta ned och jobba, till exempel när man rensar ogräs i rabatten, skonar också ryggen. En stadig, låg barnpall fungerar bra, så länge rumpan får plats, annars blir det obekvämt! Vill du lyxa till det lite satsar du på en hopfällbar stol med fack för dina små trädgårdsredskap. Brukar du så småningom hamna på knä skonar du knäna om du har knäskydd eller en mjuk matta under.

Föredrar du att arbeta stående är ett skyffeljärn med långt skaft utmärkt för att rensa bort nyetablerat ogräs i grusgångar och rabatter. Håll efter en till två gånger i veckan så brukar det ge sig efter ett tag.

Skona knäna med tuffa knäskydd från crocs. Finns i elva färger. Pris cirka 299 kronor.

Klipp till direkt med sekatören

Även när det gäller småredskap är det viktigt med god ergonomisk utformning. En sekatör bör till exempel klippa av grenen vid första klippet, annars får du ju jobba både två och kanske tre gånger så mycket! Känn efter att alla småredskap du väljer; sekatörer, planteringsspadar och liknande, ligger bra i just din hand innan du köper dem. Tänk också på att det är kallare att hålla i ett handtag av metall än ett i plast, eller ännu skönare - trä.

Skona händer och naglar

Visst är det en speciell känsla att känna myllan mellan fingrarna, men trädgårdsarbete sliter hårt på händer och naglar. Det finns många bra handskar för olika specialändamål som exempelvis rosbeskärning, grovarbete i vatten eller skönt fodrade för vinterjobb. Att smörja in händerna före och efter trädgårdsarbetet gör också att huden håller sig smidigare och har även viss smutsavstötande effekt.

Arbetshandskar man blir glad av från Weibulls. Bomull, cirka 100 kronor.

Tips!

 

Fiskars har en hel serie med ergonomiskt utformade trädgårdsredskap, från spadar till räfsor, kantskärare, vattenkannor och ogräsupptagare. www.fiskars.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 maj 2007 Susann Gson Engqvist, viivilla.se maj -07
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]