Se till att du har bra snöredskap så kan du njuta av snön istället för att bara tycka att det är jobbigt att skotta. Foto Fiskars
Se till att du har bra snöredskap så kan du njuta av snön istället för att bara tycka att det är jobbigt att skotta. Foto Fiskars

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod passar dig bäst?

Verktyg & redskap

Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se november 2011, 15 november 2011

När snön kommer gäller det att vara beredd. Att se över sina snöröjningsredskap redan på hösten är klokt, laga eller släng det som är defekt. Att göra en översyn innebär också att du plockar fram dem så att de står lättillgängligt till när väl första snöfallet kommer. Alltför ofta står man där handfallen , ofta kommer det första, riktigt besvärliga snöfallet, som en överraskning när man har bråttom, till exempel till jobbet på morgonen.

Vilken metod är då bäst för att hantera snön? Givetvis beror det i första hand på mängden och typen av snö. Små mängder med lätt snö går att borsta bort med en piassavakvast eller helt sonika bara trampa ned, vid större snömängder är en skyffel, snösläde eller snöslunga effektivt. Skyffeln kräver mer av rygg och armar än släden, men snön i en släde kan å andra sidan kännas väldigt tung när man ska välta ut den, se till att släden i sig inte är alltför tung. Var rädd om ryggen - och hjärtat - det kan vara ett riktigt tufft motionspass att skotta snö, dela upp det i omgångar om du inte är väldigt god form.

Titta också gärna på termometern, ju kallare det är ute, desto lättare är snön. Behöver du skotta och vet att det blir mildare väder under morgondagen kan det vara klokt att masa sig ut redan kvällen innan för att slippa tung blötsnö.

Slutligen, tänk på var du lägger snön du skottat undan. Att fösa ut den på gatan så det blir en extra stor plogvall framför grannen brukar inte främja grannsämjan, heller inte att spruta in snö med snöslungan över tomgränsen.

Annons

Vilken metod passar bäst?

SALT

Att salta på marken innan snöfall är ett bra knep för att göra skottningen lättare. Saltet gör nämligen att snön inte fryser eller klibbar fast. Däremot fungerar det dåligt att använda salt för att smälta snö som redan fallit. Salt kan skada betong, kalksten och växter, tänk också på känsliga hundtassar.

 

Tösalt 10 kilo, cirka 50 kr, Jozo.

SAND

Sand eller grus används enbart för halkbekämpning. Det kan vara klokt att ha lite på förstukvisten så att du kan ta dig säkert ut från huset även morgonen efter ett mindre snöfall eller när mildväder gjort snö till is. Det samma gäller om din tomt har en brant garageuppfart eller på andra ställen där risken att halka är stor. Sand och grus fungerar bäst på någorlunda packad snö eller is.

Djurvänligt halkstopp av grus, utan salt. 10 kg/ cirka 40 kr, Weibulls

SKYFFEL/RAKA

En skyffel är smidig för att skotta upp gångar eller ta bort mindre mängder snö, men kräver sin armstyrka, särskilt om snön är tung och blöt. Satsa på en ergonomisk modell, gärna med rejält handtag så att du kan arbeta med båda armarna när det behövs. Rakan kräver inte lika mycket armstyrka eftersom den främst används för att skjuta snön framför dig. Båda fungerar bäst på måttliga snömängder.

 

Snöskyfflen "Snow light" har plastbelagt aluminiumskaft, ergonomiskt handtag samt plastblad med aluminiumfront. Blev Bäst i Test vid Smartsons jämförelse av sju snöskyfflar 2009. Pris cirka 300 kr,

 


Trottoarskrapa, 60 cm bred med stort grepp med plats för båda händerna. Pris cirka 450 kr, Karlstad Redskap.

SNÖSLÄDE

En snösläde gör att du slipper lyfta snön, men kräver lite fritt utrymme framför så att du kan skjuta den och få fart för att tömma den. Den tar mycket snö på en gång och är väldigt effektiv, men mycket snö blir också tungt, särkilt blötsnö. Satsa på en så lätt släde som möjligt utan att den för dens skull förlorar i stabilitet och hållbarhet.

Snösläde med vikbara skalmar, praktiskt om man har ont om förvaring. Skopa av lätt polypropylen med omvikt stålkant, skalmar av stål. Pris cirka 700 kr, Fiskars

SNÖSLUNGA

En snöslunga gör jobbet utan att du behöver kröka rygg och göra tunga lyft. Men försäkra dig om att du väljer rätt styrka, en liten, miljövänlig elslunga fungerar mycket bra på nysnö i måttliga mängder, men klarar inte stora mängder eller gammal, tung snö. Att förköpa sig på en onödigt kraftfull maskin är också att slänga pengarna i snön. Men kör försiktigt och var noga med var och hur du slungar iväg snön, det kan exempelvis flyga med småsten som kan skada människor och djur. Vissa åkgräsklippare kan omvandlas till snöslungor.

Stiga Snow Electric är en eldriven en-stegs snöslunga för måttliga mängder snö på asfalt och andra belagda ytor. Arbetsbredd 45 cm, arbetshöjd 25 cm, kastlängd 1-6 meter, 1800 W. Pris cirka 1 500 kr, Stiga.

ELSLINGOR I MARK

Att smälta snön underifrån med hjälp av värmekablar i marken är effektivt om det inte kommer stora snömängder på kort tid. Givetvis måste marken vara isolerad undertill innan kablarna monteras, annars försvinner värmen ned i jorden till ingen nytta. Hur hög effekt som krävs på elkablarna beror på var du bor, i södra Sverige räcker 250-300 W/m2, bor du längre norrut krävs 300-350 W/m2. Bra för dig som inte har möjlighet att skotta, men inte särskilt miljövänligt och kan bli relativt dyrt kalla vintrar..


 

FROSTVAKT RÄNNOR

"Frostvakt "är en värmekabel som smälter snö och is i rännor. Kabeln minskar själv effekten när det är rännan blivit snö- och isfri, vilket minskar energiåtgången. Kräver ingen behörighet för montering, bara lägg in och fäst kabeln i tak- eller hängrännan och anslut stickproppen till ett jordat uttag. Finns i längder från 2 till 100 meter.

 

Frostvakt 25 från Ebeco , pris cirka 1 700 kr för 25 meter värmekabel. Kostnader för elen tillkommer, förbrukningen är cirka 18-30 W per meter beroende på utetemperatur.

 

Krav från kommunen att hålla snö- och isfritt

Visste du att du som villaägare kan vara skyldig att skotta, inte bara på din egen tomt, utan även utanför? Reglerna skiljer sig från kommun till kommun, men det är ganska vanligt att man har skyldighet att hålla efter gångbanor precis utanför tomten. I Stockholm slipper du, men i Göteborg är reglerna extra stränga, där ska det vara skottat en dryg meter utanför tomtgränsen och har man en gångbana inom tio meter har man ansvar även för den. Men det gäller att använda rätt metod, salta får du till exempel inte göra enligt Göteborgs Stad. Vilka regler som gäller i din kommun bör stå på kommunens hemsida, annars gör du klokt i att ringa och fråga. Att ha ansvar för snöröjningen kan innebära att du blir ersättningsskyldig om någon skulle ramla och slå sig inom ditt ansvarsområdet. Men även om kommunen inte ställer något krav på att du skottar utanför tomten ska du ha så pass framkomligt att post och soptömning fungerar. Det finns inget som tvingar brevbäraren att pulsa fram i hög snö för att leverera din post.

15 november 2011 Susann Gson Engqvist, viivilla.se november 2011
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Vi i Villa-testet: Lättare skottning med rätt verktyg

Verktyg & redskap Även om snöflingorna dalar sakta mot marken, så bildas det snabbt en driva – då ska snöskyffeln fram. Ska du köpa ny, finns det en hel del att tänka på.

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.