Annons
Det är vackert med snö, men var rädd om ryggen. Många ryggskott kommer av snöröjning. Foto: Susann Gson Engqvist
Det är vackert med snö, men var rädd om ryggen. Många ryggskott kommer av snöröjning. Foto: Susann Gson Engqvist

Skotta skonsamt

Verktyg & redskap

Snöskottning är ett tungt och krävande arbete som dessvärre är svårt att undvika den här tiden på året. Med rätt teknik och bra redskap skonar du ryggen.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se december -07, 26 november 2007

Gnistrande vit snö bäddar in trädgården i en vacker och skyddande skrud, men tyvärr faller snön även där vi inte vill ha den, till exempel på garageuppfarten. Plogbilens vallar som stänger in bilen är också ett gissel som är svårt att komma undan som villaägare.

Självklart har det stor betydelse var man bor, hur mycket kraft och energi man måste lägga på snöskottning. Bor man lantligt med stor tomt behöver man antagligen skotta mer än i tätorten, men på landet har man å andra sidan kanske tillgång till bra maskiner eller traktor. Längst ned i södra Sverige är vintern betydligt kortare och mildare än i det snörika norr. Samiskan har hundratals ord för snö, och lever man i en värld där snöns olika egenskaper i allra högsta grad påverkar ens vardagsliv, är det förstås inte så underligt.

För visst är det skillnad på snö och snö. Lätt, fluffig snö som nyss fallit en kall dag går ofta att bara borsta bort med en piassavakvast. Vårens tunga blötsnö kan däremot kännas övermäktigt tung att få upp på skyffeln.


Visst är det bra att vägarna plogas, men vallen utanför garageuppfarten skulle vara skönt att slippa…

Annons

Håll ryggen i form

- Varje år när den första riktiga snöfallet kommit, går telefonen varm på praktiken, berättar Sue  Weber, leg. kiropraktor i Täby med  20 års erfarenhet av trasiga och trötta ryggar.

- Ofta har det varit en tuff höst med först trädgårdsarbete, sedan kanske en båt som ska tas upp, vinterdäck som ska på och slutligen, droppen som får bägaren att rinna över, tuff snöskottning. Är man otränad, eller har en skada sedan tidigare, är det lätt att ryggen blir överbelastad den här tiden på året.

Det allra bästa för att undvika problem med ryggen är enligt Sue Weber att regelbundet träna bålen, det vill säga rygg och mage. Exempel på bra sådan träning är Pilates eller den lite tuffare Core.

- Med bra mag- och ryggmuskler får du som en korsett av muskler som hjälper till att ge stadga åt ryggraden. De skyddar dig också till exempel om du halkar eller faller.


Även bälten avsedda för styrkelyft fungerar avlastande. Detta lyxbälte i skinn och med snabbspänne kostar 1.100 kronor på www.wahlanders.se Enklare bälten finns också exempelvis hos www.jnofitness.se


Ett ryggbälte ger stöd åt ryggen samtidigt som det värmer upp musklerna. Denna variant som även fungerar bra vid exempelvis ridning eller bilkörning kostar 498 kronor på www.backontrackshop.se

Börja lugnt och böj på knäna

Ofta har det snöat på natten, eller så har plogbilen varit ute tidigt och plogat in bilen. Men att börja dagen med intensiv snöskottning är ingen vidare bra idé, särskilt om man har eller har haft problem med ryggen. Även hjärtat bör startas försiktigt, det är särskilt viktigt om du har besvär sedan tidigare.

- Se snöskottningen som ett träningspass, tipsar Sue Weber. Värm upp försiktigt och passa på att spänna både mage och rumpa samtidigt som du skottar. Det ger både stadga åt ryggraden under tiden som du arbetar samt "gratisträning". 

Precis som med grävning gäller det att inte ta för stora lass på skyffeln. Heller flera, lätta lyft än få tunga. En stor skyffel kan vara en nackdel, eftersom det blir alltför tungt.

Är det lätt snö är en så kallad snösläde perfekt, de röjer brett och tar mycket snö i bladet. En snöraka där man skjuter snön framför sig istället för att lyfta den är också ett bra alternativ.

- Måste du lyfta snön är det viktigt att du hela tiden håller ryggen rak, säger Sue Weber. Böj på benen och lyft med lårmusklerna. Arbeta helst så nära kroppen som möjligt med armarna. Vrid inte ryggen samtidigt som du lutar dig framåt. Ryggen är som allra svagast när du lutar dig fram och samtidigt lyfter. Måste du vrida dig, vrid på hela kroppen, eller trampa helt enkelt runt.


Snöskyffel med stort, ergonomiskt handtag, så kallat ”Duo Grip” som gör att man kan hålla med båda händerna. Lackerat aluminiumblad med ”släpp-lätt-effekt”, skaft i lackad björk. Duo Grip 525 kostar cirka 350 kronor och kommer från Karlstad Re


En lätt och smidig snöraka från Fiskars ”Ergonomi Light”. Blad och ergonomiskt handtag i köldtålig plast, skaft i lätt aluminium. Rostfri, tål att alltid stå ute. Pris cirka 350 kronor.

Vila emellanåt

Ett vanligt misstag många gör, är att man inte slutar trots att det gör ont, berättar Sue Weber.

- Många är envisa och vill inte sluta förrän allt är klart. Det kan verkligen straffa sig, har du otur kan du få en skada som inte läker på hela vintern. Lyssna på din kropp, ta en paus eller hjälps åt, förmanar Sue.

Sue Weber har slutligen ett bra tips när du börjar bli trött i ryggen av skottningen.

- Ta en paus, sätt händerna i midjan med tummarna mot ryggraden och luta dig bakåt så att du tittar rakt upp i himlen. Upprepa gärna. Det är en bra rörelse för att vila ryggmusklerna. Alternativt kan du gå in en stund och lägga dig med uppdragna knän i 15 minuter.

Är skadan redan skedd, börja med att kyla området som gör ont i 15 minuter. Försök sedan att röra dig så mycket och varierat som möjligt under läkningsprocessen, men utan att  överanstränga dig förstås. Undvik att sitta ned. Då läker skadan oftast snabbare.


Att slippa skotta över huvudtaget är förstås en dröm för många. Med en åkgräsklippare som man kan montera snöskyffel på skonas ryggen maximalt, men det kostar förstås en slant. Kanske kan det löna sig att köpa tillsammans med grannarn

Fem tips för skonsam snöskottning

1. Värm upp innan. Se skottningen som ett motionspass och starta både hjärtat och musklerna försiktigt. Detta är särskilt viktigt om det är kallt ute samt om du är otränad eller har fysiska besvär.

2. Lyft med benen. Det är lårmusklerna och armarna som ska arbeta, inte ryggen. Behåll svanken (neutral rygg), håll ryggen rak, böj på benen och var noga med att vrida hela kroppen, inte bara ryggen, när du tömmer skyffeln.

3. Vila emellanåt. Vissa saker måste bara få ta sin tid. Är det stressigt på morgonen, sätt väckarklockan lite tidigare, eller få både dig själv - och chefen - att acceptera att vädrets makter rår man inte alltid över.

4. Stretcha efteråt. Ett varmt bad är också en välförtjänt belöning och hjälper till att mjuka upp musklerna.

5. Be en granne hålla efter det värsta om du reser bort en längre tid under snösäsongen. Då slipper det bli övermäktigt tungt när du kommer tillbaka. Dessutom ser huset mer bebott ut om det är skottat, vilket minskar risken för inbrott.

Ge din rygg tre minuter om dagen och slipp ryggbesvär i framtiden! Enkelt och roligt program från kampanjen "Straighten Up" kan du ladda ned gratis på kiropraktorsajten  www.ryggraden.se/


En miljövänligt eldriven snöslunga räcker utmärkt om du inte har så stor yta att skotta och kan tänka dig att gå ut ett par gånger om det snöar mycket. Stiga Snow Electric finns i två varianter, arbetsbredd 35 cm och 1300 watt.


Samiskan har hundratals ord för snö, exempelvis ”Tsievve” som betyder snö som är så hård att renarna inte kan gräva igenom den. Foto: Susann Gson Engqvist

Kuriosa - några samiska ord för snö

Habllek - Lätt, luftig dammsnö
Njáhtso - Blöt snö
Ridne - Snö i träden
Siebla - Genomblöt snö om våren
Sä ásj - Gammal, grov, lös snö, rinner som grovsalt
Tsievve - Hård snö som renarna inte kan gräva igenom
Tjarvva - Skare
Åppås - Orörd, mjuk snö

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

26 november 2007 Susann Gson Engqvist, viivilla.se december -07
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]