Annons

Skarpa sekatörer

Verktyg & redskap

Sekatören är lika viktig för trädgårdsmästaren som hammaren är för snickaren. Vi testar här sex modeller. Alla kan klippa, men alla gör det inte lika bra.

Av: Gör Det Själv, 27 mars 2013

Tekniskt sett finns det två grupper sekatörer: en med sidoskär, det vill säga att saxen har två blad som passerar varandra medan eggen på bladen klipper. Dessa används för klippning av skott, friska kvistar och liknande.

Den andra gruppen har endast ett blad som klipper mot ett mothåll. Dessa sekatörer används främst för hårda kvistar och dött material. De flesta klarar sig utmärkt med en sidoskärssekatör och en grensax för döda och torra grenar.

Jämfört med en grensax har mothållssekatören fördelen att den är mindre, smidigare och är lätt att hantera. Har man starka nypor klarar en sådan relativt grova kvistar. Idealet är att ha två sekatörer – en av varje slag.

Vi testar både sidoskärssekatörer och mothållssekatörer.

Annons

Så här gjordes testet

Funktion vägde vi in med 40 procent

Med funktion menar vi bland annat sekatörens utformning och detaljer. Vi klipper i sådana material sekatören normalt ska klara och så tjocka som tillverkaren anser sekatören vara gjord för. Med sidoskärssekatörerna klipper vi också av snören, vilket de borde klara när de är nya och har vassa eggar. Några sekatörer har urtag för klippning av nät, och vi testar genom att klippa 1 mm ståltråd.

Robusthet vägde vi in med 30 procent

I verkligheten är det ofta så att ett verktyg som man nästan alltid har i fickan används ofta och många gånger på gränsen till vad det kan. Därför är det en fördel om en sekatör är gjord för att tåla hårt arbete. Det undersöker vi genom att se på hur robust konstruktion varje sekatör har, och det ger oss också en uppfattning om hur länge sekatören håller.

Ergonomi vägde vi in med 30 procent

Sekatören ska passa handens storlek – naturligtvis. Men ergonomin bestäms också av skänklarnas utformning, placering av lås och av stötdämparnas utformning samt eventuellt klämskydd och andra praktiska finesser.

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, bör undvikas

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

Lätt med rullhandtag

Medium P92
Fiskars

En lättviktare som till största delen har tillverkats av syntetmaterial. Det fantasifulla utförandet passar bra för sekatören ligger bra i handen.

Funktion: Rullhandtaget känns ovant och underligt i början, men man vänjer sig snabbt. Enligt Fiskars reducerar rullningen belastningen på musklerna med 25 procent, vilket endast kan testas i laboratorium, men vi är benägna att hålla med, för det går lättare.

Robusthet: Vikten är låg eftersom sekatören tillverkas av kompositmaterial. Det är starkt men kan spricka vid onormal belastning. Sekatören känns behaglig och lätt.

Ergonomi: Även om rullfunktionen ger en extra bra ergonomi har den också en nackdel. Det är omöjligt att använda sekatören med vänster hand. Låset sitter bra på vänster sida. Fjädern som pressar isär skänklarna är liten, men fungerar utmärkt.

Max kvisttjocklek: 20 mm

Pris: 300 kronor

www.fiskars.se

042-36 11 00

Skapar förtroende

Premium BP30
Gardena

En elegant och välkonstru-erad sekatör av bra material. Tillverkaren ger 25 års garanti. Det ger förtroende.

Funktion: Sekatören klipper fantastiskt bra i upp till 20 mm friska grenar och kvistar – vilken den också är gjord för. Den har också som flera andra ett urtag i bladen för metalltråd. Men trots tillverkarens rosande beskrivning av de rostfria bladen så kan de inte klippa av ett snöre.

Robusthet: Man kan inte klaga på sekatörens kvalitet eller förväntade hållbarhet. Det är framför allt metall-ytorna som ger intryck av teknisk överlägsenhet. Blad och fjäder finns som reservdelar.

Ergonomi: Två slags plast sitter på utsidan av skänklarna. Den mot handflatan är mjukast. Sekatören har en stötdämpare. Klicklåset är åtkomligt från bägge sidor för höger- och vänsterhänta. Skänklarna passar en stor hand.

Max kvisttjocklek: 20 mm

Pris: 399 kronor

www.gardena.se

036-14 65 00

Populär hos proffs

Felco 2
Felco

En robust klassiker som är populär bland trädgårdsmästare i hela världen. Tidlös i sin stil och proffsig kvalitet. Klipper ståltråd.

Funktion: Sekatören ger perfekta, rena klipp i färska kvistar tack vare de rakbladsvassa bladen, som har kontakt hela tiden under klippningen.

Robusthet: Övertygande materialval och robust konstruktion. Sekatören klarar stora påfrestningar även när den används till sådant den inte är gjord för. Skulle något gå sönder, så kan minsta lilla del skaffas som reservdel.

Ergonomi: Sekatören är relativt stor men skänklarna sitter tätt intill varandra och man behöver inte ha stora händer för ett bra grepp. Låset sitter bara på ena sidan, men det gör inget då sekatören även finns för vänsterhänta. Det är tyvärr lätt att av misstag komma åt låset. Den ena skänkeln har vågform för fingrarna.

Max kvisttjocklek: 25 mm

Pris: 579 kronor

www.econova.se

011-36 81 50

Billig med bra

Park

Vi har ofta skrivit att pris och kvalitet hör ihop, men ibland kan även billiga sekatörer vara bra. Det är denna sekatör ett utmärkt bevis på.

Funktion: Det finns en del sekatörer av okänd kvalitet och ursprung, och denna måste vara en av de absolut bästa och kanske minsta. Den är nästan i fickformat jämfört med de övriga i testet. Blad av rostfritt stål och ett enkelt lås som fungerar perfekt. Testets bästa på att klippa snören.

Robusthet: Skänklar av helgjuten lättmetall kan verka svaga, men de är tillräckligt starka för sekatörens klippkapacitet. Reservdelar finns inte, men vem frågar efter sådana när sekatören kostar 60 kr?!

Läs även:

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Ergonomi: Sekatören har fin utformning med behagligt grepp tack vare halksäker plastbeläggning på skänklarna. Den är gjord för små händer men kan även användas av stora. Låset är enkelt, fungerar från båda sidorna.

Max kvisttjocklek: 15 mm

Pris: 60 kronor

www.cheapy.se

För alla händer

Comfort 8793
Gardena

Ser ut som andra sekatörer, men tekniskt bjuder den på en finess ingen annan har: man kan ändra vinkeln mellan skänklarna.

Funktion: Klipper bra och effektivt i hårda kvistar. Det vassa bladet har en fin beläggning av teflon som växtsafter inte fastnar på. Sekatören anpassas till handens storlek om man vrider på den lilla spaken på sidan av sekatören. En smart funktion som ökar användningsmöjligheterna.

Robusthet: Den är gjord av en stark aluminiumlegering. Den kraftiga konstruktionen och kvaliteten känns över-tygande. Fjädern kan bytas.

Ergonomi: Greppet är behagligt för händer som är lite större än normalt, men tack vare justerings-möjligheten kan både små och stora händer använda sekatören. Beläggningen känns rätt mjuk.

Max kvisttjocklek: 22 mm

Pris: 379 kronor

www.gardena.se

036-14 65 00

Dålig stötdämpning

RS 5000
Wolf-Garten

En sekatör med en fin form som är robust och bekväm. Den klipper torra kvistar på övertygande sätt, men stötdämparen fungerar inte.

Funktion: Detta är en solid och rejäl sekatör. Den arbetar med mothåll, vilket ändrar arbetsområdet till torra och hårda kvistar. Sådana klarar den utmärkt att klippa - upp till 25 mm tjocklek.

Robusthet: Rejält konstruerad sekatör som verkar hålla länge, även om man bara klipper 25 mm tjocka kvistar. Men det lovar ju tillverkaren, som även berömmer öppningsfjädern. Vi påstår däremot att fjädern så småningom blir slapp och förlorar sin styrka.

Ergonomi: När en sekatör kan klippa 25 mm tjocka kvistar, så ska den ha en mjuk beläggning på skänklarna i stället för hård plast. Här har det extra stor betydelse eftersom den inbyggda stötdämparen inte fungerar som den ska.

Max kvisttjocklek: 25 mm

Pris: cirka 540 kronor

www.wolf-garten.se

0551-51 71 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 mars 2013 Gör Det Själv
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]