Annons

Renare hemma med rätt dammsugare

Verktyg & redskap

Städning hör knappast till livets största glädjeämnen. Finns det knep för att få det tråkiga jobbet lite roligare?

Av: Inger Evertsson, 03 juli 2002

De flesta av oss tycker nog att städning knappast hör till livets största glädjeämnen. För det är ju ofta inte det du gör som syns, utan det du eventuellt inte gör. Som när du glömt att ta bort dammråttorna under soffan när svärmor kommer på besök och tappar skeden! Finns det några knep att få det tråkiga jobbet lite roligare? En ny dammsugare kanske? Eller en centraldammsugare! En städrobot - kan det vara något? Eller kanske du ska leja ut hela eländet till ett proffs?

Vi har talat med Anders Odell på Konsumentverket. Han vet vad du ska titta efter när du väljer en ny dammsugare. Det finns dammsugare i nästan alla prisklasser, från 1 000 kronor och upp till 20 000. Värst i prishänseende är städmaskinen "Kirby", som endast säljs via hembesök. Den har testats av Konsumentverket och visar sig inte vara speciellt mycket bättre än en vanlig dammsugare för cirka 3 000 kronor.

- Över huvud taget bör du inte köpa en så central apparat som en dammsugare vid dörren, säger avdelningsdirektör Anders Odell, ansvarig för Konsumentverkets tester av dammsugare.

Verket utarbetar metoder, som i detalj beskriver hur apparaternas funktion och prestanda ska provas. Själva testerna utförs där, men för vissa egenskaper kan man behöva särskild provningsutrustning. Då anlitar verket laboratorier utanför Sverige.

Annons

Dyr behöver inte vara bättre

När det gäller ordinära dammsugare finns det inget klart samband mellan pris och apparat. En dammsugare för 3 000 kronor kan vara lika bra som en som kostar dubbelt så mycket.

Utbudet av dammsugare är mycket stort på marknaden. Därför är det viktigt att produkterna är provade och utvärderade. Saknas testresultat bör du försöka prova den praktiskt i butiken.

- Dammsugaren ska kännas lätt och vara följsam. Olika reglage ska vara enkla att hantera, påse och filterhållare lättillgängliga. Vidare ska den ha ett teleskoprör som är lätt att hantera, säger Anders Odell, som också tycker att du ska jämföra ljudnivåerna på de olika modellerna.

Tungt att dammsuga

Att dammsuga innebär fler moment än vad man tänker på, och många av dem är ganska tunga. Varje gång du använder apparaten ska den bäras fram ur sitt gömställe i städskåpet. Upp till åtta kilo kan dammsugaren väga - så egentligen borde detta vara ett jobb för den som är starkast i familjen. Men så ser inte verkligheten ut, eller hur? Sedan ska maskinen monteras ihop och sladden ska sättas i väggen. Munstycken ska regleras och bytas. Maskinen ska dras över trösklar och teleskopröret justeras, liksom dammsugarens sugeffekt. Har du flera våningar ska dammsugaren bäras upp och ned för trapporna. Om du nu inte vill satsa på en dammsugare i varje våning. Hur som helst måste trappan också dammsugas.

Därför är det viktigt att dammsugaren är lätt att hantera. Ljudnivån bör inte heller vara för hög.

- Ta god tid på dig i butiken att välja. Tänk på att samma tillverkare har olika varianter av samma modell, vilka kostar olika mycket. Ofta är grundfunktionerna tämligen likvärdiga, säger Anders Odell.

Dyr extrautrustning?

Den dyra modellen kan ha någon liten facilitet som den billiga inte har. Tänk efter hur det ser ut hemma hos dig. Behöver du verkligen en dyrbar lyxdetalj, eller räcker det med en "vanlig" modell? Om det inte är så att en häftig lyxdetalj kan förmå mannen i huset att använda dammsugaren lite oftare?

Se också till att munstycket är original och detsamma som användes vid Konsumentverkets tester. En extremt billig maskin kan ha ett billigt piratmunstycke! Munstycket är ofta den svagaste länken när det gäller dammsugarens upptagningsförmåga.

Anders Odell tycker att du ska välja ett känt dammsugarmärke. Ofta tar stormarknaderna hem udda märken och säljer ut apparaterna billigt. Säkert kan detta vara ett frestande tillfälle att få en maskin till en ringa kostnad. Men hur är det med garantier och reparationer om apparaten skulle gå sönder? Var får du tag i dammsugarpåsar?

Jämför påskostnad

Just dammsugarpåsarna kan vara ett kapitel för sig. Jämför gärna vad de kostar att köpa och hur lätta de är att få tag på. En billig maskin som fordrar dyra påsar, vilka inte går att få tag på överallt, blir till slut en dyr historia!

Många dammsugarpåsar tillverkas som piratkopior, men Anders Odell råder att du köper de påsar som tillverkaren rekommenderar. Maskinerna mår oftast bäst av det, säger han.

Har du allergiker i familjen?

I så fall kan det vara idé att köpa en dammsugare med s k HEPA-filter, som effektivt tar hand om även mycket små partiklar. Ibland kan filtren till och med fungera som luftrenare.

Centraldammsugare blåser smutsen utomhus

I dag talas det mycket om centraldammsugare, vilka ibland ingår som standard i nybyggen. Är dessa verkligen bättre än vanliga dammsugare, och i så fall på vilket sätt?

Med en centraldammsugare slipper du släpa på en tung maskinenhet - den sitter fast förankrad i källaren. Däremot gäller det att hantera en cirka 10 meter lång orm till slang.

Enligt konsumentverket var partikelutsläppet i genomsnitt mycket högre hos centraldammsugare än hos vanliga dammsugare. Men den stora fördelen med centraldammsugaren är att den blåser ut partiklarna utanför huset. Därför kan den vara ett bra alternativ för den som är allergisk. Däremot bör du som allergiker inte tömma en centraldammsugare, eftersom den innehåller många kilo allergiframkallande damm. Detta gäller i synnerhet de som saknar påse.

Men, för grannsämjans skull, tänk på var du placerar utblåset så att inte grannarna får ditt mattludd på flintasteken. Det kan också bullra en del från utblåset. Välj en modell med lägre buller på utblåset. En skillnad på 10 d(B)A upplevs som en fördubbling.

Inte heller när det gäller centraldammsugare kan du på priset avgöra hur bra den är. Centraldammsugarna kostar mellan 4 500 och 10 000 kronor.

Begär alltid testresultat

Vilken typ av dammsugare du än funderar på att köpa, bör du be att få se testresultat för den maskin du valt ut. Annars kan det vara mycket svårt att avgöra maskinens prestanda. Det är nämligen inte många försäljare som tillstår att deras produkter inte håller måttet. Som konsument måste du vara lite envis och "besvärlig" om du vill få en så bra produkt som möjligt. Detta gäller i synnerhet när du köper en centraldammsugare. Detta är en stor investering, som du dessutom bygger in i huset. Köper du "fel" maskin kan det bli ett dyrt misstag.

Robot i framtiden?

En trevlig liten sak i dammsugarväg är städroboten, som åker omkring i huset och letar dammråttor alldeles på egen hand. Så småningom, efter diverse törnar, lär sig denna trevliga varelse ditt hem och åker runt från hörn till hörn utan att krocka varken med dina möbler eller med väggarna. Roboten får dock än så länge ses som framtidens rengöringsmaskin, men håll med om att den snabbt skulle bli en kär familjemedlem!

Städhjälp

För oss som inte tycker att det finns roligare saker att göra än att städa finns faktiskt ytterligare ett alternativ. Att helt enkelt leja ut det hela. Det finns företag som har tagit som sin uppgift att sköta hemservicen åt dem som inte vill, kan eller hinner städa så mycket som behövs. De som arbetar i dessa bolag ser inte städning som ett nödvändigt ont. För dessa är det istället en utmaning att få ditt hus skinande rent. För cirka 250 kronor inkl moms i timmen tar dessa änglalika proffs hand om hela städproceduren och huset är rent från tak till golv när du kommer hem. Onekligen ett lockande alternativ! Vissa företag anlitar hemserviceföretag åt sina anställda. Detta betraktas som en löneförmån, vilken är skattepliktig.

Vilka städvanor du än har, och vem som än gör jobbet, behöver du en ordentlig dammsugare.

Visst kan du installera centraldammsugaren själv

Städa med feng shui

Så får du bättre inomhusluft

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

03 juli 2002 Inger Evertsson
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]