Annons
När du ska välja vattenpass gör du klokt i att investera i en lite dyrare modell om ska bygga ett hus eller göra större ombyggnader.
När du ska välja vattenpass gör du klokt i att investera i en lite dyrare modell om ska bygga ett hus eller göra större ombyggnader.

Rakt med vattenpass

Verktyg & redskap

Vattenpasset hjälper dig att få ett perfekt resultat när du reser en vägg, hänger upp en hylla, lägger tak, sätter upp tapeter eller när du utför någon annan uppgift, där det gäller att få något vågrätt eller lodrätt.

Av: Gör det själv, 15 april 2013

Vattenpasset är ett basverktyg för hantverkare, men det är skillnad mellan billiga och dyra pass, vad det gäller stabilitet och styrka.

Komfort, till exempel bra handtag, och smarta speglar, som gör det lättare att läsa av libellerna (vätskebehållarna med luftbubbla) ur olika vinklar är viktiga faktorer vid val av pass.

Vi har testat fem vattenpass av allroundtyp som alla är 120 cm långa. Det dyraste kostar cirka 550 kronor  och det billigaste 139 kronor.
Ditt val bör baseras på hur stor nytta du har av ett vattenpass. Även det billigaste passet är tillräckligt exakt för att hänga upp hyllor, men ska du renovera villan eller genomföra ett annat större projekt, bör du kika på de dyrare modellerna i testet.

I ett föregående test av vattenpass råkade vi ut för ett billigt exemplar, som efter ett fall till golvet slutade sina dagar som precisionsverktyg. Även i detta test har vi rätt billiga pass men samtliga klarade fallprovet, där vi släppte passen från 100 cm ner på ett betonggolv.

Annons

Precisionen är som den ska vara hos alla vattenpass i testet. Det finns dyrare pass med större precision, men om du inte ska montera instrument som är extremt beroende av precision får du ingen större glädje av dyrare pass.  

Därmed ska det inte sägas att det inte är någon skillnad på billiga och dyra. Det märks framförallt när vi tittar på stabilitet och styrka. Hur mycket stryk tål vattenpasset och hur länge kan man förvänta sig att det är funktionsdugligt?

Ditt vattenpass ska vara exakt. Därför bör du då och då kontrollera om passet är pålitligt. Om du har möjlighet, kan du utföra samma kontroll av de vattenpass du funderar på att köpa. Håll passet lodrätt mot en vägg och dra ett streck. Vänd passet 180 grader och kolla att strecket stämmer med vad libellen visar. Samma test kan du utföra vågrätt. Du ska också undersöka hur känsligt vattenpasset är. Det gör du genom att lägga det på en plan yta. Lyft försiktigt den ena änden 10-20 mm. Då ska luftbubblan i libellen röra sig 1-2 mm. Klarar inte passet dessa test väljer du ett annat.

Så här testade vi

Precision vägde vi in med 40 procent

Precisionen är mycket viktig för ett vattenpass. Det ska inom en rimligt liten tolerans visa om något är lodrätt eller vågrätt. Vi testar på flera underlag och vänder passet 180 grader för att se om det då visar likadant. Vi ser också på hur mycket bubblan i libellen rör sig, eftersom det signalerar hur känsligt passet är. Vi kollar också om luftbubblan fyller ut utrymmet mellan strecken i libellen.

Styrka vägde vi in med 30 procent

Förutsättningen för att vattenpasset ska bevara sin precision och känslighet är att det är så starkt att det tål att tappas på golvet. Det ska också tåla att välta, om du har lutat det mot en vägg. Vi ser på hur skyddade libellerna är. Är de t.ex. inbakade i plast? Vi kollar profilen och ser på materialet. Stötdämpande ändstycken är ett plus.

Hantering vägde vi in med 30 procent

När man använder sitt vattenpass ofta är det viktigt att det är lätt att hantera. Vi undersöker hur lätt det är att läsa av libellerna ur olika vinklar. Är det lätt att dra streck längs vattenpasset? Är det lätt att hålla det mot en vägg eller en annan plan yta? Infällda handtag är ett plus när det gäller hantering.

Så här tolkas resultatet:

9–10: Toppkvalitet.
Inga anmärkningar.

7–8: Mycket bra.
Utmärkt kvalitet.

4–6: Medel.
Genomsnittsprodukt.

2–3: Dålig.
Under medel, bör undvikas.

0–1: Usel.
Låt bli – köp inte!

Saknar handtag

80
Stabila
Eab kungsmaskiner


Stabila erbjuder en stor mängd pass, från billiga varianter till dyra. Detta vattenpass är ett av deras enklaste.

Precision: Precis som övriga vattenpass i testet håller detta vad det lovar när det gäller precision. Bubblorna fyller fint ut i libellerna.

Styrka: Pulverlackerad, enkel aluminiumprofil med plastskydd i ändarna som skyddar mot slag och stötar. Inget extra men fungerar. Okrossbara libeller, påstår tillverkaren, och ger 10 års garanti. De tålde i varje fall att vi släppte passet på golvet.

Hantering: Handtag saknas, vilket gör det lite besvärligare att hålla passet i lod och lite svårare att få grepp när det ligger ner. Inget stort problem för gör-det-självare, men kan vara en nackdel om man arbetar med det varje dag. Hål för upphängning finns.

Antal libeller: 2 lodrätt, 1 vågrätt
Pris: 329 kronor

Enkelt och billigt

16192
Biltema

Trots att detta pass är billigast så fungerar det fint. Det är lika exakt som de övriga, och man arbetar utan problem med det. Bubblan fyller ut fint mellan strecken.

Precision: Det låga priset påverkar inte precisionen, 
som är lika fin som hos övriga vattenpass i testet. Bubblan 
är så stor att den fyller utrymmet mellan strecken i libellen, precis som den ska.

Styrka: Aluminium är hållbart och ett fall på en meter är inga problem. Även libellerna bibehåller sina positioner. Enkla plastskydd i ändarna. Libellerna är ingjutna i skyddsplast.

Hantering: Det enda passet i testet som har en libell som visar 45 grader. Kan användas som fingervisning när man håller på med tak. Plasten, som libellerna är ingjutena i, fungerar som ett förstoringsglas så man lättare ska kunna läsa av libellerna.

Antal libeller: Lodrätt, vågrätt och 45°
Pris: 139 kronor

Mer än bara design

Fatmax
Stanley

Grövre och kraftigare än övriga pass som testats och dessutom med en form som underlättar när det är dags att dra ett streck.

Precision:  Lyfter man passet i ena änden ca 15 mm så rör sig luftbubblan i libellen ca 1-2 mm, vilket är inom den tolerans som tillverkarna rekommenderar.

Styrka:  Med sin vikt på cirka 1 kg är passet riktigt tungt. Tyngden beror på vattenpassets kraftigt konstruerade profil i aluminium, som är både bredare och tjockare än hos konkurrenterna. Att passet dessutom har utrustats med kraftiga gummiskydd gör att det tål en tuff hantering.
Hantering:  Två greppvänliga handtag gör det smidigt att hålla fast och lyfta passet oavsett hur man håller det. Libellen som sitter på mitten är infälld och utan kant. Det innebär att man kan rita ett helt streck utan avbrott för libellen.

Antal libeller: 2 lodrätt, 1 vågrätt
Pris: 499 kronor

Robust

Hv120
Hultafors

Hultafors erbjuder ett brett sortiment av olika pass. 
Detta ligger i klassen ovanför gör-det-självaren och heter Hantverkarpass, men det är en enkel modell.

Precision: Samma känslighet som övriga. Hela passet verkar gediget och robust och det påverkar också hur exakt det är. Luftbubbla och libeller är större än hos de andra passen.

Styrka: Profilerad aluminium som ger extra styrka  jämfört med ett helt rakt. Ska enligt tillverkaren klara påfrestningar som är tuffare än vårt falltest. Fallet från 100 cm påverkade varken själva profilen, metallen eller någon av libellerna.

Hantering: Passet är gjort med formad profil. Det gör att man lättare får grepp med handskar, eller om passet är vått. Stötdämparna av gummi har upphängningshål. Libellen i mitten är ingjuten i akrylplast som ger 30 procent förstoring.

Antal libeller: 2 lodrätt, 1 vågrätt
Pris: 550 kronor

Lite lättare att läsa av

Hercules 985-P
Kapro

På ovansidan av passet finns det ett urtag i profilen som gör att man kan avläsa libellen utan att behöva vrida på huvudet och kroppen. Riktigt smart!

Precision: Passet är så exakt som man förväntar sig, både om man kontrollerar genom att rita och vända 180 grader och om man jämför med dyrare pass. Efter att vi tappat passet på golvet gjorde vi om kontrollen utan att finna några fel.

Styrka: Aluminiumprofil med kraftiga gummiändar skyddar passet. Hela passet verkar kraftigt och gediget. Libellerna är ingjutna i plast för att skyddas.

Läs även:

Gör redskapen redo för våren

Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Hantering: När man lodar exempelvis en regel och ska läsa av libellen får man vrida på både kropp och huvud för att läsa av – på alla andra pass vill säga! Här har man fräst hål i profilen och monterat en spegel, som gör det lätt att läsa av. Utmärkta handtag.

Antal libeller: 2 lodrätt, 1 vågrätt
Pris: 499 kronor

Köpinformation:

www.eabkungsmaskiner.se
0300-700 50

www.biltema.se
077-520 00 00

www.stanleyworks.se

031-68 60 60

www.hultafors.se
033-723 74 00

www.wareco.se
0522-919 70

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 april 2013 Gör det själv
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]