Lyxa till poolen

När poolen börjar kännas trist och sliten är det kanske dags att ge den en ansiktslyftning. Ny liner, sarg eller belysning kan göra susen.


Att äga en egen pool står högt på mångas önskelista. För dig som redan har en finns sätt att få ännu mer grädde på moset!

Den som äger en egen pool har något som toppar, åtminstone manliga, villaägares trädgårdsdrömmar. Detta har Vi i Villa konstaterat i en egen undersökning – villapanelen. För visst är det lyxigt att kunna avnjuta en kall dryck vid poolkanten och, när andan faller på, slänga sig i det svalkande vattnet.

Utvecklingen går, som med allt annat, framåt och nya lockande tillbehör kommer ständigt ut på marknaden. Och kanske börjar poolen kännas lite sliten och trist efter ett antal år. Då är det förmodligen dags för en liten renovering.

En fontän kan anslutas till poolens returvatten och blir en tilltalande detalj i trädgården. Fontäner finns i olika prisklasser och utföranden, denna flyter och har två munstycken för olika strilar. Pris 690 kr. J&F Fritid.

Vill man förändra utseendet radikalt kan man välja en annan typ av liner, det vill säga plastinnanmätet som finns i poolen, kanske en marmorerad liner eller i mosaik. En ny liner kostar från cirka 7 000 kronor för en 4 x 8 meters pool, beroende på vilken kvalitet du väljer. En bra liner av god kvalitet bör hålla cirka 20 år men de flesta tillverkare lämnar max 2 års garanti.

-En normalhändig person som har fått bra anvisningar klarar att byta liner själv. Vill man leja bort arbetet kan poolleverantören ofta hjälpa till, säger Hans Persson på Svenska poolfabriken.

Har du träsarg kan du byta ut även den mot en underhållsfri stensarg. Detta kan vara extra snyggt i kombination medstenplattor runt poolen, säger han.

Man kan även byta ut stegen mot en pooltrappa med ett elegant utseende och som gör det enklare att ta sig i och ur poolen. Trappan blir ett perfekt ställe att sitta och mysa på. Det är också trevligt med belysning i trappan vilket dessutom underlättar upp- och nedstigning vid kvällsdoppet, tipsar Hans Persson. En lättmonterad trappa med stagsats kostar från cirka 22 000 kronor.

Det finns många sätt att göra pool-livet lyxigare. Att installera solvärme till poolen kan vara ett sätt. Foto Svenska Poolfabriken.

Lyx på hög nivå

Om du vill lyxa till det ordenligt finns optiska ljusslingor som fästs fast under poolsargen och som skiftar i olika färger. Inte speciellt billigt, man får räkna med att lägga ner cirka 20-30 000 kronor, men det blir garanterat spektakulärt.

Det finns också undervattenshögtalare för den som vill lyssna på musik under vattnet. Dessa monteras på poolväggen och kostar från cirka 9 000 kronor.


Man kan utrusta poolen med ett motströmsaggregat, ofta kallat jetswim eller jetstream, om man vill motionssimma. Ett sådant aggregat fungerar lika bra i en stor pool som en liten och går loss på cirka 15 000 kr och uppåt.

Rengöring som underlättar vardagen

Många har pumpen och rengöringsanläggningen i till exempel källaren eller garaget. Men kanske behövs den ytan till annat? Det finns rymliga pumprum som grävs ned vid poolen och är ett alternativ till andra utrymmen. Dessa pumprum finns även med färdigmonterad maskinutrustning och kostar cirka 17 000 kronor.

Det är också viktigt är att ha ett bra poolskydd, inte bara ur säkerhetssynpunkt utan också för att det hindrar löv och annat skräp att hamna i poolen.

-Man bör ha en stor ytvattenrenare och kraftig maskinutrustning så att löv och skräp som hamnar på vattenytan snabbt sugs in i ytvattenrenaren och så lite som möjligt hamnar på poolbotten, tipsar Hans Persson.

Det som ändå hamnar på poolbotten kan sugas upp manuellt med ett bottensugmunstycke och teleskopstång alternativt en automatisk städrobot som städar poolbotten själv. Man får räkna med 6000-8 000 kronor för en bra automatisk bottensug. Poolstädare finns i olika prisklasser hos poolleverantörer och kostar från cirka 3 000 kronor.

 

En poolrobot med inbyggda motorer och inbyggd uppsamlingspåse kostar från cirka 20 000 kr. Foto Folkpool.

Utnyttja solen

När det gäller uppvärmningen av poolen är solfångare som är anpassade för pooler ett bra alternativ, tycker Hans Persson. Dessa betalar sig på cirka fyra år och därefter är det gratis.

-Normalt brukar man installera solfångare som motsvarar 50-100 procent av poolens area. En pool som är cirka 32 kvm behöver 16-32 kvadratmeter solfångare för att hållas tempererad (upp till 25 grader) under 4 månader (maj-aug). Kostnaden blir mellan 800-1 000 kronor per kvadratmeter för själva solfångarna, montering och reglerutrustning tillkommer. Eftersom man sedan använder den befintliga cirkulationspumpen blir driftkostnaden för solfångarna lika med noll, säger Lars Andrén, ordförande i Svenska solenergiföreningen.

Glöm inte säkerheten!

Att unna sig lite lyx är härligt, men säkerheten måste alltid komma i första hand. Ett bra poolskydd är en förutsättning för ett behagligt poolliv, men även en juridisk skyldighet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar