Annons

Limma och spika

Verktyg & redskap

Det finns otroligt många olika sorters lim. Det finns lim för mjukplast, hårdplast och metaller, för torrt trä, vått trä och för tapeter, kakel och golvbeläggning. Mattlim, hobbylim, trälim, asfaltlim, vinterlim...

Materialet kommer från Stora Reparationshandboken av Dag Thorstensen, Forum Förlag.
ISBN: 9137122258, 168 sidor. Pris cirka 318 kr.

Till "vanliga" reparationer klarar du dig utmärkt med en fyra fem olika typer av lim: vanligt papperslim, vitt trälim, polyuretanlim, epoxilim och kontaktlim. Kontaktlim stryker du ut på båda ytorna som sedan ska torka så att limmet inte längre klibbar. Därefter sätter du hop delarna och sätter press enligt anvisningarna på limförpackningen. Limmet torkar fortare ju varmare det är. Epoxilim är ett tvåkomponentlim (lim och härdare) som du måste blanda till före användning. Det används till alla hårda ytor och är utmärkt för reparation av stengods och keramik.

Annons

Trälim inne nej.
Trä mot trä inomhus. Flera varianter.

Trälim ute ja
Trä mot trä utomhus

Vinterlim ja
Trä ner till minus 10 grader

Polyuretanlim ja 
Trä mot andra hårda material.

Fyllande Universallim svag ja
Vinyl, typ, kort, PVC, regnkläder o.d.

Universallim stark ja
Papp, trä, keramik, läder, tyg, mjukplast o.d.

Kontaktlim ja
Gummi, läder, plast, glas, keramik o.d.

Textillim ja
Skinn, typ, tältduk

Hårdplastlim ja
De flesta hårda plastmaterial Mjukplast ja Luftmadrasser, regnkläder, plastleksaker

Monteringslim ja/nej
Montering av panel och skivor inomhus Solution ja Limning av gummi och det flesta andra material

Asfaltlim ja
Limning och tätning av takpapp, shingel Epoxilim tvåkomponent ja Limmar de flesta hårda material

Att limma keramik och stengods

Keramik och stengods är oftast tillverkat av tjocka material och det underlättar reparationsarbetet. Man får en rejäl brottyta att stryka ut limmet på. Det är i huvudsak två typer av lim som kan komma i fråga — lim som fäster genast (snabblim och kontaktlim) och lim med längre torktid (tvåkomponentlim). Använder man den första typen av lim måste man vara stadig på handen och veta exakt vad man gör. Korrigeringstiden är minimal. Tvåkomponentlimmet medger tid för justeringar, men kräver att man kan hålla delarna i exakt samma position under hela torktiden. Tejp och en skål med finkornig sand kan i så fall vara ett bra hjälpmedel.

1. Lägg bara lim på mitten av brottytan så att det inte pressas ut när delarna sätts samman.

2. Pressa samman delarna ordentligt och var noga med att de sitter rätt. Lås dem i denna position och en bit tejp över skarven.

3. Pressa försiktigt ner bitarna i hinken med sand så att de står stadigt. Undvik att få sand på skarven, eventuellt genom att du sätter en bit tejp över hela fogen. Sanden ser till att föremålet står stadigt medan limmet torkar. I brist på sand kan du använda vetemjöl. 

Verktyg och tekniker

Att limma med snabblim. Även om tvåkomponentslim av typ Araldit är den limtyp som ger bäst möjlighet att passa in delarna till varandra, finns det tillfällen då du måste ta till limsorter som fäster mycket snabbare, så att presstiden endast blir några sekunder.

Vanligast av dessa är snabblimmet eller superlimmet. Den tekniska betäckningen är cyanoakrylatlim. Vanligaste är enkomonentsvarianten som ska påföras i ett tunt lager på den ena av delarna, därefter pressar du samman dem under några sekunder medan limmet härdar.

Som tidigare nämnts, finns det ingen tid att ångra sig, delarna måste sitta helt rätt från början. Förskjuts de det allra minsta under den korta härdningstiden, riskerar du att limningen misslyckats.

Under de senaste åren har det dykt upp lim av denna typ i tvåkomponentsform bestående av lim och en så kallad accelerator. Med några av dessa limtyper kan du då sätta samman delarna och sedan påföra limmet hela vägen runt skarven. En dusch med acceleratorn efteråt ger ögonblicklig sammanfogning. Följ bruksanvisningen noga.

Att limma trä. Vanligt trälim finns i många olika varianter, och även om många av dessa gör ungefär samma sak och kan användas till olika typer av limarbeten, kan det vara bra att ha tillgång till i alla fall några olika sorters lim – se översikten. Då är det lättare att få en hållbar limfog.
Lim bör som regel påföras på båda ytorna, i alla fall om det gäller kådrika träslag. Lägg på ett tunt lager, låt torka några minuter (det som kallas ”öppen tid”) och pressa samman. Trycket ska vara så pass stort att limmet sipprar ut, men inte mer. Använder du spik eller skruv, kommer de att stå för sammanpressningen och du kan hoppa över tvingarna. Torka genast av överflödig eller utsipprande lim med en fuktig trasa.

TIPS!
När du limmar vanligt trä, bör bägge ytorna bestrykas. En limfog ska vara tunn, och limmet måste därför spridas ut med en pinne eller något liknande. Vänta gärna några minuter innan du sätter samman ämnena, det gör fogen starkare.
 

Förlimma
På snedsågade ytor eller på poröst trä, som spånskivor, måste du förlimma för att det ska hålla ordentligt. Blanda vitt trälim med vatten i förhållandet 2:1. Pensla blandningen på ytorna och låt torka helt. Limma sedan på vanligt sätt och spänn samman.

Limma inte ändträ
Var noga med att kontrollera ämnena innan du limmar och att kontaktytan ska vara så stor som möjligt. Tänk på att det inte går att limma ändträ mot en yta och få en stark fog. Du kan alltså inte limma samman två ämnen till ett T, utan att samtidigt skruva eller sinka samman fogen. Det finns två orsaker till detta: den ena är att ändträ suger alltför mycket så att limmet inte fäster tillräckligt, den andra är att ju längre ”benet” är, desto mindre kraft behövs för att knäcka fogen.

Vattenfast limning
Ska du limma konstruktioner utomhus, måste du använda vattenfast lim. Det bästa och enklaste är kanske ett porfyllande polyuretanlim som expanderar med vatten. Detta lim används för vanlig limning av trä, men kan också användas till metall.

Innan du applicerar limmet, måste ytorna fuktas med vatten. Därefter sätts de samman i press, och efter några timmar eller ett dygn, kan du skära bort överflödigt lim (skum).

Spikning
Att slå i en spik är inte så svårt, men det är inte heller bara att banka loss på spiken. Du måste ta hänsyn till materialet och underlaget. till vilken styrka förbindningen ska ha, och välja spik utifrån detta.

Du får aldrig spika fast mindre föremål eller nära änden på en list utan att först borra. I annat fall spricker träet och allt går åt skogen. Borra hål, med samma diameter (eller något mindre) som spiken, i ämnet som ska spikas fast, men inte i underlaget som ämnet ska fästas i. Lister av ek eller andra hårda träslag spricker mycket lättare än mjuka träslag. Där måste du borra hål till varenda spik.

Tre gånger tjockleken
En gammal tumregel säger att spikens längd ska vara tre gånger ämnets tjocklek, men inomhus, där rörelser och fuktighet inte påverkar virket lika mycket, kan längden reduceras något. Så till exempel skulle en 15 mm tjock list kräva en spik som är 40 mm, men använder du huggen spik, kan längden minskas ett snäpp eftersom räfflorna gör att spiken sitter nästan lika bra som en skruv.

Det går bara att spika fasta underlag. I en gipsplatta får spiken inget fäste, med mindre än att du träffar en regel på baksidan. Masonitskivor och asfabord är heller inget vidare att spika i, medan spånskivor ger något bättre fäste. Däremot kan gipsskivor och mjuka fiberskivor av olika slag naturligtvis spikas mot ett fast underlag.

TIPS!
Om du av en eller annan anledning inte har möjlighet att borra hål för spikarna (om du t.ex. inte har tillgång till en borr) finns det andra möjligheter:

1. Du kan borra hål med en modellborr, men ta det försiktigt.

2. Knipsa av spiken med tång så att den får egg. När spikspetsen placeras tvärs fiberriktningen, krossas fibrerna, medan en vanlig spik skulle ha bänt isär dem.

3. Placera spiken med huvudet nedåt på en bit metall eller sten och hamra spetsen så att den blir platt. Men ingen av dessa lösningar är lika bra och säkra som att förborra.

Tips när du spikar

En spik ska vara minst tre gånger längre än tjockleken hos det ämne den ska fästa (se figuren). För tunna ämnen kan längden vara fyra gånger tjockleken.

Använd spikdrivare för den sista millimetern, även vid grövre spikning. Resultatet blir bättre genom att spikhuvudet hamnar i nivå med ämnet och du undviker fula slagmärken.

Spikspetsen kan spräcka fibrerna i träet. Vill du slippa borra kan du lösa problemet genom att antingen knacka spetsen platt eller klippa av den och placera “eggen” tvärs mot fibrerna. På sa vis klipps fibrerna av istället för att pressas åt sidan.

Undvik att spika i närheten av kvistar. Nära änden av ett ämne måste du borra ett hål först. Detta gäller även vid skruvning. Spikarna i ett utegolv eller på en väggpanel ska inte gå i vågor. Resultatet blir både professionellt och snyggt om du fäster upp ytterplankorna och sedan märker ut var spikarna ska sitta. Du kan också märka ut placeringarna på förhand på varje enskild bräda.

Sätt inte spikarna på linje i samma ämne om de ska stå tätt — då spricker träet lätt. Det bästa är att spika i ett sicksackmönster.

Saknar du dyckert?

Ta en vanlig trådspik. Lägg huvudet mot metall eller sten och knacka till det från sidan. Vrid och knacka från andra hållet. Du får inte ett perfekt dyckerthuvud men ett spikhuvud som är avlångt och därför lättare att slå ner med spikdrivare.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 april 2005
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]