Annons

Kraftpaket mot smutsen

Verktyg & redskap

Dags för en ny dammsugare? Här får du veta vad du behöver om dammsugarens viktigaste egenskaper.

Av: Maria Backman, Foto Anna Danielsson, 10 mars 2004

Stirra dig inte blind på dammsugare med starka motorer, snygg design och lockande extrafinesser. En dammsugarens viktigaste egenskaper är bra dammupptagningsförmåga, låga halter av partikelutsläpp och god hanterbarhet.


Konsumentverkets dammsugartester är en av de mest uppskattade och efterfrågade testerna, berättar Anders Odell som provar just dammsugare på Konsumentverket.

­- Jag tror det beror på att många är osäkra på det här med dammpartiklar. De syns ju inte och därför är det viktigt att man har en dammsugare som man kan lita på, med god dammupptagningsförmåga.

En vanlig missuppfattning bland konsumenter är att en dammsugare med hög energibrukning skulle ge större sugförmåga, tror Björn Fagerlund på Electrolux.

Annons

­- För en optimal dammupptagningsförmåga krävs visserligen en hög sugeffekt, men blir den för hög sugs munstycket fast i underlaget och det blir tungt att städa. Tänk istället om alla Sveriges dammsugare drog 500 Watt mindre -vad mycket energi vi skulle spara!

Mät sugeffekt på rätt sätt

En stark motor är alltså ingen garanti för en god dammupptagningsförmåga.

- Det finns dammsugare som släpper ut mer partiklar än vad som finns i den omgivande luften. Det kan bero på läckage i maskinen eller dåliga filter. Munstycket är en annan svag länk. Här sätter många tillverkare dit ett billigt munstycke, vilket är svårt för konsumenten att kunna se, säger Anders Odell.

Bra sugeffekt ska mätas vid munstycket och inte i motorns sugeffekt, anser Mattias Sörensen på Nilfisk.

- Annars blir sugeffekten extremt hög men missvisande, om man nu inte använder sin dammsugare utan påse, slang, rör och munstycke. Sugeffekten i munstycket är i sin tur beroende av dammsugarens konstruktion, förklarar Mattias Sörensen vidare:

- De flesta dammsugare suger exempelvis genom hela påsen. Därmed packas partiklarna närmast motorn och försämrar successivt sugförmågan i takt med att påsen fylls. För hög motoreffekt minskar samtidigt motorns livslängd radikalt. Och livslängden kan variera kraftigt mellan olika tillverkare. En motor som klarar 1 000 timmar motsvarar en livsländ på 20 år för ett normalhushåll som dammsuger cirka en timme per vecka.

Tätheten, inte filtret, avgör

Hur ska man då som konsument förvissa sig om att man får den bästa dammsugaren?

- Fråga personalen i butiken efter testresultat för de viktigaste faktorerna - det vill säga; dammsugarens dammupptagningsförmåga, partikelutsläpp och hanterbarhet, uppmanar Anders Odell som annars hänvisar till Konsumentverkets dammsugartester.

Idag finns dammsugare med så fina filter att luften renas upp till 1 000 gånger. Men låt dig inte skrämmas av talet om kvalster. Det finns ingen anledning att rusa iväg och köp en ny dammsugare om du inte är kvalster- eller pollenallergiker, tycker Anders Odell.

- Har du inga sådana allergiska problem behöver du inte köpa de allra finaste filtren. Även många dammsugare med enklare filter har god filtreringsförmåga. Tänk däremot på att byta filtret regelbundet på den dammsugare du har. Annars sätts det igen och skräpet hittar andra vägar ut.

­- Viktigast av allt är att maskinen är tät. Att en dammsugare har ett bra filter behöver inte innebära att den har en bra filtrering om den läcker i övrigt, säger Mattias Sörensen.

Hur ofta filtret bör bytas beror på vad för slags damm du har hemma och hur ofta du dammsuger. Ibland räcker det med ett byte om året, ibland bör det ske oftare. Fråga tillverkare eller återförsäljare om råd.

Byt påse regelbundet

- Det är bäst att byta påsen innan den är helt full, eftersom dammsugarens sugförmåga avtar ju fullare påsen blir, säger Anders Odell.

Ett vanligt klagomål är att det är svårt att byta påse och filter, något som bidrar till att dessa ofta byts för sällan.

Stor påsmodell innebär både för- och nackdelar:

- I en stor påse får man visserligen rum med mer damm, men risken då riskerar man att dammet blir liggande länge. Detta kan ge dålig lukt - speciellt om man har husdjur. Vi rekommenderar därför att byta påse ofta, oavsett påsstorlek.

Ny påse är ingen stor kostnad om det handlar om 5-10 om året, tycker Anders Odell. Att hitta rätt påse i butikerna är däremot fortfarande rena djungeln.

­Vi hoppas att tillverkarna skärper sig så att påsarna åtminstone passar till sortimentet, säger han.

Idag finns dock varianten S-bag, en dammsugarpåse som Electrolux, Volta och Philips har utvecklat gemensamt och som passar till deras dammsugarmodeller.

Hanterbarheten viktig

- Att dammsuga är hushållets tyngsta arbetsuppgift, speciellt när man blir äldre. Att hantera en dammsugare i olika rumsmiljöer hemma medför många och tunga arbetsmoment, som exempelvis transport mellan olika våningsplan och ansträngande arbetsställningar. Samtidigt ska många olika reglage hanteras, munstycken bytas och så vidare. En bra dammsugare ska vara följsam.

- Den bör inte vara för tung, då är det lätt hänt att den går in för hårt i möbler och dörrposter. Glöm inte heller att fråga efter ljudeffekten, påminner Anders Odell.

- Ljudeffekten talar om hur högt det låter, men inte hur det låter. Försök därför lyssna på maskinen i butiken och känn efter hur du upplever ljudet.

Tidigare var tendensen att dammsugartillverkarna satsade mer på design än funktion. Fortfarande satsas mycket på tjusig design, färg och form. God funktion och god design behöver dock inte innebära en motsättning i sig, och idag märks det att man också satsar alltmer på funktionen, säger Anders Odell.

Filterfakta:
De vanligare dammsugarfiltren brukar kallas mikrofilter. Många dammsugare med dessa filter har god filtreringsförmåga. De extra täta filtren, som även klarar mycket små partiklar, kallas Hepafilter. Bra för de som är allergiska eller känsliga för pollen, damm och kvalster. En del Hepafilter har dessutom ett kolfilter som ska ta bort dålig lukt, passar bra till hushåll med hund eller katt.

Råd & Röns dammsugartest
Det senaste dammsugartestet från Konsumentverket publicerades i april 2003. På tidningen Råd & Röns hemsida kan du läsa om testet i korthet: www.radron.se. Prenumeranter har tillgång till testet i sin helhet. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 mars 2004 Maria Backman, Foto Anna Danielsson
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]